Makedonya'da Cumhurbaşkanı Gjorge İvanov'un aylar süren belirsizliğin ardından hükumeti kurma görevini muhalif lider Zoran Zaev'e vermesiyle birlikte ülkede siyasi krizde sona yaklaşıldı.
Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM) Lideri Zoran Zaev'den ülkenin egemenliği, toprak bütünlüğü, çok etnikli yapısı ve anayasal sistemin muhafaza edilmesi yönünde garanti isteyen Cumhurbaşkanı İvanov, hükumeti kurma görevini nihayet Zaev'e verdi. Bugün öğle saatlerinde gerçekleştirilen basın toplantısında Cumhurbaşkanı İvanov, daha önce hükumeti kurma vazifesini Zaev'e vermesine engel olan tüm şartların ortadan kalktığını söyledi.
Zaev'den "Tiran Platformu" Garantisi
Ortak basın açıklamasında konuşan Zaev, "Ülkenin birliğini, toprak bütünlüğünü, milli hakimiyetini, anayasal düzenini ve menfaatlerini muhafaza edeceğim konusunda garanti veriyorum. Karar mekanizmasının hukukun üstünlüğü çerçevesinde işletileceğine ve hiçbir yabancı devletin tesirine mahal bırakılmayacağına söz veriyorum. Makedonya hükumetinin faaliyetleri hiçbir vesika, deklarasyon ya da platformu temel almayacaktır" diye konuştu.
SDSM Lideri Zaev, seçimlerin ardından VMRO-DPMNE Lideri Nikola Gruevski'nin hükümeti kuramamasının ardından muhalif Arnavut partileri ile koalisyon için uzlaşı sağlamıştı. Lakin Cumhurbaşkanı İvanov, meclisteki Arnavut partilerinin temsilcilerinin koalisyonda yer almak için öne sürdükleri şartların ülkenin birlik ve bütünlüğünü tehdit ettiğini savunarak Zaev'in Arnavut partileri ile kuracağı koalisyonu reddetmişti.
"Tiran Platformu", Arnavutluk Başbakanı Edi Rama himayesinde Ocak ayında Tiran'da bir araya gelen Makedonyalı Arnavut partilerinin temsilcileri tarafından imzalanmıştı. Seçimler sonrasında hükumetin kurulabilmesi için kilit bir pozisyon elde eden Arnavut partileri, koalisyon hükumetinde yer almak için Arnavutça'nın resmi dil olarak kabul edilmesi ve etnik Arnavutların anayasal haklarının genişletilmesi gibi bazı talep ve şartlar belirlemişlerdi. Bu şartların ülkenin Makedonlar ve Arnavutlar arasında bölünmesine yol açacağını ileri süren Cumhurbaşkanı İvanov, uluslararası toplumun çağrılarına rağmen hükumeti kurma vazifesini SDSM Lideri'ne vermeyi reddediyordu.
Arnavutlar, Makedonya nüfusunun yaklaşık dörtte birini teşkil ediyor. - ÜSKÜP
Son Dakika › Dünya › Makedonya'da Siyasi Kriz Sona Eriyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?