TBMM Heyeti Washington Büyükelçiliği'nde, ABD temaslarını değerlendirdi
Salih ZEKİ/WASHİNGTON, (DHA)
AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Suat Kınıklıoğlu başkanlığındaki TBMM heyeti, bu yıl 6'ncısı düzenlenen Türkiye- ABD Dostluk Grubu semineri için geldikleri Washington'da 4 gün boyunca temaslarda bulundu. Heyet, Washington Büyükelçiliği'nde basın toplantısı düzenledi.
Toplantıya Kınıklıoğlu'nun yanısıra AK Parti Mardin Milletvekili Cüneyt Yüksek, CHP Ankara Milletvekili Emrehan Halıcı ve MHP İstanbul Milletvekili Mithat Melen de katıldı.
Suat Kınıklıoğlu, Kasım ayında yapılacak ara seçimler nedeniyle geçen Çarşamba günü Amerikan Kongresi'nin tatile girmesi üzerine bazı görüşmelerini gerçekleştiremediklerini ancak Woodrow Wilson Center, Brookings Enstitüsü ve Center for American Progress gibi düşünce kuruluşlarında temaslarda bulunduklarını söyledi.
Temaslarında üç ana başlığın ön plana çıktığını vurgulayan Kınıklıoğlu, Türkiye'de 12 Eylül'de yapılan referandum sonrası gelişmeler, Türkiye'nin BM'de İran'a yönelik ek yaptırımlara karşı verdiği hayır oyu ve Türkiye - İsrail ilişkilerinde Mavi Marmara saldırısı sonrası yaşanan gerginliğin gündemi oluşturduğunu ifade etti.
Soru - cevap şeklinde gerçekleştirilen basın toplantısında Kınıklıoğlu'na Washington'da temasları sırasında ABD Temsilciler Meclisi'nde kabul edilen ve KKTC'de Rumlar'a ait dini eserlere ilişkin Türkiye karşıtı karar tasarısına ilişkin ne gibi girişimlerde bulundukları soruldu. Kınıklıoğlu, ara seçim öncesi iç siyaset güdüleriyle bir takım kongre üyelerine taviz verildiğini, karar tasarısının da tartışılmadan, sadece 5 üyenin oyuyla kabul edildiğini söyledi. Kınıkoğlu, "Türkiye'ye gol atıldı fikrine katılmıyorum. 10 dakika içinde konuşma yapılmadan alelacele geçirilmiş birşey. Zamanlamasının da yapılış biçiminin de ucuz olduğunu düşünüyorum" dedi.
Mayıs ayında gerçekleştirdikleri ziyarete kıyasla bu kez Washington'da daha iyi bir hava hissettiklerini belirten Kınıklıoğlu, "ABD'nin Tahran anlaşmasını şimdi daha iyi anladığını görüyoruz" diye konuştu. Türkiye'nin İran'ın nükleer silah kabiliyeti kazanmasını arzu etmediğini, bunun da ABD'nin hedefleri ile örtüştüğünü ifade eden Suat Kınıklıoğlu, BM'de kullanılan hayır oyu ile Mavi Marmara olayının ABD'de bazı çevrelerce aleyhte kullanılmaya çalışıldığını, muhataplarına bunun doğru bir yaklaşım olmadığını aktardıklarını söyledi.
ABD'NİN KULLANDIĞI HAYIR OYU HAYAL KIRIKLIĞI YARATTI
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nin Cenevre'de gerçekleşen oturumunda kabul edilen Mavi Marmara baskınına ilişkin raporun Türkiye'nin anlatımını destekler nitelikte olduğunu söyleyen Suat Kınıklıoğlu, ABD'nin bu rapora karşı tek hayır oyu kullanan ülke olmasının kendilerinde hayal kırıklığı yarattığını vurguladı. Kınıklıoğlu, “ABD'lilerin bizi anladığını ama bunu kamusal alanda çok da söyleyemediklerini görüyoruzö diye konuştu.
TÜRKİYE, İSRAİL'E YOL GÖSTERİYOR
Türkiye'nin özür ve tazminat talep etmesinin bir sorun çözme metodu olarak görülmesi gerektiğini ifade eden AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Suat Kınıklıoğlu, "Türkiye, Mavi Marmara olayının sona ermesini istiyor. İsrail'e bunun için yol gösteriyor" dedi.
Kınıklıoğlu'na Washington temasları süresince Musevi lobisi ile görüşüp görüşmedikleri de soruldu. Kınıklıoğlu, "Her geldiğimizde onlarla görüşme gerekliliğine inanmıyorum. Randevu talebimiz olmadı, görüşmedik" yanıtını verdi.
BÜYÜKELÇİ RİCCİARDONE'NİN ENGELLENMESİ
Suat Kınıklıoğlu, Obama yönetiminin Türkiye'ye atamak istediği ancak Kongre üyesi Dan Brownback'in engellediği Büyükelçi Francis Ricciardone'nin durumunu da temasları çerçevesinde gündeme getirdiklerini söyleyen Kınıkoğlu, "ABD'nin içişlerine karışmak anlamında olmasa da Türkiye'ye bir an önce büyükelçi atanmasının ilişkiler için iyi olacağını söyledik" dedi.
TÜRKİYE BATI'YA SIRTINI DÖNMÜYOR, ÇEVRESİNE UYUM SAĞLIYOR
ABD'ye sıkça gelmelerinin nedenlerinin herhangi bir tez anlatmak olmadığını ifade eden Kınıklıoğlu, amaçlarının ilişkileri geliştirmek olduğunu, gelecekte de ziyaretlerinin süreceğini belirtti. Türkiye'nin batıya sırtını döndüğü yada eksen kayması yaşadığı eleştirilerine de katılmadığını yineleyen Kınıklıoğlu, yaşananların soğuk savaş sonrası oluşan yeni dünyada Türkiye'nin çevresine uyum sağlaması olduğunu ifade etti.
REFERANDUMUN ABD'DEKİ YANSIMALARI
TBMM heyetinde yer alan CHP Ankara Milletvekili Emrehan Halıcı ise zaman, para ve enerji kaybı olarak gördüklerini ifade ettiği referandumun ABD'deki yansımalarına ilişkin izlenimlerini aktardı. ABD'de görüştükleri kesimlerin de yeni anayasa beklentisi içinde olduğu izlenimini edindiklerini vurgulayan Halıcı, bunun uzlaşmayla ortaya çıkarılması gerektiğinin altını çizdiklerini söyledi.
MHP İstanbul Milletvekili Mithat Melen de referandum sürecinde bir kez daha Türkiye'nin asıl sorunlarının unutulduğunu, ABD'li muhataplarının da ana gündemi olan ekonomiyi temasları çerçevesinde gündeme getirdiklerini belirtti.
Genel seçimlere dek yine yeni anayasa tartışmaları yaşanacağını ifade eden Melen, "Türkiye, popülizmden kaçıp, aklı başında önlemlerle ülkenin sorunlarını çözmeye çalışmalıdır" dedi.
Son Dakika › Dünya › 'Türkiye İsrail'e Yol Gösteriyor' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?