ABD'de bulunan California Teknoloji Enstitüsü (Caltech) araştırmacıları, beyin implantıyla yönetilen robot kol geliştirdi. 34 yaşındaki ABD vatandaşı Erik Sorto, beynine implant takılarak robot kolu kullanan ilk kişi olarak tarihe geçti.
Sorto, 13 yılın ardından ilk kez kimseden yardım almadan su içmeyi başardı. Sorto, Caltech uzmanlarının beynine yerleştirdiği implant sayesinde zihin gücünün yardımıyla önündeki kolu kullanarak, el sıkışabiliyor, yemek yiyebiliyor, hatta 'taş, kâğıt, makas' bile oynayabiliyor. Yeni kolunu kullanmanın heyecanın yaşayan Sorto, 'Kolu kullanmanın bu kadar kolay olmasına çok şaşırdım. Bağımsız hareket etmeyi çok özlemiştim. Bundan sonra her işi kendim yapabileceğim. Çok mutluyum.' dedi.
DAHA ÖNCE DENENMİŞTİ
İmplant, beynin hareket isteğini yerine getiren posterior parietal korteks (PPC) bölümüne yerleştiriliyor. ABD'nin savunma sanayii şirketi DARPA ve Braingate2 daha önce bir kadının tek başına çikolata yemesini, başka bir kadının kendi başına kahve içmesini sağlamıştı. Caltech'in son implantı, daha akıcı ve gerçekçi hareketler oluşturduğu için gelecekte umut vaat ediyor.
Felçli Erik Sorto vücudundan bağımsız olan robot kolunu düşünce gücüyle hareket ettirerek ihtiyaçlarını karşılıyor.
Son Dakika › Dünya › On Yıldır Felç Olan Adam Beynine Takılan İmplantla Hareket Etti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (1)