Amerikan Noble Energy şirketi ile birlikte, "Afrodit" olarak bilinen 12'inci parselde faaliyet göstermekte olan İsrailli Delek şirketinin, 12'inci parseldeki deneme üretiminin resmi sonuçlarını, yerel yasalar uyarınca, dün Tel Aviv borsasına bildirdiği haber verildi.
Delek şirketinin, bunların deneme üretiminin tamamlanmasının ardından ortaya çıkan teknik notlardan ibaret olduğunu belirttiğini yazan Fileleftheros gazetesi, 12'inci parseldeki deneme üretiminin, bir diğer adıyla deneme ateşi yakılmasının, toplam 120 saat sürdüğünü kaydetti.
Haberinde, petrol endüstrisinde kullanılmakta olan teknik bilgilere geniş yer ayıran gazete, şirket tarafından yapılan açıklamada, doğal gazın başlangıçtaki basıncıyla ilgili önemli bir rakama da değinildiğini; basıncın "8.961 psi" olduğunu ve denemeler süresince, basınçta önemli farklılıklar gözlemlenmediğini ifade etti.
Bu sonuçları, başka parsellerle ilgili olarak yayımlanan benzer sonuçlarla karşılaştırmaya çalıştığını anlatan gazete, deneme üretiminin, doğal gaz yatağının büyüklüğüyle alakalı değil, yataktaki doğal gazın kalitesi, özellikle de bunun ne derece işletilebilir olduğuna dair olanaklarla ilgili olduğunu anımsattı.
Yukarıda bahsettiği karşılaştırmadan ortaya çıktığı üzere, doğal gaz yatağındaki basıncın çok yüksek olduğunu ve bunun oldukça olumlu bir şey olarak tanımlandığını kaydeden gazete, doğal gazın ortalama akışının ise "32,7 MMSCFD" olduğunu ve bunun da, Amerika, Kuzey Denizi ve Orta Doğu'da işletilmekte olan birçok doğal gaz yatağının seviyesinde olduğuna dikkat çekti.
Örneğin, İsrail'in birçok parselinin üretim denemelerindeki ortalama akışının, 32,7 MMSCFD'den oldukça düşük olduğunu kaydeden gazete, dünyadaki en büyük doğal gaz yataklarından olan İsrail'in "Leviathan" parselindeki ortalama akışın ise, deneme üretiminde 40 MMSCFD olduğunu izah etti.
Bu rakamları yorumlaması için, Rum Devlet Hidrokarbon Şirketi (KRETİK) eski başkan yardımcılarından, Enerji Dairesi eski başkanı Solon Kasinis ile irtibata geçtiklerini kaydeden gazete, Kasinis'in, bunun "birinci sınıf bir doğal gaz yatağı olduğunu" söylediğini iletti.
Gazeteye göre, bunun, toplam büyüklüğünden bağımsız olarak, son derece iyi basınçlara ve üretim olanaklarına sahip birinci sınıf bir doğal gaz yatağı olduğunu anlatan Kasinis, doğal gazın su içeriğinin de düşük olduğunu ve bunun olumlu bir şey olduğunu anlattı.
"KRETİK EİK OLUYOR, CHARLES ELLİNAS GİDİYOR"
Rum Devlet Hidrokarbon Şirketi KRETİK'in, alacağı yeni şekille birlikte, "Kıbrıs Hidrokarbon Şirketi- EİK'e" dönüştürüleceğini de haber veren gazete, elindeki bilgilere dayanarak, EİK'in yedi üyeye sahip bir yönetim kurulundan oluşacağını kaydetti.
Başkanın değişmesinin öngörülmekte olduğunu da kaydeden gazete, yine elindeki bilgilere dayanarak, KRETİK'in şu anki başkanı olan Charles Ellinas'ın görevinden "dostane" bir şekilde ayrılmasına karar verildiğini ve ilgili hukuki düzenlemelerin yapıldığını ekledi.
"TERMİNAL YAPIMI KESİN"
Alithia gazetesi ise yukarıdaki başlıkla yayımladığı haberinde, Rum Devlet Hidrokarbon Şirketi KRETİK'in, 12'inci parselde, 5 trilyon ayak küpten daha az rezerv bulunmasına dair senaryoların, çok uzak olduğu uyarısında bulunduğunu haber verdi.
Gazeteye göre, KRETİK Başkanı Charles Ellinas, Rum kesiminde doğal gaz sıvılaştırma terminali inşa edilmesine dair planlamaların, belirsiz olmadığını söyledi.
Basında yer alan ve 12'inci parseldeki doğal gaz miktarının, terminal inşası için yeterli olmadığına dair bilgileri yorumlayan Ellinas, Noble yetkilileri ile gerçekleştirdiği temasta, Noble yetkililerinin konuyla ilgili haberlerden ötürü şaşkınlık içerisinde olduklarını belirttiklerini kaydetti.
Öte yandan, KRETİK eski başkan yardımcılarından Solon Kasinis ise açıklamasında, terminal yapımıyla ilgili planların değişmemesi gerektiğini söyledi.
12'inci parseldeki doğal gaz yatağının büyüklüğü konusunda basında çıkan haberlere de değinen Ellinas, bunun "felaket tellallığı" olduğundan söz etti.
