Dershane Kararına Eğitimcilerden Tepki Yağıyor! - Son Dakika
Eğitim

Dershane Kararına Eğitimcilerden Tepki Yağıyor!

Dershane Kararına Eğitimcilerden Tepki Yağıyor!

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Dershanelerin özel okullara dönüşmesi için çalışma yapıyoruz" açıklamasına eğitimcilerin tepkisi sürüyor.

06.07.2013 01:00

Milli Eğitim Bakanı Avcı, gelecek yıl Seviye Belirleme Sınavı'nın yapılmayacağını açıkladı. Dershanelerin de kapatılacağını söyleyen Avcı "Dershanelerin özel okullara dönüşmesi için çalışma yapıyoruz" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Seviye Belirleme Sınavı'nın (SBS) kalkacağını, dershanelerin kapanacağını açıkladı. Bakan Nabi Avcı, medya temsilcileri ve muhabirlerle bir araya geldiği basın toplantısındaki konuşmasının ardından soruları yanıtladı. Bir gazetecenin "SBS kalkıyor mu, dershaneler kapatılacak mı" sorusuna Avcı, "Çok kısa, gelecek yıl SBS kalkıyor, dershaneler kapanıyor" yanıtını verdi. SBS ile ilgili daha önce açıklamalarda bulunduğunu anımsatan Avcı, bu konuda belirli bir mesafeye geldiklerini ifade etti.

Hazırlıklar tamam

Dershanelerin kapatılmasına ilişkin Başbakan Erdoğan'ın açıklamaları olduğunu anımsatan Avcı, şunları söyledi: "Milli eğitimimize paralel bir düzeni olmaması amacıyla dershanelerin özel eğitim kurumlarına dönüştürülmesi çalışmalarımız devam ediyor. Bununla ilgili yasal altyapı alternatifleri üzerinde çalıştık. Önümüzdeki ders yılından itibaren yürürlüğe girecek şekilde hazırlıklarımızı tamamladık. Amacımız nitelikli kuruluşların özel eğitim kurumlarına dönüşmesinin önünü açmak, onu

kolaylaştırmak ve çocuklarımızı dershaneye ihtiyaç duymayacak şekilde eğitim sistemimizi ayarlamak."??

Sonuç belli

Bir gazetecinin "Dershanelere kayıtların başladığı bir dönem. O zaman öğrencilere 'Dershanelere kayıt yaptırmayın' çağrısı yapabilir misiniz" demesi üzerine Bakan Avcı, bu konunun 1,5 senedir konuşulduğunu, yürürlükte olan mevzuat doğrultusunda böyle bir şey söyleyemeyeceğini ama söylediklerinden çıkan sonucun belli olduğunu kaydetti.

Eğitimde fırsat eşitliği biter??

Dershanelerin kapatılacağı şeklinde açıklama tartışmaları beraberinde getirdi. Bugün'ün haberine göre; dershanelerin eğitimde fırsat eşitliğine olan katkısına dikkat çeken eğitim camiasının önde gelen isimleri, kapatma kararının bu kuruluşları merdiven altı işletmelere iteceğine vurgu yaptı.

İşte o görüşler:

'Sorun kaldırmakla çözülmez'Türkiye Yeni Eğitim Platformu Başkanı Prof. Dr. İrfan Erdoğan: Anlık açma ve kapama kararları sağlıklı çözüm değil. Dershaneler Türk eğitim sisteminin son 20 yıllık fenomenidir. Dershanelere olumsuz taraftan asla bakılamaz ve eğitimdeki problemler dershaneler üzerinden açıklanamaz. Bu yüzdendir ki problemi dershaneler üzerinde çözemeyiz. Bu kurumların doğal bir şekilde miadını tamamlamasını beklemeliyiz. Dershanelerin eğitimde fırsat eşitliğine önemli katkısı söz konusu. Bu yüzden fırsat eşitliği sağlaması teziyle bu kurumların kapatılması ayrı bir yanlış olur.??Gayriresmi zemine kayar??Final Eğitim Kurumları kurucusu İbrahim Taşel: Sınavlar kalksa bile ders takviyesi için dershaneler gerekli. Çünkü öğrencilerin bireysel farklılığı var. Dershaneler ihtiyaçtan doğdu eğer bu durum ortadan kalkarsa onlar da kendiliğinden kalkar. Hiç sınavın olmadığı ülkelerde dahi dershane var. Hukuki olarak yasaklanırsa ki, ben öyle düşünmüyorum, bu kez gayrimeşru zemine kayar. Resmi kaydı olmayan özel ders ve kurslar olur. Devlet bu kez enerjisini buraya harcar.'Kalite farkını kapatıyorlar??'

Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı Cem Gülan: Dershaneleri şu an kaldırmak mümkün olmadığı gibi doğru da değildir. Çünkü Türkiye, Avrupa Birliği ve OECD ülkeleri içinde okulları arasında en fazla kalite farkı olan ülkedir. Eğitimde bu kadar kalite farkı varken dershaneyi kaldırmak söz konusu olamaz. Demokratik bir ülkede de dershanelerin kapatılması söz konusu olmamalı. Bu kuruluşlar, kanunla açıldı ve kapatmak için yeni bir kanun gerekir. O da çok doğru olmaz. Dershanelere olan ihtiyacı kaldıracağız denilse daha doğru bir ifade. Türkiye'de 4 binden fazla dershane var. Bunların sadece 100'e yakını özel okul olabilecek standartlara sahip. Özel okullar da sıkıntıda. Dolayısıyla talebin az olduğu bir sektörde yeni aktörler katmak ne derece doğru olur???Olan garibana olur?? FEM Yayın Kurulu Rehberlik Koordinatörü Faruk Ardıç: Dershaneleri, yardımcı, destek eğitim kuruluşu olarak görüyoruz. Zorlamayla değil kendi sürecine bırakılması daha demokratik olur. Sınavların olduğu her yerde insanlar ek eğitim almaya ihtiyaç duyacaklardır. Olan gariban insanlara olacak. Sınavlar merkezi olmadığı takdirde, işin içinde şaibe aranacaktır. Bundan dolayı sınavların merkezi olması gerekmektedir. Dershanelerin bu birikiminden faydalanılmalı.??Hepsi ODTÜ olacaksa kapatın??Fen Bilimleri Dershanesi kurucusu Nazmi Arıkan: Kapatılma olayı derslik ihtiyacına dayandırılıyor. Tüm üniversitelerin standardını ODTÜ, İTÜ yapacaklarsa merkezi sınav sistemi kaldırılsın. Türkiye'de yasal 4 bin 200 kaçak ise 2 bin dershane var. Yasalara dayalı kurumun dahi kaçağı varken, bunu kaldırmak kaçakların önünü açar. Okul için bahçeli olması şart ama dershanelerin çoğu apartman binalarında. Belki verilecek olan kredilerle bu olanak sağlanabilir.

'Tarihte benzeri yok'

Uğur Dershanesi Rehberlik Koordinatörü Turgay Polat: MEB ruhsatlı özel dershaneleri, özel okul ya da benzer kuruluşa dönüştürülmesi düşünülüyor. Bu dönüştürmeyi sınavları değiştirerek yapmayı doğru bulmuyorum. Dershaneyle ilgili çalışma başladığında SBS ile ilgili çalışma yoktu. Dershaneleri yasal ya da hükümet kararıyla kapatmak söz konusu değil. Tarihin hiçbir döneminde okul dışı eğitim kurumları yok olmamıştır.

'Eğitim merdivenaltına iner'

Türk EğitimDerneği (TED) Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu: Dünyada dershaneler takviye görevi yürütüyor. Bizde ise okulun yerini almış bir olgu haline geldi. Böyle olunca devlete maliyeti çok yüksek oluyor. İlköğretimde dershanelerin hiçbir anlamı yok. Bugün kapatılabilir, hiçbir zararı olmaz. Ancak liseye gelince üniversiteye giriş arz talep dengesine bağlı. Dengesizlik olduğu müddetçe dershaneleri birden kaldıramazsınız. Dershaneyi kapatsak bütün evler dershaneye dönüşecek, eğitim merdivenaltına inecek.

'Kayıtlar devam edecek'

Özel Dershaneler Birliği Derneği Başkanı Faruk Köprülü: Dershaneler hukuksal hak çerçevesinde önümüzdeki yıl kayıtlarını aldı, bazıları kontenjanlarını doldurdu. Yasal hak kullanarak bunu yaptıkları için önümüzdeki yılla ilgili öğrenci ve velilerimiz tedirgin olmasın. Kurumlar yasal hakları kullanarak öğretmen sözleşmelerini de yeniledi. Bu kurumlara, 'önümüzdeki yıl sizi kapatıyoruz' dendiği zaman, devlet kendi verdiği hakkı; kişileri ve kurumları mağdur ederek geri alır noktasına gelir.

'Birikimden faydalanın'

GÜVENDER Başkan Yardımcısı Eyyüp Kılcı: Özel okulların rahat çalışabilecekleri, mali destek, arsa tahsisi, vergi muafiyeti gibi sürdürülebilir bir ortam hazırlanması halinde imkanı olan dershaneler zorlamaya gerek kalmadan bu alana yatırım yapabilecek. Dershanelerdeki birikimden ve yakaladıkları ivmeden yararlanılabilecek düzenlemeler yapılmalı. Örneğin 12 yıllık zorunlu eğitime geçilirken derslik ve öğretmen açığını karşılamada dershanelerdeki başarılı kadro ve ortamlardan yararlanacak esnek bir yapı kurulabilir. Dershanelerin bir üst okula hazırlık veya diğer alanlardaki performansından yararlanılmalı. Dershanelere ihtiyacı ortadan kaldırmak için merkezi sınavları tartışmaya açmak, birçok problemi de beraberinde getirecektir.

aktifhaber

Kaynak: EgitimNerede.com

Son Dakika Eğitim Dershane Kararına Eğitimcilerden Tepki Yağıyor! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement