Panelin açılış konuşmasını yapan Amasya Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Metin Orbay "Milli mücadelenin eylem planı Amasya'da yapılmıştır ve Türkiye Cumhuriyetine giden yolda Amasya şehri önemli bir görev üstlenmiştir.
Amasya'da başlayan bu mücadele Lozan'da tüm uluslararası arenada müstakil bir Türk Devletinin tanınması ile sonuçlanmıştır. Mustafa Kemal Atatürk Lozan ile ilgili görüşleri sorulduğunda "Türk Milleti aleyhine yüzyıllardır hazırlanmış ve Serv ile tamamlandığı zannedilen, büyük bir suikast ortadan kaldırıldığı bir belgedir" diyerek tavrını net bir şekilde ortaya koymuştur" dedi.
İnönü Vakfı Başkanı Özden İnönü Toker ise Amasya'nın çok önemli bir şehir olduğunu ve Cumhuriyet'in kuruluşunda başrol oynadığını ifade ederek, daha çok İsmet Paşa ve Atatürk arasındaki dostluktan bahsederek bu dostluk ve aile ortamından çok şeyler öğrendiğini hatıralarıyla anlattı.
Atatürk ile İsmet İnönü arasında sıkıntı olduğu yönünde kendisine pek çok soru sorulduğunu belirten Toker "İsmet Paşa ile Atatürk arasındaki dostluk yazılan pek çok mektupta da çok açıktır. Bunlar politika gereği çok fazla söyleniyor ama politika da güzel yapılmalı" diye konuştu.
Panel kısmında ilk konuşmacı bir dönem Amasya Valiliği yapan ve Eski Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Kemal Nehrazoğlu idi. Nehrazoğlu konuşmasında Amasya'da çok önemli ve güzel gelişmeleri olduğunu görmekten, eski dostları ile bir arada olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, Lozan konferansında çok gündeme gelmeyen Atatürk ile İsmet Paşa arasındaki bazı yazışmalar hakkında bilgiler vererek, İsmet Paşa'nın Lozan'da yaşadığı "Bayrak İnmez" hadisinden bahsederek, örneklerle Lozan barış anlaşmasının kazanımları üzerine vurgular yapan bir konuşma gerçekleştirdi.
Amasya Üniversitesi Öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Selim Özcan ise milli mücadelenin hangi şartlarda kazanıldığını Lozan'a giden yolun oldukça meşakkatli bir yol olduğuna vurgular yaptı. Konuşmasında Özcan her milletin tarihinde önemli karakterler, olaylar, mekanlar ve zamanlar vardır.
Amasya bu mekana ve milli mücadelenin şekillendi zaman güzel bir örnektir. Diğer bir örnek ise kapitülasyonlardan, borçlara, sınırlarda, azınlık haklarına, boğazlardan mübadeleye kadar önemli belli başlı başlıklar altında toplanabilecek hadiseleri bünyesinde barındıran Lozan Anlaşmasıdır dedi.
Son panelist olarak ise Üniversite gençliği adına Ömer Durak bir konuşma yaptı. Durak konuşmasında Türk gençlerine düşen görevin yılmadan çalışmak, tarih bilinci içinde yoğrulmak, özellikle coğrafyamızda ve tüm dünyada olan gelişmeleri duyarlı bir şekilde analiz ederek yetişmek ve geleceğin gençlerini bu doğrultuda yetiştirmek olduğunu söyledi.
Konuşmaların ardından panelistlere Eski Milli Eğitim Bakanlarından Metin Bostancıoğlu, İnönü Vakfı Başkanı Özden İnönü Toker ve Amasya Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Metin Orbay tarafından çiçek takdim edildi.
Son Dakika › Eğitim › Amasya Üniversitesi'nde 'Lozan Anlaşması ve Cumhuriyet' Paneli - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?