WSJ'den "Merkez Bankası Ataması" Yorumu - Son Dakika
Dünya

WSJ'den "Merkez Bankası Ataması" Yorumu

WSJ\'den "Merkez Bankası Ataması" Yorumu

WSJ'deki haberde Erdem Başçı'nın yeni MB Başkanı olarak atanması durumunda Başçı'nın, Ali Babacan'na yakınlığı nedeniyle bankanın bağımsızlığına gölge düşebileceği öne sürüldü

13.04.2011 16:00

Wall Street Journal'ın yayımladığı haberde yeni Merkez Bankası Başkanı olarak Başkan Yardımcısı Erdem Başçı'nın atanması beklendiği ancak, Başçı'nın Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın yakınlığı nedeniyle Bankanın "bağımsızlığı konusunda soru işaretleri"nin bulunduğu öne sürüldü.

Çok yakında Merkez Bankası başkanlığından ayrılacak Durmuş Yılmaz'a yerine yapılacak atama, yurt dışında da merakla bekleniyor. Wall Street Journal'ın yayımladığı haberde, göreve, Başkan Yardımcısı Erdem Başçı'nın getirileceği sanıldığı ancak Başçı'nın Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın yakınlığı nedeniyle Bankanın "bağımsızlığı konusunda soru işaretleri"nin bulunduğu yazıldı.

ABD'nin borsa ve iş çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal tarafından yayımlanan haberde, Merkez Bankası Başkanlığı'na, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın okul arkadaşı ve eski danışmanı Başkan Yardımcısı Erdem Başçı'nın getirilmesi beklentilerine değinirken "Dünyanın en deneyimsel para politikaları"nı idare etmek üzere Banka'nın başına Başçı'nın getirilmesinin, "bankanın bağımsızlığı konusunda soru işaretlerini yarattığı" yorumu yaptı.

-"HÜKÜMETE GÖĞÜS GERMEYE HAZIR BİR ŞAHSİYET GEREKİYOR"-

Türk ekonomisinin geçen yıl G20 üyeleri ve Çin dışında tüm gelişmekte olan ülkelerden daha hızlı büyüdüğüne dikkat çekildiği haberde analistlere dayanılarak, "Böyle bir büyümenin sürdürülebilmesi için potansiyel olarak hükümete göğüs germeye istekli bir şahsiyetin gerekeceği" görüşü öne sürüldü.

WSJ'teki haberde Türkiye'deki büyümenin lokomotifinin tüketim olduğunu ve hükümetin, genişleyen cari açık riskini mümkün olduğu ölçüde azalma konusunda harcamalarda kesintiden çok Merkez Bankası'na dayandığı savunuldu.

-"BAŞÇI DEVAMLILIĞIN ADAYI OLARAK GÖRÜLÜYOR"-

Erdem Başçı'ya diğer bir Başkan Yardımcısı İbrahim Turhan ile Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı'nın rakip olduğu ancak, Başçı'nın, devamlılığın adayı olarak görüldüğü savı dile getirilirken Başçı'nın Aralık ayında Merkez Bankası'nın, faiz oranlarını indirip zorunlu karşılıklarını artıran "Ortodoks olmayan politikasının bayraktarlığını yaptığı" değerlendirmesi yapıldı.

-"PİYASALAR ÇOK YAKINDAN İZLEYECEK"-

Haberde görüşleri yansıtılan Capital Economics'in yükselen piyasalar kıdemli ekonomisti Neil Shearing de, "Piyasalar bunu çok yakından izleyecek. İstikrar istiyorlar ve bankanın deneyimsel politikalarına ilişkin çok kaygı var. Ancak aynı zamanda bankanın giderek sesini daha duyuran bir hükümetten bağımsız olarak politikayı yürütüp yürütmeyeceğine de bakacaklar" dedi.

-"GÜL'ÜN ATAMAYI VETO ETMESİ BEKLENMİYOR"-

Hükümetin Başçı lehinde karar vermesi durumunda Başçı'nın ikinci defa önerilmiş olacağı, önceki atamanın "2006 yılında dönemin laik Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından bloke edildiği" ancak, bu defa AKP'den gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün atamayı "veto etmesinin pek beklenmediği" vurgulandı.

Para Politikası Kurulu üyesi olan İbrahim Turhan'ın "uluslararası profili olan yetenekli bir iktisatçı" olarak görüldüğü, İbrahim Çanakçı'nın da "IMF'nin Hazine'deki nokta adamı olarak çalıştığı" onun yönetiminde Türkiye'nin borçlanma maliyetinde önemli bir düşüş sağlandığı kaydedildi.

Merkez Bankası'nda görev değişikliğinin "ticari bankalar ile Merkez Bankası ve hükümet arasındaki gerilimin arttığı bir döneme" rastlandığına dikkat çekilen haberde, Royal Bank of Scotland'ın yükselen piyasa ekonomisti Timothy Ash'ın, "insanlar, Banka'nın kazanımlarının korunması için yakından izleyecekleri" yönündeki değerlendirmesi de yansıtıldı. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Dünya WSJ'den 'Merkez Bankası Ataması' Yorumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement