Türkiye ile Ermenistan arasında ilişkileri normalleştirmeyi öngören, iki ülke yönetimi tarafından İsviçre arabuluculuğunda 31 Ağustos tarihinde parafe edilen iki protokol, Ermenistan parlamentosunda önceki gün tartışmaya açıldı.
Ermenistan meclisinin Türkiye gündemli özel oturumuna 64 siyasi parti ve bloktan 52’si katılırken, “Miras” partisiyle Ermenistan’ın ilk Devlet Başkanı Levon Ter Petrosyan tarafından oluşturulan Ermeni Ulusal Kongresi temsilcileri özel oturumu boykot etti. Basına kapalı yapılan oturum, Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan tarafından açıldı. Konuşmasında Türkiye ile barışmaya karşı çıkanları susturmak için özel üslup kullanmasıyla dikkat çeken Sarkisyan, “Türkiye ile başlattığımız müzakere sürecinden benim içimde de şüphe olmadığını mı düşünüyorsunuz? Yanılıyorsunuz. Ben de olası risklerden tedirginim ve korkuyorum. Ama önümüzde başka bir yolun da bulunmadığını bilmenizi isterim” dedi.
Türk tarafıyla müzakerelerde gelinen noktayı “geriye dönüşü olmayan süreç” diye tanımlayan Sarkisyan şunları söyledi: “Önümüzde iki protokol ile aktif haldeki süreç var. Gelin birlikte bunların bize ne verdiğini ve neler aldığını tartışalım. Şahsen ben bulunduğumuz bu noktada hiçbir ön şart kabul etmediğimizi ve taviz vermediğimizi düşünüyorum. İki protokol sadece ve sadece Türkiye ile aramızdaki tüm meseleleri görüşme kapısını açıyor. İleride soru işareti olarak çözüm bekleyen ekonomik, siyasi ve tarihi konular sırasıyla gündeme gelecektir. “Nereye gidiyoruz” sorusuna gelince, şahsen ben problemleri çözmeye gidiyorum. Problemleri çözmek için herhangi bir kapıyı kapattıysak, onu bana gösterin. Kapalı hiçbir kapımız yoktur. Türkiye ile parafe edilen protokollere geçtiğimiz günlerde birçok itiraz duydum. Ancak hiç kimse, en aşırı güç bile ‘Hayır, Türkiye ile barışmayı istemiyoruz’ demedi. Herkes çözüm istiyor. Bu da bence nereye gitmek istediğimizin en bariz göstergesi”.
Son Dakika › Dünya › Tedirginim Ama Türklerle Diyaloğa Devam Diyorum - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?