Koronavirüs aşı adayının klinik denemelerinde hafif ve orta dereceli yan etkilere rastlandı - Son Dakika
Dünya

Koronavirüs aşı adayının klinik denemelerinde hafif ve orta dereceli yan etkilere rastlandı

Amerikan ilaç şirketi Pfizer, koronavirüse karşı bağışıklık sağlamak üzere Alman biyoteknoloji firması BioNTech ile geliştirdiği aşı adayının insanlar üzerindeki testlerinde hafif ve orta dereceli yan etkilere rastlandığını açıkladı.

17.09.2020 00:55  Güncelleme: 01:32

"Clinical Trials Arena" internet sitesinde yer alan habere göre, şirket, ortaklarıyla yaptığı konferans görüşmesinde, "BNT162b2" adlı aşı adayının ABD'de yürütülen üçüncü aşama klinik denemelerinde "deneklerde hafif ve orta dereceli bazı yan etkilere rastlandığını" açıkladı.

Şirket, aşı uygulanan deneklerin birçoğunda yorgunluk, baş ağrısı, üşüme ve kas ağrıları görüldüğü, bazılarında ateş ve sınırlı sayıdaki denekte yüksek ateş tespit edildiği kaydetti.

"DENEMEYİ DURDURABİLİRİZ"

Şirketin Aşı Araştırma ve Geliştirme Bölümü yöneticisi Kathrin Jansen, Bağımsız Veri İzleme Komitesinin söz konusu bulguların güvenlik açısından risk oluşturacağını düşünmesi halinde denemeyi durdurabileceğini ancak şu ana kadar bu yönde bir karar almadığını ifade etti.

Klinik denemede katılımcıların kimlikleri kapalı olduğundan, yan etkilerin aşının uygulandığı deney grubunda mı yoksa "placebo" adı verilen sahte formül dozlarının uygulandığı kontrol grubunda mı ortaya çıktığı bilinmiyor. Testleri denetleyen Bağımsız İzleme Komitesinin bu bilgilere erişimi bulunuyor.

AŞILARI TÜRK BİLİM İNSANININ ŞİRKETİ ÜRETİYOR

Aşı adayının ABD'de yürütülen üçüncü aşama klinik denemeye şu ana kadar 12 binden fazla deneğe iki doz aşı uygulandı. Şirket bir süre önce başta 30 bin kişinin katılması planlanan denemenin katılımcı sayısını 44 bine çıkarmak için ABD Gıda ve İlaç İdaresine (FDA) başvuruda bulunmuştu.

Pfizer Üst Yöneticisi Albert Bourla, önceki gün yaptığı açıklamada, aşının etkinliğine dair kesin sonuçları ekim sonuna kadar almayı beklediklerini, tescil, imalat ve dağıtım süreçleri için hazırlıklara başladıklarını bildirmişti.

Almanya'da Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin'in kurucu ortağı olduğu biyoteknoloji firması BioNTech öncülüğünde geliştirilen aşı adayının üretim lisansı ABD'de Pfizer, Çin'de Fosun Pharma şirketleri tarafından satın alınmıştı.

ASTRAZENECA AŞI ADAYININ TESTLERİNİ GEÇİCİ OLARAK DURDURMUŞTU

Öte yandan İngiliz- İsveç ilaç şirketi AstraZeneca, Oxford Üniversitesi ile geliştirdiği "AZD1222" adlı Kovid-19 aşı adayının üçüncü aşamadaki testleri, İngiltere'de bir katılımcıda "açıklanamayan bir hastalığın" ortaya çıkması nedeniyle 9 Eylül'de geçici olarak durdurulmuş, 12 Eylül'de testlerin yeniden başlamasına karar verilmişti.

KLİNİK DENEMELER 3 AŞAMADA YAPILIYOR

Bir aşının yaygın olarak kullanılabilmesi için 3 aşamada insanlar üzerinde test edilmesi gerekiyor.

Klinik denemelerin ilk aşamasında, az sayıdaki gönüllü sağlıklı denek üzerinde aşının güvenli olup olmadığı ve olası yan etkileri araştırılıyor. İkinci aşamada, güvenilirliği doğrulanan aşının etkinliği 100'den fazla denek üzerinde test ediliyor. Üçüncü ve son aşamada ise aynı işlem, binlerce denekle tekrarlanıyor. Tüm bu süreç, aylar ve hatta yıllar alabiliyor.

35 AŞI ADAYI, KLİNİK DENEME AŞAMASINDA

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, 9 Eylül itibarıyla dünya genelinde Kovid-19'a karşı 35 aşı adayı klinik deneme, 145 aşı adayı ise klinik öncesi değerlendirme aşamasında bulunuyor.

Çin'de ortaya çıkan Kovid-19, 200'den fazla ülke ve bölgeye yayılarak salgına dönüştü. Dünya genelinde vaka sayısı 29,7 milyonu aşarken, 939 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

Koronavirüs aşı adayının klinik denemelerinde hafif ve orta dereceli yan etkilere rastlandı

Son Dakika Dünya Koronavirüs aşı adayının klinik denemelerinde hafif ve orta dereceli yan etkilere rastlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (7)

  • gorki:
    bunun aşısı yok 6 8 Yanıtla
  • xs:
    deneye deneye buda bulunur 10 2 Yanıtla
  • haha:
    aşıyı turk bılımı ınsanları uretıyormus bak şu işe kelin dermanı olsa once kendı kafasına sürerdi :D 3 9 Yanıtla
  • SEDEFfff:
    Şu yabancı ülkerin ürettkleri ürünleri özellikle aşı ve ilacları burda üretiyormuş gibi izlenim bırakmaya çalışınca noluyor ülkece ne halde olduğumuz ortada kimi kandırddığınızı sanıyıorsunz 5 0 Yanıtla
  • Adalet:
    Sürekli kendini değiştiren mutasyona uğrayan bir laboratuar çalışmasından bahsediyoruz. Bunun aşısı bulunamaz... 3 2 Yanıtla
  • alos:
    piyasa da bulunan hangi ilacın yan etkisi yok acaba 5 0 Yanıtla
  • zero:
    milleti kobay olarak kullanıyorlar aşı hikaye. 1 0 Yanıtla
  • SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement