Medeniyetler İttifakı’nın Türkiye ile eşbaşkanı olan İspanya, Türkiye ile Rumlar arasında arabuluculuğa soyunuyor. Ancak, İspanya, KKTC'yi 'by-pass' eden bu girişimde ısrar ederse iki eşbaşkan arasında ilk medeniyetler çatışması çıkabilir.
Medeniyetler İttifakı’nın Türkiye ile eşbaşkanı İspanya, Rumların talebi üzerine, Türkiye ile Rum yönetimi arasında arabuluculuk yapma kararı aldı. Ancak, İspanya arabuluculukta ısrar ederse ortaya iki eş başkan arasında ilk medeniyetler çatışması çıkabilir.
Rumların ‘Ankara, BM sürecini engelliyor, aracı olun’ talebi üzerine İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos, ‘vakitsiz’ bile olsa, ‘Dışişleri Bakanı Gül ile konuyu görüşeceğim. Gerekirse, AB ile ya da gerekirse tek başımıza Kıbrıs sorununun çözümü için harekete geçeceğiz’ açıklamasını yaptı.
İspanya neye bulaştığının pek farkında değil. İspanya ‘iyi niyetle’ olsa da Rumların oyununa gelerek arabuluculukta ısrar ederse, Medeniyetler İttifakı projesindeki ortağı Türkiye ile ilk medeniyetler çatışmasını yaşayacak.
Durumun vahametini anlatabilmek için biraz ayrıntıya girmekte fayda var.
Kıbrıs’ta Türk ve Rum tarafları 10 aydır BM gözetiminde ‘8 Temmuz süreci’ adını verdikleri görüşmelerde bulunuyor. Görüşmelerdeki amaç, ‘Resmi müzakerelere nasıl başlayalım?’ sorusuna cevap bulmak.
Rumlar, ‘ön hazırlık’ diye ne olduğu belli olmayan bir talepte bulundu ve geçen yıl BM’nin eski Genel Sekreteri Kofi Annan siyasi işlerden sorumlu yardımcısı İbrahim Gambari’yi adaya gönderdi. Gambari, Talat ile Papadopulos’u 8 Temmuz’da buluşturdu ve ‘kendi aranızda anlaşın’ diyerek New York’a geri döndü. Görüşmelere de buluşma tarihinin adı verildi. Hem Annan hem de yardımcı Gambari artık yerlerinde yok ama adada görüşmeler sessiz sedasız sürüyor.
Rum lider Tasos Papadopulos, bir süre önce kabul edilemeyecek bir teklif getirerek, ‘Ön görüşmeler çerçevesinde komiteler kuralım, bu komitelerden biri de adada mülkiyet ve askerlerin çekilmesi gibi konulara baksın’ dedi. Rumların mülkiyet derken talebi belli; KKTC’de 1974 öncesi Rumlara ait mülklerin alım satımı ile inşaat faaliyetlerinin durması.
Doğal olarak KKTC kabul etmedi Ve yine Rumlar da doğaları gereği, ‘BM sürecini Ankara istemiyor, engelliyor’ diye yaygarayı kopardı
RUMLAR BİR TAŞLA İKİ KUŞ PEŞİNDE
‘8 Temmuz süreci nedir, neden tıkandı, Rumlar ne istiyor’ gibi konulardan habersiz İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos geçtiğimiz günlerde Rum yönetimini ziyaret etti.
Bir taşla iki kuş vurmayı amaçlayan Rum Dışişleri Bakanı Yorgo Lilikas da, KKTC’yi by-pass edip Kıbrıs sorununda Rumların muhatabının Türkiye olduğu iddialarını pekiştirmek için ilk bakışta kulağa masum gibi gelen bir ricada bulundu; ‘Türkiye BM sürecinin başlamasını kabul etmiyor. Bizimle de görüşmüyor. Bir aracı olsanız da BM süreci başlasa, hem sizin Medeniyetler İttifakı’nda ortağınız. Biz Hıristiyan onlar Müslüman. Hem ne güzel medeniyetler ittifakı olur, bizimle görüşseler ne olur ki.’
İspanya Dışişleri Bakanı da zokayı yuttu ve kameraların karşısına geçip, ‘Ben Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile bu konuyu bizzat görüşeceğim. Hatta, İspanya olarak AB ile birlikte olmazsa tek başımıza Kıbrıs sorununu çözmek için girişimde bulunuruz’ dedi.
Tabii ki, KKTC Cumhurbaşkanlığı hemen sert bir tepki verdi. Talat’ın sözcüsü Hasan Erçakıca, ‘Bu nafile bir çabadır. Kıbrıs sorunu ile ilgili arabuluculuk rolüne soyunanlar, bu tarz girişimleri Türkiye nezdinde değil, Kıbrıs Türk ve Rum tarafları nezdinde yapmalıdırlar’ uyarısında bulundu.
İspanyol bakanın KKTC’nin tepkisini duyup duymadığını bilmiyoruz. Ne de olsa KKTC üzerindeki izolasyonlar her alanda olduğu gibi enformasyon alanında da sürüyor. Ancak İspanya Rumlarla Türkiye arasında arabuluculukta ‘iyi niyetle’ bile olsa ısrar ederse, medeniyetler ittifakındaki ortağıyla medeniyetler çatışmasına girecek, haberi yok.
Hele hele ‘muhtıra, cumhurbaşkanlığı, erken seçim’ gibi konular nedeniyle burnundan soluyan Ankara’ya ‘Rumlar için arabuluculuk’ başvurusu, ‘yanlış zaman, yanlış insan’ durumu oluşturacak.
Son Dakika › Dünya › Türkiye'yi 'Kızdıracak' İspanya-rum Anlaşması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?