Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM), 1974 Barış Harekatı sırasında kaybolan Rumlar dâhil meydana gelen" ihlaller" nedeniyle Türkiye aleyhinde 90 milyon euroluk manevi tazminat belirlemesi, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde çok olumlu karşılandı. Rum medyası, "İşgalinden 40 yıl sonra Türkiye 90 milyon euro ödeyecek", "İşgal ile ilgili en büyük tazminat" , "Türkiye, tazminatı 18 ay içinde ödemeye mecbur" savlarını dile getiriyor.
TAZMİNAT KARARI BÜYÜK YANKI BULDU
AİHM'nin 2001 yılında verdiği karara ilişkin manevi tazminatı açıklaması, Rum Kesiminde büyük yankı buldu. Kıbrıs Haber Ajansı, kararı "AİHM, Kıbrıs'ı işgal ettiği için Türkiye'yi 90 milyon euro tazminat ödemesine hükmetti" sözleriyle duyururken "AİHM'in Pazartesi günü aldığı kararla Türkiye 1974'te adanın işgali ve sonrası meydana gelen insan hakları ihlallerden Kıbrıs Cumhuriyeti'ne 90 milyon avro tazminat ödeyecek" diye yazıyor.
"AİHM TARAFINDAN ŞİMDİYE KADAR BELİRLENEN EN BÜYÜK RAKAM"
Cyprus Mail gazetesi de AİHM kararını, "Kıbrıslı mülteciler ve 1974 işgali ile ilgili olarak AİHM tarafından şimdiye kadar belirlenen en büyük rakam" olarak niteliyor ve "Türkiye'nin, 18 ay içerisinde kararı yerine getirmesi lazım. 18 ay sonra her geçen gün ceza artacak" diye yazıyor.
Famagusta Gazette ise, AİHM'nin 2011 yılında verdiği kararda Türkiye'nin, "1974 işgali ve adanın işgal altındaki topraklarında yasa dışı olarak oluşturan devletin faaliyetlerinden kaynaklanan İnsan Hakları Sözleşmesi'nin birçok ihlalini tespit ettiğini" yazıyor.
RUM SİYASETÇİLER: AİHM BİZE
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM), 1974 Barış Harekatı sırasından kaybolan Rumlar dahil meydana gelen "ihlaller" nedeniyle Türkiye'yi 90 milyon euroluk manevi tazminatı ödemeye mahkum etmesine olumlu tepki veren Rum siyasetçilerden "AİHM kararı bize güçlü hukuki ve siyasi silahlar verdi." biçiminde değerlendirmeler geldi.
"KARAR DERHAL UYGULANMALI"
Rum Yönetimi Sözcüsü Nicos Christodoulides, "Hükümet, mahkemenin Türkiye'nin ihlal politikasını ve işgal altındaki topraklardaki demografisini değiştirme girişimin bir defa da kınamasından memnun" dedi ve Türkiye'nin "derhal" mahkeme kararını uygulamasını beklediklerini vurguladı.
Rum medyasına göre, iktidardaki DISY adına açıklama yapan Eleni Theocharous da, AİHM kararını "tarihi" bir karar olarak nitelerken "Mahkeme'nin kararı, işgale ve bölünmeye son vermiyor ama bize Avrupa düzeyinde mücadelemizi sürdürmemiz için güçlü hukuki ve siyasi silahlar verdi" görüşünü öne sürdü.
"HİÇBİR ŞEY 40 YILLIK ACI VE ADALETSİZLİĞİ SİLEMEZ"
AKEL, karardan memnun olduğunu belirterek bir savaş kazanıldığını savunurken DİKO Sözcüsü Christiana Erotokritou, kararın "kaybolan kişilerin yakınları, mülteciler ve insan hakları ihlal edilenlerini haklı çıkarttığını" savundu. Sözcü, "Ama hiçbir şey, 40 yıllık acı ve adaletsizliği silemez." ifadesini kullandı.
AİHM kararını olumlu karşılayan EDEK de, "hiçbir para cezası, işlenen suçun sonuçlarını telafi edemez" şeklinde konuştu.
Buna karşın Vatandaşların İttifakı oluşumu, AİHM kararı için "Pirus zaferi" (büyük kayıplarla kazanılan zafer) nitelemesini yaptı ve "Türkiye, Kıbrıs Cumhuriyetine karşı işlediği suçlar nedeniyle cezalandırılsa da da belirlenen tazminat provokasyon ve gülünç" iddiasında bulundu.
Son Dakika › Dünya › Rumlar, AİHM'nin Türkiye Kararından Çok Memnun - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (8)