Fransa, 20. yüzyılda "çağın ruhunu değiştiren" son büyük modacının yasını tutuyor. Chanel ve Dior ile birlikte kadının sosyal statüsündeki değişime, yarattığı kılıklarla eşlik eden Yves Saint Laurent (YSL), önceki gece Paris’teki evinde, 71 yaşında beyin tümöründen öldü. Kadının siluetini değiştiren YSL, kadınlara ilk kez pantolon ve smokin giydiren, moda dünyasında ilk kez siyahi model kullanan devrimci bir adamdı. YSL, perşembe günü toprağa verilecek.
FRANSA’nın 20. yüzyıla damgasını vuran en büyük modacılarından Yves Saint Laurent, önceki gece beyin tümörüne yenik düşerek 71 yaşında yaşama veda ederken, 40 yıllık hayat arkadaşı ve iş ortağı Pierre Berge başucundaydı. 20. yüzyılda kadının siluetini değiştiren modacı olarak tarihe geçen Yves Saint Laurent’in ölümünü dünyaya açıklayan Berge, "Paramparça oldum" diyerek duygularını ifade ettikten sonra onu şöyle tanımladı:
"Gabrielle (Coco) Chanel kadınlara özgürlüklerini verdi. Yves Saint Laurent ise kudret ve iktidarı. Kadınlar, gardıroplarını değiştirdiği için ona çok şey borçlular. Kadınlara pantolonu ilk giydiren, kadınlara smokini ilk giydiren, kadınları maskulen kılıklar içine ilk sokan oydu. İlk kez siyah model kullanan da oydu. O moda sektöründe devrim yaratmıştı."
Laetetia gözdesiydi
1937 yılında Cezayir’in Oran kentinde dünyaya gelen Yves Saint Laurent’in 2002 yılında sona erdirdiği 40 yıllık kariyeri boyunca giydirdiği "kudretli" kadınlar arasında Catherine Deneuve, Paloma Picasso, Bianca Jagger ve Lauren Bacall gibi isimler vardı. Gözdesi olan süper modeller arasında da Jerry Hall ve Laetetia Casta bulunuyordu. Eşcinselliğini keşfettikten sonra 17 yaşında, çizdiği modellerle birlikte Paris’in yolunu tutan YSL, Vogue dergisinin editörü Michel de Brunhoff’u çizimlerini yayınlaması için ikna etmeyi başardı.
Modanın kutsal üçlüsü
Henüz 21 yaşındayken, Dior modaevinde işe başlayan YSL, Coco Chanel ve Christian Dior ile birlikte Fransa moda dünyasının "kutsal üçlüsü" olarak tanınıyordu. Dünya medyası önünde yaptığı açıklamayla 6 yıl önce özel giysi tasarımcılığına "Elveda" diyen Yves Saint Laurent, 18 yaşında girdiği bir giysi tasarım yarışması sonunda tanınmış modacı Christian Dior’un dikkatini çektikten sonra işe başladı. Dior’un 3 yıl sonra ölümüyle boşalan koltuğuna oturan YSL, 21 yaşında Dior’da baş tasarımcı oldu. Modada çığır açan YSL renkli, seksi, zarif, kadını özgürleştiren imajını ortaya çıkaran ve erkek-kadın giysisi karışımı tasarımlarıyla devrim yarattı. Birlikte yaşadığı Pierre Berge ile kendi adına "Fondation Berge-Saint Laurent" vakfını kuran ünlü tasarımcı hastalığı ağırlaştığı için yaklaşık 5 aydır Paris, 5 Avenue Marceau’daki özel bürosuna da gelemiyordu.
Son keşfi
YSL, 2002 yılında kendi isteğiyle sona erdirdiği 40 yıllık kariyeri boyunca birçok ünlü kadını giydirdi ve birçok mankeni ünlü yaptı. Onun vazgeçeme-diği son süper model ise Laetetia Casta’ydı.
Picasso ve Modrian ilham kaynağı oldu
YSL, Paris ve Marakeş’teki evleri arasında mekik dokuyarak sosyete hayatı sürdü. En yakın dostları arasında Jagger’lar, jet sosyete mensubu Betty Catroux ve aristokrat Loulou de la Falaise bulunuyordu. Koleksiyonlarında Picasso, Andy Warhol ve Mondrian’dan ilham alan YSL, sık sık Rudolf Nureyev ve Andy Warhol ile birlikte görülüyordu.
YSL logosu hemen her zaman yükselen trendlerle eş anlamlı olmuştu. Rive Gauche konfeksiyon ve parfüm markası da bunlardan biriydi. 1960 ve 70’lerde dünyaya açıldı, Japonya, Güney Kore ve Tayvan pazarlarına girdi.
1971 yılında çıkardığı Opium (afyon) parfümü, uyuşturucu kullanımını özerdirdiği gerekçesiyle çok eleştirildi. İngiliz model Sophie Dahl’ın poz verdiği Opium’un reklamları, kışkırtıcı bulunarak önce Fransa’da, ardından İngiltere’de büyük tepki gördü ve yasaklandı.
YSL, haute couture’ü sanat haline getirdi
Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy: YSL, haute couture’ü sanat seviyesine çıkaran ilk isimdi. Güzelliğin her erkek ve kadın için gerekli bir lüks olduğuna inandığı için markasını yaratıcı dehası, şık ve rafine kişiliğiyle yükseltti, farklılaştırdı.
Başbakan François Fillon: Haute couture sanatında bıraktığı derin boşluğun doldurulması çok zor bir ismi kaybettik.
Kültür Bakanı Christine Albanel: Tasarımlarıyla modern kadını gün ışığına çıkaran, çekici ve arzu edilir kılan giysileri yaratan büyük bir moda tasarımcısıydı ve öyle kalacak.
Son Dakika › Dünya › Kadına İktidar ve Güç Veren Adam - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?