Güney Kıbrıs'ın son dönemde içerisinde bulunduğu ekonomik kriz ve karmaşa ortamına, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile Rum Merkez Bankası Başkanı Panikos Dimitriadis arasında patlak veren yeni bir kriz eklendi. Kıbrıs Rum Kesimi'nde yayınlanan Simerini ve diğer gazeteler, Rum Merkez Bankası Başkanı Dimitriadis'in, dün, yeniden yapılandırılması öngörülen Kıbrıs Bankası için de kayyum atandığını açıklamasının, Güney Kıbrıs ve uluslararası piyasalarda, söz konusu bankanın da tıpkı Laiki Bankası gibi tasfiye edileceği korkusu yarattığını, bu duruma sinirlenen Anastasiadis'in ise, Dimitriadis'in "gönüllü istifasını istediğini" yazdılar.
Simerini, "Yanlış Anlamanın Yol Açtığı Şok - MB Başkanının Kayyum Atadığı Duyurusu Protestolara Sebep Oldu - Başkan ile Müdür Arasındaki İlişki Sınıra Dayandı - Başkanlık MB Başkanının
İcraatlarından Çok Rahatsız" başlıklarıyla geniş yer verdiği haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in, Rum Merkez Bankası Başkanı Dimitriadis'in özellikle son dönemdeki kriz sırasındaki eylemlerinden rahatsız olduğunu, Kıbrıs Bankası'na kayyum atanması açıklamasının ise bardağı taşıran son damlayı teşkil ettiğini yazdı. Gazete, elde edilen bilgilere göre, Dimitriadis'in eylemleri konusunda hükümeti bilgilendirmemesinden rahatsız olan Anastasiadis'in dün yaşanan olaydan sonra Dimitriadis'in gönüllü istifasını istediği ancak Dimitriadis'in dün yaptığı basın toplantısında, ülkenin içerisinde bulunduğu kritik dönemde istifa etmesinin söz konusu olmadığını açıkladığını belirtti. Habere göre, Rum Merkez Bankası Başkanlığı bağımsız bir makam olduğu için herhangi bir şekilde görevden alınması söz konusu olmazken, yasal çerçevede buna imkan olup olmadığını öğrenmek için Anastasiadis'in Rum Başsavcısı'ndan görüş isteyeceği ifade ediliyor.
Gazete, Dimitriadis'in dün, tasfiye edilecek Laiki Bankası'nın yanı sıra Kıbrıs Bankası'na da kayyum atandığını açıklamasının banka çalışanları arasında şok etkisi yarattığını, Kıbrıs Bankası'nın da tasfiye edilebileceğini düşünen çalışanların banka merkez binası önünde toplanarak protesto gösterisi düzenlediklerini belirtti. Çalışanların banka müdürüyle yaptıkları görüşmede, kayyum atanmasının Laiki Bankası'na kayyum atanmasından farklı olduğu taahhüdünü aldıklarını vurgulayan gazete, Merkez Bankası Başkanı Dimitriadis'in de dün Rum Maliye Bakanı Mihalis Sarris'le ortak bir basın açıklaması düzenleyerek duruma netlik kazandırdığını yazdı.
DİMİTRİADİS: "HATA OLDU, İSTİFA ETMEYECEĞİM"
Habere göre Dimitriadis basın toplantısında yaptığı açıklamada, Kıbrıs Bankası'na kayyum atanmasının Laiki Bankası'yla aynı anlamı taşımadığını, konu hakkında ayrıntılı izahat içeren bir duyurunun yapılmamasının sebebinin ise "yoğun iş temposundan" olduğunu belirtti. Anastasiadis'in kendisine güvenmediği yönündeki haberlerin sorulması üzerine "Avrupa Merkez Bankası'nın güvenine sahibim" yanıtını vermekle yetinen Dimitriadis, kritik bir dönem olan şu günlerde istifa etmesinin ülkedeki durumun daha da kötüleşmesine yol açacağı için söz konusu olmadığını vurguladı. Dimitriadis, Kıbrıs Bankası'na atanan kayyumun sadece birkaç günlüğüne, Laiki Bankası'nın birleşmesi tamamlanana kadar bankada kalacağını belirtti.
HRİSTOFYAS HÜKÜMETİNİ SUÇLADI
Gazete, Dimitriadis'in "180 derece dönüş yaparak", 2012'de kendisini bu göreve atayan eski Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas hükümetini sert dille eleştirdiğini ve bankacılık sektörünün krize girmesinden Hristofyas'ı sorumlu tuttuğunu yazdı.
Dimitriadis, gerek Laiki gerekse Kıbrıs bankasının durumlarının çok iyi olduğunu ancak Hristofyas hükümetinin, Yunanistan'daki borç tıraşlanmasına 4,5 milyar Euro'yla katılma kararı almasının bankaları bugünkü durumuna getirdiğini belirterek, göreve geldiği günden beri uyarılarda bulunduğunu, bu uyarıları sayesinde AB Destek Mekanizması'na başvuru yapıldığını ifade etti.
LAİKİ BANKASINA MÜDAHALE EDİLMEMESİNİN SEBEBİ SEÇİMLER
Dimitriadis ayrıca, Laiki Bankası'nın durumunun Haziran ayından beri bilindiğini ancak bankanın Güney Kıbrıs'taki seçimler sebebiyle "solunum cihazında tutulduğunu" sözlerine ekledi.
Gazeteler, Güney Kıbrıs'ın ekonomisinin bu duruma gelmesinin sebep olan Laiki Bankası'ndaki durumun Hristofyas hükümeti tarafından seçimlerin sonrasına bırakılmasının "suç teşkil ettiği" yorumunda bulundular. Öte yandan hem Dimitriadis, hem de basın açıklamasında hazır bulunan Sarris, Kıbrıs Bankası'nda 100 bin Euro üzerinde olan mevduatlardan yapılacak kesinti oranının yüzde 40'lara yakın olacağını vurguladılar. Rum Hükümet Sözcüsü Hristos Stilianidis ise konuya ilişkin açıklamasında, Dimitriadis'in Kıbrıs Bankasına kayyum atandığı duyurusuna izahat içeren bir de açıklamanın eşlik etmesi gerektiğini belirterek bunun yapılmamasının "büyük bir hata olduğunu" söyledi. Diğer gazeteler konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:
Fileleftheros: "Laiki'nin Borçları Dağ Gibi - Başkan-MB Başkanı Arasında Öfkeli İlişki".
Alithia: "Kıbrıs Bankasını Yorgunluk Yüzünden Mezata Çıkardı - Kıbrıs Bankası'nda Panik ve Yorgunluk Yüzünden İletişimsizlik - Seçimler Yüzünden Laiki'yi Hayatta Tuttuk".
Haravgi: "Korku ve Şok - Merkez Bankası Başkanı Hakkında Şüpheler".
Politis: "Bir Bu Eksikti! Hükümet-MB Başkanı Anlaşmazlığı - Kıbrıs Bankası Konusunda Panik - Kötü Bir Şaka Gibi". - LEFKOŞA
Son Dakika › Dünya › Güney Kıbrıs'ta Yeni Kriz Yolda - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?