KKTC Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Talip Atalay, Din İşleri Başkanlığı'nın kurumsallaşması, şeffaf ve denetlenebilir bir yapıya ulaşması için çalıştıklarını vurgulayarak, göreve geldiği tarihten itibaren hayata geçirdiği yenilikleri anlattı.
KKTC Din İşleri Başkanlığı'nda bugün basın toplantısı düzenleyen Atalay, başkanlığın siyasetten arındırılması gerektiğine işaret ederek, "Yasa, Kıbrıs Müftülüğü'nün asli ruhuna, misyonuna ve Anayasa'nın laiklik ilkesine göre yeniden yapılandırılmalı, siyasetin müdahalesinden arındırılmalıdır. Bu, hem kurumun hem de toplumun faydasına olacaktır" diye konuştu.
Atalay, ülkenin kazanımı ve siyasilerin yararına olacak her durumda Din İşleri Başkanlığı'ndan istifade edilmesini de istedi. Kurumdaki bazı sorunlara da dikkat çeken Atalay, Din İşleri Başkanlığı'nda kendisinden başka yetkili idareci olmadığına ifade etti. Atalay, ülke genelinde 370 görevli olduğunu, 200 farklı noktada çalışma yapıldığını vurguladı. Akademik çalışmalarını Din İşleri Başkanlığı üzerine yaptığını, bu kapsamda yaklaşık 130 köy dolaştığını anlatan Atalay, "Hiç göreve gitmeden maaş alan insanlar olmuş. Bugün hala yüzde 100 görev devamlılığını sağlayabilmiş değiliz, çünkü denetim yapacak mekanizmalarımız yok. O yüzden 2 buçuk yıldır görevlilere söylediğimiz şudur; lütfen vicdanlarınıza bakın" şeklinde konuştu.
Baskı taraftarı olmadıklarını dile getiren Atalay, yaklaşık 30 görevlinin üniversite ve lisansüstü eğitimine devam ettiğini vurgulayarak, "Nitelikli bir kurum eğitimli insanlardan oluşur. Eğitimli insan ahlaki zemini de sağlamlaştırır" dedi.
Din İşleri Başkanlığı'nda kurumsal güvenin oluşmaya başladığını ifade eden Atalay, bunun kendileri için önemine dikkat çekti. Göreve geldikten sonra Kuzey Kıbrıs'ta her ilçeye birer temsilcilik açtıklarını ifade eden Atalay, temsilcilerin görevlerini başarılı şekilde yürüttüğünü söyledi. Din İşleri Başkanlığı'nda 3 aydır bir çalışma yürüttüklerinden de söz eden Talip Atalay, başkanlık bünyesindeki envanterin noter huzurunda ve kamera kaydı alınarak sayıldığını, kültürel mirasın bu sayede geleceğe daha kolay taşınacağını söyledi.
GÜNEY KIBRIS'A ATAMA
Güney Kıbrıs'a ilk defa atama yaptıklarını belirten Atalay, buraya 3 görevli atandığını ifade etti. Güney'e yaklaşık 15 görevli atamak istediklerini, yetkililerle defalarca görüştükleri halde maddi imkansızlıkları aşamadıklarını söyleyen Atalay, Kıbrıs Müftülüğü'nün devamı olan Din İşleri Başkanlığı'nın yurt dışında itibara sahip olduğunu, bu kurumun Kuzey Kıbrıs'ın tanıtılması için önemini vurguladı. Güney'de yaklaşık 100 cami olduğuna dikkat çeken Talip Atalay, buradaki Müslümanlar'ın sayısına işaret ederek, Hala Sultan Camii'nde resepsiyonlar verildiğini, Güney Kıbrıs'taki misyon şeflerinin de buraya katıldığını anımsattı. Hala Sultan'ın dini önemine dikkat çeken Atalay, vatandaşlara Ramazan boyunca Hala Sultan'a gitme, oruçlarını burada açma çağrısı da yaptı.
"KIBRISLI TÜRKLERİN DİNİ KÖKLERİ SAĞLAM"
Kıbrıslı Türklerin dini köklerinin sağlam olduğunu vurgulayan Atalay, toplumun geçmişte dinine, diyanetine ve kimliğine sahip çıktığını ancak konuyla ilgili Türkiye üzerinden bazı hoş olmayan değerlendirmeler yapıldığını ifade etti. Din İşleri Başkanı Talip Atalay şunları söyledi:
"Kıbrıs Türkü'nün cami sayısı 300'dür. Bu camileri Yardım Heyeti değil, Kıbrıs Türkü kendi imkanlarıyla yaptı. Her köyde cami vardır. Vakıfların kayıtlarında adada 400 cami olduğu gösteriliyor. Bizim cami sayımız yaklaşık 185 ile 190 arasındadır, ki bunların hepsi cami değil, bazıları kiliseden dönmedir."
"HABERİN İÇERİĞİ YANLIŞ DEĞİL, EKSİKTİR"
Atalay, Kuzey Kıbrıs'ta yayın yapan günlük bir gazetenin kendilerine cevap hakkı vermeden hazırladığı haberlerin içeriğinin yanlış değil eksik olduğunu söyledi. Din İşleri Başkanlığı'nı ve konumlarını lekeleyecek herhangi bir şeyi kabul etmeyeceklerini vurgulayan Atalay, yasal olan her şeyin kendileri için de geçerli olduğunu söyledi. Atalay, "Şaibe kaldırmayacak bir makamdayım. Benimle ilgili herhangi bir yasal düzenleme ya da yasal sonuç doğrudan beni bağlar ve derhal yerine getirilir. Yasal sürecin tekemmül etmesi beklenir" diye konuştu.
Talip Atalay, bazı basın kuruluşunda çalışanların doğruları bildiği halde yıpratıcı dedikoduları yaymayı amaç edindiğini belirterek, sitemlerinin onlara olduğunu söyledi. Atalay ayrıca, haberde adı geçenlere cevap hakkı verilmesinin şart olduğunu söyledi. - LEFKOŞA
Son Dakika › Dünya › KKTC Din İşleri Başkanı Atalay: 'Şeffaf ve Denetlenebilir Bir Yapıya Ulaşmak İstiyoruz' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?