Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ermenistan ile imzalanan protokollere ilişkin dün Meclis’i bilgilendirirken, “Bu metinler tarihi şekillendirecek, Lozan’ı tahkim edecek” dedi.
Davutoğlu, protokollerin hedefini, “adil bir hafıza oluşturmak” sözleriyle açıklayarak, özetle şu mesajları verdi:
Donmuş bomba krizler mevcut
Bölgede patlamaya hazır bombalar gibi donmuş krizler mevcuttur. Bunların birer birer tasfiye edilmesi lazım. Biz barışçıl yöntemlerle statükoyu değiştirmeye çalışalım ki yeni bir gerilim alanı ortaya çıkmasın. Sınır anlaşmazlığı olduğu iddiasının hukuken geçerli olmadığı Ermenistan tarafından teyid ediliyor. Kars ve Moskova anlaşmaları, Türkiye’nin sınırları mutlak biçimde tahkim edilmiştir. Şu anki protokoller de Lozan Anlaşması’nı tahkim eden protokollerdir. Bundan sonra bu metinler tarihi şekillendirecek.
Hedef adil bir hafıza
Protokolde iki halk arasında karşılıklı güvenin tesis edilmesi için çalışmalar yapacak tarih komisyonu kurulması öngörülüyor. Çünkü biz asil, çok tecrübeli bir milletiz, son derece acı hatıralarla dolu göç hikayelerimiz var ama biz bunları nakletmemişiz, başka birçok millet bunları nakletmiş, bize dönük tek taraflı hafızalar oluşmuş, şimdi adil bir hafıza oluşturmak hedefimiz.
Azerbaycan toprağı azizdir
Son bir yıl içinde yaşadığımız pratiğe baktığımızda, Türkiye ve Ermenistan arasındaki normalleşmeler sürerken, Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki sorunun çözümüne yönelik müzakereler de hız kazanmıştır. Sabırla örülerek barışın tesis edilmesi lazım. Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü bizim toprak bütünlüğümüz kadar azizdir. Bu konuda 17 yıldır Türkiye kadar çaba sürdüren başka bir ülke yok.
Azerbaycan güvenmiyor
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Ermenistan’la imzalanan protokoller hakkında TBMM’ne bilgi vermesinden sonra muhalefet partileri görüş açıkladı. Görüşler özetle şöyle:
Şükrü Elekdağ
(CHP İstanbul Milletvekili)
Protokoller, Karabağ sorununun çözümünden sonra Meclis’e getirileceği yolunda verilen teminatlara rağmen Meclis’e getirildi. Bu Türkiye ile Azerbaycan ilişkilerindeki krizi tırmandırdı. Krizin temelinde iki olgu var. Azeri tarafında Türkiye’ye karşı hissedilen güvensizlik ve Azerbaycan bayrağına yapılan müdahale. Ermenistan’la imzalanan protokoller ulusal çıkarlarımız açısından çok ciddi sakıncalar taşıyor. Çünkü, Erivan’ın Türk topraklarına yönelik talepleri Ermenistan devletinin kurucu belgelerinde açıkça yer alıyor.
İşgal bitmeden sınır açılamaz
Oktay Vural (MHP Grup Başkanvekili)
İnsanlık suçu olan soykırımı dış politikasının esası haline getiren ülke Ermenistan değil midir? Azerbaycan topraklarını işgal eden ülke Türkiye midir, Ermenistan mıdır? MHP olarak Ermenistan’ın Türkiye’nin toprak bütünlüğünü sorgulayan hasmane politika ve uygulamaları değişmediği sürece diplomatik ilişki kurulamayacağını ve Azerbaycan topraklarının işgali sona ermeden de sınırların açılamayacağını sonuna kadar savunacağız. Protokoller onay için TBMM’nin önüne getirildiğinde MHP bütün gücüyle karşı çıkacak, Başbakan ve arkadaşlarının tarih ve millet önündeki vebal ve sorumluluklarını bütün açıklığıyla ortaya koyacaktır.
Son Dakika › Dünya › Lozan Tahkim Ediliyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?