Sürprizler bununla da sınırlı kalmadı. Tercihlerde önceden belirtilen tarihlerden 1 hafta önceye alındı. Adaylar şimdi tercihlerini 8-18 Temmuz tarihleri arasında yapacak!
24 Haziran – 2 Temmuz tarihleri arasında bilgi amaçlı olarak www.ösym.gov.tr adresinden yayımlanmaya başlayan ÖSYM 2013 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alan tablolar doğrultusunda öğrenciler 8-18 Temmuz tarihleri arasında tercihlerini yapacaklar. Üsküdar Üniversitesi Eğitim Danışmanı Uzman Psikolojik Danışman Ece Tözeniş, tercih döneminde adaylara tercih kılavuzu ve süreci hakkında önemli hatırlatmalarda bulundu.
SONUÇ BELGESİ İYİ OKUNMALI!
Sınavdan bir hafta sonra puanlarını öğrenen adaylar, 8 Temmuz itibariyle hayatlarının en önemli kararlarından birini verecek. Artık 3 aşamalı olarak yapılan üniversiteye giriş sınavında farklı puan türleri ve sıralamalarına göre farklı meslek grupları arasında seçim yapılıyor. Üsküdar Üniversitesi Uzman Psk. Dan. Ece Tözeniş, her adayın sınav sonuç belgesini iyi incelemesi gerektiğinin altını çizerek, adayların sınav sonuç belgelerinde Y-YGS, Y-LYS puanlarını ve başarı sıralarını göreceklerini hatırlattı.
"Adayların Y-YGS ve Y-LYS puanları OBP'leri 0,12 ile (mesleki ek puanlı alanlar için 0,18 ile) çarpılarak eklenmiş halinden oluşacaktır. Bu yüzden adayların tekrar OBP'lerini hesaplamalarına gerek olmayacaktır.
YGS'de 140 ve üstü alan adaylar ön lisans(ÖSYM Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu Tablo 3-A, Tablo 3-B) ve Açık Öğretim Fakültesi programlarını tercih edebilecekler. YGS'de 140 ve üstü alan adaylar ayrıca özel yetenek sınavı ile alan lisans programlarına da başvurabilecekler.(ÖSYM Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu Tablo 5).
YGS'de 180 ve üstü alan adaylar meslek liselilere ek puan verilen YGS puanları ile alan lisans programlarını tercih edebilecekler (ÖSYM Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu Tablo 4).
LYS'lerde 180 ve üstü alan adaylar lisans programlarını tercih edebileceklerdir. (ÖSYM Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu Tablo 4).
Sınavsız Geçiş hakkını kullanmak isteyen adaylar kılavuzdaki tablo 6C'den yararlanarak geçiş yapabilecekleri ön lisans programlarını öğrenebilirler. "
Dikkat: AOBP (Ağırlıklı Ortaöğrenim Başarı Puanı) OBP(Ortaöğrenim Başarı Puanı) Oldu
Adayların en fazla 30 tercih yapabileceğini hatırlatan Tözeniş, tercih formunun nasıl doldurulması gerektiği konusunda şu bilgileri verdi: "Tercihler en çok girilmek istenen bölüm/programdan başlanarak en az istenen bölüm/programa doğru sıralanmalı. Burada bölüm ve programların geçen yılki taban puan/başarı sırası ile adayın puanı/başarı sırası karşılaştırılarak bir tercih listesi oluşturulmalıdır.
+/- 15'E GÖRE TERCİH YAPIN!
Burada unutulmaması gereken Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda yer alan başarı sırası ve taban puanlar geçen yıl oluşan değerlerdir, bu yıl sınava giren adayların tercih eğilimleri doğrultusunda bu değerlerin değişmesi kaçınılmazdır. AOBP'nin kaldırılarak yerine OBP nin getirilmesi geçen yıl ve bu yıl arasında 15 puanlık bir fark yaratacağından adaylar tercihlerini yaparken puanlarının +/- 15, başarı sıralarının iki katı kadar üst aralıktan, yarısı kadar alt aralıktan tercih yapmalıdır.
Adaylar tercih listelerinde istemedikleri yükseköğretim programına kesinlikle yer vermemelidirler. Adaylar, kaçıncı sıraya yazmış olursa olsun, tercih ettiği bir bölüme, diğer tercih eden adaylarla birlikte Y-YGS/LYS puanlarına göre sıralanmış olarak ve kontenjan dahilinde yerleştirileceklerdir. Adaylar tercih listelerini tamamladıktan sonra ÖSYM tarafından ilan edilen tarih aralıklarında tercihlerini ÖSYM'ye bildirmek zorundadır. "
Son Dakika › Eğitim › +/- 15'e Göre Tercih Yapın! - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?