İtalyan ISPI Uluslararası Siyaset Enstitüsü ile Hazar Strateji Enstitüsü'nün ortak organizasyonuyla İtalya'nın Milano kentinde bugün, "Güney Gaz Koridoru'nun Açılması: Ulusal ve Bölgesel Etkileri" başlıklı yuvarlak masa toplantısı düzenlendi.
Il Sole 24 Ore gazetesi ekonomi yazarı Vittorio da Rold yönetiminde düzenlenen toplantıda ISPI Direktörü Paolo Magri, HASEN Enerji ve Ekonomi Merkezi Uzmanı İbrahim Palaz, HASEN Enerji ve Ekonomi Araştırmaları Merkezi Başkanı Fatih Macit, İtalya Elektrik ve Gaz Düzenleme Kurulu Başkanı Clara Poletti ile Avrupa Komisyonu Enerji Güvenliği Enstitüsü Başkanı Marcelo Masera'nın konuşmacı olarak katıldı ve daha sonra soru-cevap şeklinde süren etkinlikte Güney Gaz Koridoru tüm yönleriyle tartışıldı.
Avrupa Birliği'nin gaz tedariğine alternatif oluşturması beklenen Güney Gaz Koridor'u sayesinde Azerbaycan doğalgazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya açılması bekleniyor. 2018 yılında tamamlanması beklenen Güney Gaz Koridoru projesi ile doğal gazın Türkiye ve Yunanistan'dan geçerek İtalya ve Arnavutluk'tan tüm Avrupa'ya gaz dağıtması planlanıyor.
Toplantı sonrası İHA mikrofonlarına açıklama yapan HASEN Enerji ve Ekonomi Merkezi Uzmanı İbrahim Palaz, "Burada Güney Gaz Koridoru'nu, TANAP artı TAP Projeleri ile Azerbaycan gazının Avrupa'ya getirilmesi konusunda fikir alışverişinde bulunduk" dedi.
10 milyar dolar maliyetli TANAP (Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı) Projesi'nin Türkiye açısından çok önemli olduğuna değinen Palaz, "TANAP Avrupa'ya alternatif gazın getirilmesi açısından da çok kritik bir proje. İlk başlangıçtaki hacminin 10 milyar metreküp olması başlangıçta soru işaretleri yaratıyordu ancak bunun ilk adım olduğunu ve ikinci aşamasında 30 milyar metreküp hacme çıkılacağını ve bunun ötesinde de yeni boru hatları ile Türkiye üzerinden farklı kaynaklardan gazın Avrupa'ya gelebileceğini göstermesi açısından önem arz ediyor. Bunun öneminin Avrupa'da herkes tarafından fark edildiğini gördüm" diye konuştu.
Bir katılımcıdan gelen, "Avrupa gaz konusunda şu an Rusya'ya bağımlı. Ukrayna'daki durumu biliyorsunuz. İlerde bu proje Türkiye'ye de bağımlılık yaratabilir ve Türkiye bir gün isterse gazı kesebilir" yorumuna değinen İbrahim Palaz, "Türkiye'de bütün partilerin, herkesin bilincinde olduğu bir gerçeği tekrarladık, Türkiye bir enerji koridoru, bir enerji köprüsü olmak için soyunmuştur ve bunu hayata geçirmek için elinden geleni yapmaktadır. Özellikle Bakü- Ceyhan boru hattı konusunda, her türlü farklı görüşler ve anlaşmazsızlıklar olmasına rağmen her problem görüşme odalarında çözüldüğünü ve hiçbir şekilde sorunları operasyona yansıtmayarak bir gün dahi kesinti olmadan petrolün akıtıldığını hatırlattım" dedi.
HASEN Enerji ve Ekonomi Araştırmaları Merkezi Başkanı Fatih Macit ise Milano'da gerçekleşen toplantının önemine değinerek, "Türkiye ve Azerbaycan'ın önderliğinde başlatılan Güney Gaz Koridoru'nun Avrupa'nın gelecekteki doğalgaz tüketimi ve enerji güvenliği açısından önemi konusunda bir toplantı gerçekleştirdik. Tarihi günlerden geçiyoruz diyebilirim. 2008 yılından sonra büyümede görülen yavaşlama, yenilenebilir enerji kaynaklarında görülen artış ve enerji verimliliği açısından yapılan ilerlemeler Avrupa'nın son 10 yılda doğalgaz tüketiminde yavaşlama getirdi. Ancak genel beklenti 2030 yılına kadar olan süreçte Avrupa'daki yerel üretimin azalması ile ithal doğalgaza talebin ciddi bir şekilde artması yönünde. Bugün Avrupa Birliği için Rusya en büyük tedarikçi konumunda ancak kaynak ve tedarik çeşitlendirilmesine gitmek Avrupa Birliği'nin hep gündeminde. Bu nedenle Güney Gaz Koridoru çok büyük önem taşıyor. Azerbaycan'dan ilk etapta gelecek 16 milyar metreküp gazın 6 milyarı Türkiye'de kalacak, 10 milyarı Adriyatik Denizi üzerinden İtalya pazarlarına ve buradan da kuzeye gitme şansına sahip olacak. Bu miktar Avrupa'nın doğalgaz tüketim rakamlarına göre çok büyük bir miktar değil ancak buna Avrupa Birliği'ne yeni bir gaz kaynağı getirme başlangıcı olarak bakmak gerekiyor. Türkiye'nin doğusunda Azerbaycan, Irak, Türkmenistan ve İsrail gibi çok büyük doğalgaz kaynaklarına sahip ülkeler var. Avrupa'nın artması beklenen doğalgaz talebini karşılamada Türkiye'nin enerji koridoru bir ülke konumuna gelme şansı var" açıklamasında bulundu. - MİLANO
Son Dakika › Dünya › Güney Gaz Koridoru İtalya'da Masaya Yatırıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?