Doğuştan kalp rahatsızlığında erken tanının çok önemli olduğuna dikkat çeken Pediatrik Kardiyoloji Uzmanı Dr. Nimet Cındık, aksi halde ameliyat şansının kaybedilebileceği uyarısında bulundu.
3 kalp ameliyatından 1'inde hastanın çocuk olduğunu belirten Cındık, doğumsal kalp hastalıklarında nedenlerin tam olarak bilinmediğini ancak bazı faktörlerin bu hastalıklara neden olabileceğin söyledi. Cındık, "Anne, baba veya yakın akrabalarından birinde doğumsal bir kalp hastalığı bulunması, akraba evliliği, hamileliğin özellikle erken döneminde bilinçsiz ilaç kullanımı ve geçirilen enfeksiyonlar (kızamıkçık), hamilelikte radyasyona veya röntgen ışınlarına maruz kalınması, annenin şeker hastası olması ve hamilelikte alkol kullanılması bu nedenlerden bazılarıdır. Bunların dışında, Down ve Turner Sendromu gibi genetik hastalıklarda doğuştan kalp hastalığı daha sık görülür" dedi.
En sık doğumsal kalp hastalıkları görülüyor
Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Çelik de, doğuştan kalp hastalığı olan çocukların %90'ında ameliyat ve girişimlerle normal veya normale yakın bir hayat kalitesine, hayatta kalma olasılığına sahip olabileceğini dile getirdi.
Dr. Çelik, "Çocukluk yaşında en sık görülen ve tüm doğumsal kalp hastalıklarının %15-20'sini oluşturan doğumsal kalp hastalığı Ventriküler Septal Defekttir (VSD). Temiz kan ile kirli kanın karışması sonucu ortaya çıkan ve halk arasında mavi veya mor bebek olarak ifade edilen daha birçok doğumsal kalp hastalığı da mevcuttur. Mor doğum veya mavi bebek olarak ifade edilen siyanotik kalp hastalıklarından en sık görüleni Fallot Tetralojisidir (TOF). Her 10 bin doğumda 3 olguda görülür. Doğum sonrası morarma ve üfürüm duyulması ile şüphelenilir. Down sendromu ise her 800–1000 doğumda bir oluşmaktadır. İstatistiklere bakıldığında, Down Sendrom'lu doğan bebeklerin %40'ında doğumsal kalp hastalığı mevcuttur" diye konuştu.
ntvmsnbc
Son Dakika › Eğitim › 6 Bin Bebek Kalp Ameliyatı Bekliyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?