Merkez Bankası Gibi Korunuyor - Son Dakika
Eğitim

Merkez Bankası Gibi Korunuyor

Merkez Bankası Gibi Korunuyor

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, İstanbul'dan Sonra En Fazla Yazma Eserin Bulunduğu Konya'daki Kütüphanelerin Yeteri Kadar Tanınmadığını Söyledi.

01.05.2008 11:01

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, İstanbul'dan sonra en fazla yazma eserin bulunduğu Konya'daki kütüphanelerin yeteri kadar tanınmadığını söyledi.

Mustafa Çıpan, Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi'nde düzenlediği basın toplantısında, Konya'nın, Anadolu Selçuklu Devleti'ne başkentlik yapması nedeniyle kültürel derinliği ve devamlılığı olan bir kent olduğunu belirtti.

Şehirlerin, kültürel birikimiyle şekillendiğini ifade eden Çıpan, Konya'nın Selçuklu'dan bugüne yoğun kültürel birikime sahip olduğunu, bunun da Konya'da kurulan yazma eserler kütüphanelerini çok özel bir yere taşıdığını vurguladı.

Konya Bölge Yazma Eserler ve Yusufağa Yazma Eserler kütüphanelerinin, vatandaşların ve bazı kurumların bağışladığı kitaplarla zenginleşmeye devam ettiğini bildiren Çıpan, şöyle konuştu:

“İstanbul'dan sonra en fazla yazma eserin bulunduğu Konya'daki kütüphaneler yeteri kadar tanınmıyor. Elimizde henüz incelenme sırasını bekleyen eserden biri, yakın tarihte bir sahafta tesadüfen bulunan Kaşgarlı Mahmut'un 'Divan-ı Lügati't Türk' eseri gibi çok önemli bir yapıt da olabilir. Bu durum bizi heyecanlandırıyor.”

Çıpan, ayrıca Konya İl Halk Kütüphanesinin bir süre sonra, eski Konya Fuar Alanı'ndaki Kültür Merkezinin yerine yapılacak binaya taşınacağını, şimdiki kütüphane binasının ise belediyeye devredileceğini sözlerine ekledi.

ÖZEL BÖLÜMÜN KAPISI, 3 GÖREVLİ BİR ARAYA GELMEDEN AÇILMIYOR

Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Bekir Şahin ise 1984'te kurulan kütüphanede halen 77 bin 163 kitap bulunduğunu belirtti.

Selçuklu döneminin yanında Osmanlı dönemine ait çok sayıda yazma eserin de bulunduğu kütüphanenin, Orta Doğu, Kafkaslar ve Balkanların hafıza merkezi olmaya aday olduğuna işaret eden Şahin, şunları kaydetti:

“Kütüphanenin bilgisayar ortamına aktarılması, yerli ve yabancı araştırmacılara büyük kolaylık sağladı. Ayrıca bu kütüphanemiz, İstanbul Süleymaniye Yazma Eserler Kütüphanesi ile birlikte tarihi yazma eserlere orijinaline çok yakın, el işçiliğiyle cilt ve kapak yapan 2 kütüphaneden biridir. Paha biçilmez önemdeki bu eserlerin bir kısmını, çelik kasa şeklinde yaptığımız, ancak 3 ayrı görevlinin bir araya gelmesiyle açılabilen çok özel bir bölümde muhafaza ediyoruz.”

Şahin, bu özel bölmedeki eserlerin, hırsızlık, yangın, deprem gibi doğal afetlere karşı tam korumalı olduğunu, içinde nem dengeleyici özel düzenek bulunduğunu da vurguladı.

Konya Bölge Yazma Eserler ve Mevlana Müzesi bitişiğindeki Yusufağa Yazma Eserler kütüphanelerinden yararlanmak isteyen araştırmacılara en kaliteli hizmeti sunduklarını belirten Şahin, “Kapalı raf ve CD veri bankası ile Konya tarihinde ilk kez böyle bir sistem uyguladık. Türkiye genelinde 53 el yazması eserin dijital verilerini yerli ve yabancı araştırmacıların hizmetine sunduk. Şu anda Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesinde 6 milyon 397 bin sayfa veri depolanmış durumdadır” diye konuştu.

Konya İl Halk Kütüphanesi Müdürü Hasan Coşar da kütüphane ve çalışmalarına ilişkin sunum yaptı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Eğitim Merkez Bankası Gibi Korunuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement