Türk Amerikan Konseyi'nin 31'nci Yıllık Konferansı Washington'da Başladı - Son Dakika
Dünya

Türk Amerikan Konseyi'nin 31'nci Yıllık Konferansı Washington'da Başladı

Türk Amerikan Konseyi\'nin 31\'nci Yıllık Konferansı Washington\'da Başladı

Türk ve Amerikalı yetkililer; Türk Amerikan Konseyi'nin 31'nci yıllık konferansında iki ülke arasındaki ekonomik ve siyasi işbirliğinin artırılması çağrısında bulundu.

12.06.2012 09:59

Türk ve Amerikalı yetkililer; Türk Amerikan Konseyi'nin 31'nci yıllık konferansında iki ülke arasındaki ekonomik ve siyasi işbirliğinin artırılması çağrısında bulundu.

Türk Amerikan Konseyi'nin (ATC) 31'nci yıllık konferansı, Washington'da başladı. "Model Ortaklık ve Yeni İşbirliği Alanları" temalı bu yılki toplantı Amerikan-Türk Konseyi (ATC), Türk-Amerikan İş Konseyi (TAİK) ve Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi'nin (DEİK) işbirliğiyle düzenlendi.

İki ülke milli marşlarının okunmasıyla başlayan konferansa; Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, ABD Savunma Bakanı Leon Benetta, Türkiye'nin ABD Büyükelçisi Namık Tan, ABD'nin Türkiye Büyükelçisi Francis Ricciardone, TOBB/DEİK Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TAİK Başkanı Haluk Dinçer, ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya ilişkilerinden sorumlu Bakan Yardımcısı Phil Gordon ile ABD ve Türk iş dünyasından ve hükümet çevrelerinden çok sayıda üst düzey yetkili katıldı.

Konferansın öğle yemeği oturumunda konuşma yapan TOBB/DEİK Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye ve ABD ilişkilerinin iktisadi ve siyasi boyutlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İlişkilerin iktisadi boyutunun önemini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, değişen dünya düzeninde, iktisadi ilişkilerin Türk-Amerikan ilişkilerinin en güçlü sütunu olması gerektiğini ifade ederek "Konu hakkında

atılacak her adım, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin desteğini yanında bulacaktı. Bu taleplerimize ABD Başkanı Sayın Obama'nın Nisan 2009'daki Türkiye ziyaretinde bir karşılık bulduk. Bu ziyarette, Sayın Başkan ikili ilişkilerimize bakışını 'model ortaklık' vizyonu ile açıklamıştı"

ABD'nin Türkiye Büyükelçisi Francis Ricciardone ise Türkiye'deki yeni anayasa çalışmalarına değindiği konuşmasında şunları söyledi: "Türkiye, kendisi için yeni bir anayasa yazıyor. Eskisini iyileştirmekten öte, yeni bir sayfa açıyor"

Yeni anayasanın vatandaşların devlete karşı görevlerini ve devletinde vatandaşlarının özgürlüklerini ve haklarını korumayı hedeflediğini belirten Ricciardone, sözlerini şöyle sürdürdü: "Amerikalılar olarak biz, anayasaların görevinin de bu olduğunu düşünüyoruz. Bizim için devrim niteliğindeydi, şimdi Türkiye için de öyle. Dolayısıyla gelecek yıl yapılacak 32'inci ATC konferansına kadar Türkiye'nin sadece yeni bir anayasayı onaylamış olmakla kalmayacağından, aynı zamanda şu ankinden daha iyisini onaylamış olacağından eminim ve çok iyimserim"

Türk-Amerikan ilişkilerine de değinen Ricciardone, ticari ve ekonomik ilişkilerin bulunması gereken konumda olmadığını ve ilişkilerin boyutunun geliştirilmesine odaklanılması gerektiğini belirtti.

Türkiye'nin Suriye'de devam eden kriz ve İran'ın nükleer programının da dahil olduğu bölgedeki istikrarı ve huzuru bozacak bir çok konuda işbirliği yaptığını belirten ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Philip Gordon da, yaptığı konuşmasında "Müttefiklerimizle, özellikle de Suriye'de değişimi destekleme ve Esad rejimi sonrasında istikrarın sağlanmasında dev bir sorumluluk ve role sahip Türkiye ile istişarelerimizi sürdüreceğiz" dedi.

Suriye konusunda Türkiye'nin "liderlik" göstermesinden memnuniyet duyduklarını belirten Gordon, bu süreçte Türkiye ile yakın diyalog içinde olduklarını ve Esad rejiminin halkının güvenini ve meşruiyetini kaybettiği noktasında aynı görüşü paylaştıklarını ifade etti.

Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Halit Çevik de yaptığı konuşmasında Türkiye ile Amerika'nın uzun yıllara dayanan bir işbirliği ve dostluğu olduğunu söyledi.

Çevik ayrıca, Suriye konusunda Gordon'ın düşüncelerine katıldığını belirterek Esad rejiminin meşruiyetini kaybettiğini ve şiddet olaylarının son bulması için uluslararası toplumun birlik içinde hareket etmesi gerektiğini ifade etti.

Öte yandan;

konferansın akşam yemeği oturumunda ise ABD Savunma Bakanı Leon Panetta ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın konuşma yapması bekleniyor. - WASHINGTON

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Türk Amerikan Konseyi'nin 31'nci Yıllık Konferansı Washington'da Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement