Yeni cumhurbaşkanını seçmek için cuma günü sandık başı yapacak olan İran’da devrim manzaraları yaşanıyor.
Cumhurbaşkanı Ahmedinejad yanlıları ile en güçlü rakibi Musevi’nin taraftarları arasındaki gösteri yarışı, 1979’daki İslami Devrim’den beri görülmeyen kalabalıklar oluşturdu.
Ahmedinejad kürsüye çıkamadı
Ahmedinejad, önceki akşam Musevi yanlılarının gösteri yapacağı Büyük Cami’ye kendi taraftarlarını yığınca gerilim had safhaya çıktı. Facebook’ta organize olan Musevi yanlıları, 30 km’lik insan seli oluşturup Tahran’ı kilitledi. Ahmedinejad, kalabalık yüzünden kürsüye ulaşamadı.
İRAN’da 12 Haziran’da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine sayılı günler kala Mahmud Ahmedinejad ve ona karşı yarışan üç adayın destekçileri başkent Tahran sokaklarını karnavala dönüştürüyor. Bu yarışta Ahmedinejad’ın en önemli rakibi ise eski başbakanlardan Mir Hüseyin Musevi.
30 km’lik insan seli
Musevi ile Ahmedinejad yanlıları arasındaki gösteri yarışı önceki akşam devrim manzaralarına yol açtı. Ahmedinejad, rakibi Musevi’nin gece düzenlenen yürüyüşlerini bastırmak için pazartesi gecesi Tahran’daki Büyük Camii’de dev bir gösteri organize etti. Ancak Musevi yanlıları yılmadı ve Facebook ve SMS aracılığıyla kısa sürede örgütlenerek Tahran’ın kuzeyinden güneyine 30 km uzanan bir insan denizi oluşturdu.
Kadınlı erkekli gösteri
Ahmedinejad Büyük Cami’de toplanan 50 bin fanatik taraftarının arasından konuşma yapacağı kürsüye ulaşamazken, hepsi "yeşil" giyen onbinlerce Musevi yanlısı büyük bir gövde gösterisi yaptı.
Tahran’ın ünlü Veliasr Bulvarı’nda toplanan Musevi taraftarları arasındaki kadınlar makyajlı yüzleri, çadorlarının altına giydikleri kot pantolonları ve saçlarının büyük bölümünü açıkta bırakan başörtüleri ile dikkat çekiyor. Reformcu aday Musevi’nin karısı Zehra Rahnavard da bunun en önemli göstergesi. Heykeltraş ve akademisyen olan Rahnavard, desenli ve renkli başörtüsü, hatta kot gömleğiyle tanınıyor.
Öte yandan eski cumhurbaşkanlarından Haşimi Rafsancani, kendisini yolsuzlukla suçlayan Ahmedinejad’ın "uydurma şeyler söylediğini" ve dini lider Hamaney’in duruma müdahale etmesi gerektiğini savundu.
M. Ahmedinejad:
2005’te ezici bir zaferle seçildi. Kırsal kesimden destek alıyor. Kentte ise desteği az.
M. H. Musevi:
Reformcular için büyük umut. Genç ve kentli seçmenler arasında popüler.
Muhsin Rızai
Muhafazakar ve eski devrim muhafızları komutanı. Muhafazakar oyları bölüyor.
Mehdi Kerrubi
İran meclisi eski sözcüsü. Şansı hiç yok gibi.
Bir soru bir cevap
Musevi’nin seçilme şansı nedir?
Gözlemcilere göre seçim sadece Tahran’da olsaydı Musevi rahatlıkla kazanırdı. Ama Ahmedinejad’ın kırsal bölgelerdeki sıradan halkın, kentli elite öfkesini körükleyerek oyunu artıracağı belirtiliyor. Diğer iki aday Mehdi Kerrubi ve Muhsin Rızai’ye ise çok az şans tanınıyor. Seçimlerde yüzde 50 oya hiçbir adayın ulaşamayacağı ve bir hafta sonra Musevi ile Ahmedinejad’ın tekrar yarışacağına kesin gözüyle bakılıyor.
Ahmedinejad: BM’de bana nur indi!
Seçim kampanyası için hazırlanan bir video klipte Ahmedinejad, 2005’te BM Genel Kurulu’nda konuşma yaparken etrafını nur halesi sardığını şöyle anlatıyor: "Konuşma yaparken İran delegasyonundan biri beni bir ışık halesinin sardığını görmüş. Bunu ben de hissettim. İslam cumhuriyetinden gelen mesajları duymak için dünya liderleri gözlerini bile kırpmadı."
Son Dakika › Dünya › Seçim Değil Devrim - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?