Türkiye'de Alman üniversitesi kurulması için süren yer belirleme çalışmalarında, Çeşme'nin adı öne çıktı.
Çeşme Kaymakamı Nazmi Günlü, ağırladığı heyetle ön görüşme yaptı, üniversitenin ilçede kurulması için gereken desteği vereceklerini bildirdi.
Gelişmeleri yakından izleyen Çeşme Kaymakamı Nazmi Günlü, üniversitenin Çeşme'de kurulması için girişim başlattı. Almanya'daki Türkiye Araştırmaları Merkezi Başkanı Prof. Dr. Prof. Faruk Şen'i Çeşme'ye davet eden Günlü, alternatif olarak Çeşme'yi önerdi. İlk görüşmenin ardından Prof. Dr. Şen ve Avrupalı Türk İşadamları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güler'i ağırlayan Günlü, şunları söyledi:
“Basından takip ettiğimiz kadarıyla bir ara Torbalı ve İstanbul'un adı geçti. Bu proje için ‘Çeşme olabilir mi’ diye Prof. Dr. Faruk Şen ile irtibata geçtik. İlgi gösterip ön araştırma yaptı. Nasıl bir kurum düşünüldüğünü, bu kurumun burada oluşturulabilmesi için nasıl bir mekana ihtiyaç olduğunu, bu konuda Çeşme'nin imkanlarını etüt ediyoruz. Görüşmemizden sonra Faruk Bey, bu gözle bir inceleme yapacak. Umuyor ve diliyoruz ki ilçemiz onlar için ve bu proje için de uygun görülür. Sonrasında birlikte yapılabileceklerin detayını görüşeceğiz. Bu konuda kendilerine her türlü desteği vereceğimizi ifade ettik. Asıl önemli olan 20 Mayıs'ta gelecek Westfaelische Wilhelm Universiteat Münster mütevvelli heyetinin vereceği karar. Şimdiden bir şey söylemek yanlış olur. Ama Şen ve Güler, şu ana kadar en uygun yerin burası olduğu kanısında hemfikirler.”
Türkiye Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen, Türkiye'de Alman üniversitesi kurma fikrinin ilk olarak bir buçuk yıl önce, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in önerisiyle ortaya çıktığını söyleyerek, Almanya'daki Kuzey Ren Westfalya eyaletinin 18 milyonluk çok ciddi bir eyalet olarak bu konuya eğildiğini vurguladı. Prof. Dr. Şen, “Dünyadaki ilk 100 üniversite arasına giren ve 87'nci sırada yer alan Münster Üniversitesi bu projeye partner oldu. İlk önce İzmir'de böyle bir üniversite kurma fikri ortaya çıktı. Bunun için üç bölüm öngörüldü. Ekonomi, Politik Bilimler ve İletişim. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile bir ay önce yaptığımız görüşmeden sonra Avrupa Hukuku bölümü de projeye dahil edildi. Hedef Torbalı'ydı. Dört hafta önce Alman heyeti Torbalı'ya geldi. Torbalı, şehire uzak olması ve alt yapısı nedeniyle revaç görmedi. İshak Alaton ve Alarko Holding, Riva'da 500 dönümlük bir araziyi önerdi” dedi.
Çeşme Kaymakamı Nazmi Günlü'nün, kendisi ve Avrupalı Türk İşadamları Birliği Başkanı Ahmet Güler ile irtibata geçtiğini ve iyi bir öneri getirdiğini vurgulayan Prof. Dr. Şen sözlerini şöyle sürdürdü:
“Zaten ilk hedef İzmir'di. İzmir'de uygun bir arazi bulunursa, burada kurulmasında yarar var. İstanbul'a baktığınız zaman, 23 tane vakıf üniversitesinin 18'i orada. İstanbul doyma noktasına gelmiş. İzmir'de ise maalesef bu iş için ciddi alt yapısı olan araziyi bugüne kadar bulamadık. Torbalı'yı bize devlet, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç önermişti ama tam uygun bir yer değil. Çeşme'de önerilen yerleri ve altyapısını Almanlar da uygun görürlerse, burada kurulması bizi çok sevindirir.”
Avrupalı Türk İşadamları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güler de Türkiye'de Almanca eğitim veren bir yüksek eğitim kurumu, bir üniversite olmadığını vurgulayarak, “Almanya, Türkiye'nin en büyük ticari ilişkileri olan ülke. Ticarette birinci partnerimiz. Bu üniversite Türkiye için, Türkiye ile Almanya arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesi için çok önemli. Bunun İzmir'e, Çeşme gibi bir bölgeye gelmesi için biz Avrupalı Türk İşadamları Derneği olarak mücadele veriyoruz” dedi.
Son Dakika › Eğitim › Alman Üniversitesine Çeşme Önerisi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?