Doğrulama sondajının resmi sonuçlarının, önümüzdeki Perşembe gününe kadar belli olacağını da kaydeden gazete, buna göre, oranların da terminal yapımı için tatmin edici olup olmadığının ortaya çıkacağını ekledi.
ELLİNAS: "BİR YILLIK BİR GECİKME YAŞANABİLİR"
Devamla, 12'inci parselde ikinci bir doğrulama sondajı yapılmasının gerekmesi durumunda, bir yıllık bir gecikme yaşanabileceğinden söz eden KRETİK Başkanı Ellinas ise, kendisinin, iki şirketin (Noble ve Delek) resmi açıklamalarını bekleyeceğini sözlerine ekledi.
Basında çıkan haberlerin, bir diğer ifadeyle, Afrodit parselindeki rezervlerin 5 trilyon ayak küpün altında olduğunun teyit edilmesi halinde, bunun terminal yapımıyla ilgili planlamaların bozulacağı anlamına gelmediğini kaydeden Ellinas, terminali yalnızca Afrodit parseli için yapmayacaklarını söyledi.
Ellinas, İsrail'in en nihayetinde kendi doğal gazını Kıbrıs üzerinden nakletmeye karar vermediği müddetçe, bunun terminal yapımıyla ilgili çalışmaların başlamasında gecikme yaşanacağı anlamına geldiğine işaret etti.
KRETİK eski başkan yardımcılarından Solon Kasinis ise açıklamasında, terminal yapımı planlamalarından vazgeçilmesinin suç olacağını ifade etti.
Tek yanlı olarak ilan edilen sözde Rum MEB'inde bulunan doğal gaz miktarının muazzam olduğunu ve gelişmelerin kimseyi endişelendirmemesi gerektiğini ifade eden Kasinis, ikinci doğrulama sondajının alışılmış bir uygulama olduğunu belirtti.
Doğrulama sondajının sonuçlarının, endişe yaratmaması gerektiğini, çünkü bunların 2'inci bir doğrulama sondajıyla değişebileceklerini izah eden Kasinis, benzer bir şeyin, İsrail'in Tamar parselinde gerçekleştiğini ifade etti.
NEOFİDU
Gazeteye göre, konuyla ilgili gelişmeleri yorumlaması istenen DİSİ Başkanı Averof Neofidu ise, 12'inci parseldeki doğrulama sondajının sonuçları bu şekilde olsa bile, terminal inşasıyla ilgili stratejik planlamaların değişmemesi gerektiğini söyledi.
Neofidu, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis'in, siyasi partileri önümüzdeki Çarşamba günü, sonuçlarla ilgili bilgilendirmek için toplantıya çağırdığını da sözlerine ekledi.
Simerini gazetesi ise haberinde, KRETİK eski başkan yardımcılarından Solon Kasinis'in terminal planlamalarıyla ilgili problem bir görmediğini yazdı.
Tek bir doğrulama sondajının, bütün yatağı gösteremeyeceğini ifade eden Kasinis, birçok doğrulama sondajı yapılmasının yaygın bir uygulama olduğunu ve akabinde daha çok oran ortaya çıkacağının kesin olduğunu dile getirdi.
Kasinis, terminal planlamalarının doğrulama sondajlarıyla paralel bir şekilde yapılmasının mümkün olduğunu da belirtti.
Gazeteye göre, DİKO ve Çevreciler ise, ortaya konuyla ilgili söylentiler yayılmasını kınadılar.
"ZAMANLA ÇETİN MÜCADELE… DOĞAL GAZ VAR, ZAMAN YOK"
Politis gazetesi ise "Zamanla Çetin Mücadele" başlıklı haberinde, Rum kesiminin doğal gaza sahip olduğunu ancak ekonomik kriz yüzünden zaman limitine sahip olmadığını haber verdi.
Rum hükümetinin, doğal gaz sıvılaştırma terminali yapımının, 2016 yılının sonunda başlaması çabası içerisinde, zamanla mücadele etmek zorunda olduğunu yazan gazete, bu hedefin, Afrodit parselindeki doğal gaz yatağının 5 trilyon ayak küpün altında olduğundan söz eden bilgilerin teyit edilmesinin ardından, çok zor hatta ulaşılmaz göründüğünü kaydetti.
Afrodit parselinin, 5 trilyon ayak küple sınırlı kalmasının, terminalin 2022 yılından önce inşa edilmesine izin vermediğini kaydeden gazete, ek doğal gaz miktarları bulunmasının ise, yapılacak yeni sondajlar açısından, bir hayli zaman istediğini ekledi.
Haberde, Noble şirketinin, 12'inci parselde 8 adet yeni küçük yatak bulduğu da belirtildi.
Gazete, Rum kesiminin terminal inşasının 2016 yılı içerisinde başlayabilmesine dair tek ümidinin, üç ay içerisinde, İsrail hükümetiyle, İsrail doğal gazının Vasiliko'da inşa edilecek terminalde sıvılaştırılmasına dair anlaşmaya varılması olduğunu ekledi.
Haberde, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis'in, müzakerelerde bulunmak için Ekim ayı içerisinde İsrail'e gideceği de belirtildi. - LEFKOŞA
Son Dakika › Dünya › Kıbrıs Rum Fileleftheros Gazetesine Göre 'Doğal Gaz Ateşinden Çıkan Sonuçlar Mükemmel' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?