"Türkiye ile birlikte dünyadaki iki ılımlı İslam demokrasisinden biri" diye övülen Malezya, laikliği lağvedip şeriata geçmeyi tartışıyor. Bağımsızlığının 50. yılını kutlayan ülkedeki yargı kurumlarının başında bulunan Ahmed Feyruz, "Sömürgeciliğin izlerini taşıyan laik yasaları kaldırıp yerlerini şeriat yasalarıyla doldurmalıyız" dedi.
ABD’nin eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Richard Holbrooke tarafından geçen ay Türkiye ile birlikte "ılımlı İslam demokrasisi" diye tanımlanarak diğer Müslüman ülkelere örnek gösterilen Malezya’da şeriat sesleri duyulmaya başladı. İngiltere’den bağımsızlığını elde etmesinin 50. yıldönümünü önceki gün kutlayan Güneydoğu Asya ülkesinde hükümet, "sömürge yönetiminin artığı" olarak görülen hukuk sisteminde "köklü devrim" yapmayı planlıyor.
Eski sömürgeci İngiltere’den Prens Andrew’in de katıldığı önceki günkü bağımsızlık kutlamaları, gökdelenlerle dolu modern başkent Kuala Lumpur’da yapıldı. Tarihi Merdeka (bağımsızlık) Meydanı’ndaki resmi geçitler, havai fişek ve dans gösterileri ile savaş uçaklarının şovlarını Malezyalılar ayakta alkışladılar ama tansiyon, Danıştay Başkanı Ahmed Feyruz’un bir konferansta yaptığı konuşmayla gerildi.
Feyruz, 50 yıllık bağımsızlığın, Malezya’yı "sömürgeciliğin pençelerinden kurtarmakta" başarısız olduğunu açıkladı. Mevcut hukuk sisteminin lağvedilmesini öneren Feyruz, yerine şeriat hükümlerinin "aşılanması" gerektiğini bildirdi. İslami Parti Başkanı Doktor Muhd Hatta, Feyruz’un önerisini memnuniyetle karşıladıklarını söylerken, o bile "Yargının başında bulunan bir insanın görevi yasaları yapmak değil, uygulamaktır" diyerek eleştiride bulunmaktan geri kalmadı.
Başbakan Abdül Bedevi ise, ülkedeki diğer liderlerin görüşlerine katıldığını ilk kez bu ay açıklayarak, 50 yıl önce İngilizler tarafından yazılan anayasada belirtildiğinin aksine ülkesinin laik olmadığını savunmuştu. Federal bir anayasal monarşiyle yönetilen ülkede bazı eyaletler zaten bir süredir şeriat hükümlerini uyguluyor.
Gayrimüslim azınlık rahatsız
27 milyon kişinin yaşadığı Malezya’da nüfusun yüzde 40’ını, gayrimüslim Çinliler ve Hintliler oluşturuyor. Çoğunluğu oluşturan yerli nüfus Malaylar, yasal olarak Müslüman sayılıyor ve din değiştirmelerine de izin verilmiyor. Yerli nüfusu "kayırdığı" yorumları yapılan mevcut "laik" yasalardan bile rahatsız olan azınlıkların endişeleri, şeriat seslerinin yükselmesiyle birlikte iyice arttı. Ülkedeki Müslümanların daha kolay iş, kredi ve ev bulduğu bildiriliyor.
Son Dakika › Dünya › Şeriat Sesleri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?