Adını Hollanda'nın 120 bin nüfuslu Maastricht şehrinden alan Avrupa Ekonomik Topluluğu'nu (AET) Avrupa Birliği'ne (AB) dönüştüren Maastricht Anlaşması, 25'inci yılına girdi.
Il y a 25 ans, le 7 février 1992, le Traité de Maastricht était signé entre les 12 premiers États membres#Europe #Histoire #QuartDeSiècle pic.twitter.com/58U1JRWJ9E— Franck Proust ? (@franckproust) 7 février 2017
Avrupa entegrasyonunun sembolü haline gelen Maastricht şehrinde 7 Şubat 1992'de imzalanan ve 1 Kasım 1993'te yürürlüğe giren Maastricht Antlaşması üye ülkelerin ekonomik ve parasal birliğinin temeli oluşturuldu.
Maastricht kriterleri
Siyasi ve ekonomik bu birliğe katılabilmek için Maastricht kriterlerine; enflasyon oranı seviyesi (1,5 puan), kamu borcunun milli gelire oranının yüzde 60'ı geçmemesi, bütçe açığının GSYİH'ya oranı yüzde 3'ü aşmaması gibi maddeler eklendi.
Dönemin Avrupa Konseyi Başkanı ve Portekiz eski Cumhurbaşkanı Anibal Cavaco Silva : " Bugün burada Maastricht'de birlikte inşa ettiğimiz Avrupa için tarihi bir adım atılıyor. İmzalayacağımız Anlaşma Avrupa Birliği yolunda belirleyici bir adım ve modern tarihin şimdiye kadar görülmemiş azimli projelerinden biri olacak" öngörüsünde bulundu.
Egemenliklerinden büyük tavizler vermek zorunda kalan 12 üye ülke Avrupa için siyasi ve ekonomik entegrasyon yolunda dev adımlar attı.
25 yaşına giren Maastrich Anlaşması üç temel prensip üzerine kurulu:
Avrupa Topluluğu (AT)
Ortak Dış ve Güvenlik Politikası (ODGP)
Güvenlik Güçleri ve Adalet Alanında İş Birliği
Avrupa vatandaşlığı
Anlaşmada topluluk mevzuatında Avrupa vatandaşlığına yer verildi.
Avrupa Parlamentosu'nun yetkileri güçlendirildi ve para birimi Euro olan Avrupa Ekonomik ve Parasal Birliği kuruldu.
Euro yürürlüğe girdi
Avrupalıların ceplerine girdiği 1 Ocak 2002 tarihinden bu yana entegrasyonu daha da güçlendiren Avrupa'nın sembolü haline para birimi Euro, Ekonomik ve Parasal Birliği'n zayıflığına ve ekonomik krize rağmen dünyanın en güçlü dövizleri arasındaki yerini her zaman korudu.
Birlik parçalanıyor mu?
Ancak Birlik'in dayanıklılığı şimdi tekrar test ediliyor. İçeriden ve dışarıdan gelen risk ve gerginlikler sonucu Birlik'in parçalanması gerektiğini düşünenlere Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'den cevap gecikmedi:
Juncker "Birlik'in parçalanma zamanı geldiğine ve Avrupa'nın bölünmesi gerektiğine inananların büyük bir yanlış içerisinde olduğunu düşünüyorum. Avrupa Birliği olmadan tek uluslu bir şekilde var olmaya devam edemeyiz." dedi.
Auteur:
Tags:Gepost: 07 februari 2017
Son Dakika › Dünya › Maastricht Anlaşması'nın 25. Yıldönümünde AB'den Ayrılık Sesleri Yükseliyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?