Faroe Adaları'nda her yıl yapılan geleneksel "grindadrap" avında, en az 138 pilot balina köylüler tarafından limana sürülerek öldürüldü. Gerçekleştirilen bu kanlı Viking geleneğinde, balinalar avcılar tarafından çevrilip sığ bir koya sürülüyor ve burada bıçaklarla acımasızca katledildi.
Bu yılki av sırasında deniz, balinaların kanıyla kırmızıya boyandı. Yapılan Viking geleneği ise hayvan hakları savunucuları tarafından şiddetle kınanmaya devam ediyor. Bu yılki avın, balinaların acı çekme süresi nedeniyle özellikle şok edici olduğu belirtildi.
Faroe Adaları'na ait bir devriye gemisi ise Vi? oy açıklarında 50 ila 100 uzun yüzgeçli pilot balinadan oluşan bir sürüyü fark etti. Saat 12.45'te balinaları karaya sürme kararı alındı. Saatler içinde balinalar yavaşça karaya yönlendirildi. Balinaların öldürülmesi, Klaksvik'teki kürek yarışmasının bitmesini beklemek için ertelendi.
Balinalar sonunda karaya sürüldü ve beş buçuk saatten fazla süren stresli bir durumun ardından öldürüldü. Vakıf sözcüsü, balinaların sahilde 25 dakikadan fazla mücadele ettiğini ve geri kalan canlı hayvanların 90 dakika daha tekneler tarafından tutulduğunu belirtti. Sonunda balinaların tekrar denize sürülmesine karar verildi.
İlk sayımlara göre, ilk grup içinde en az 40 uzun yüzgeçli pilot balina öldürüldü. Hayvan hakları savunucuları, bu işlemin insani bir şekilde yapılamayacağını savunuyor. Pazar akşamı itibarıyla ölü sayısının 138 olduğu açıklandı.
Paul Watson Vakfı'ndan Rob Read, Faroe Adalıların, pilot balinaların güçlü aile bağlarını kullanarak onları avladığını söyledi. Bugünkü avın bu aile grubu üzerinde büyük bir etkisi olacağını ve daha fazla hayvanın yaralanmalar veya stres nedeniyle ölebileceğini belirtti.
Her sene Viking geleneği haline getirilen pilot balinaların bölge halkı tarafından katledilmemesi için hayvan hakları aktivistleri mücadele ediyor. Uzun yüzgeçli pilot balinalar aslında yunus türleri olarak bilinse de katledilmeye devam ediyor. Yaşlı bir dişi tarafından yönetilen sıkı aile gruplarıyla tanınan pilot balinalarda, üreme ve çiftleşme genellikle Nisan ile Eylül arasında gerçekleşir ve üç ila altı yılda bir tek yavru doğar.
Norveç ve İzlanda arasında yer alan Faroe Adaları, Danimarka Krallığı'na bağlı özerk bir takımada olarak biliniyor. Gönüllüler, her yıl yüzlerce balinanın öldüğü bu geleneği sonlandırmak için kampanya yürütüyor. Faroe Adasında yaşayanlar ise bu avın geleneklerinin bir parçası olduğunu ve toplulukları için ücretsiz gıda sağladığını savunuyor. Ancak kampanya grupları, bu avın artık sadece ada halkını beslemekle ilgili olmadığını, fazla et ve balık yağının satıldığını iddia ediyor.
Son Dakika › Dünya › Faroe Adaları'nda Geleneksel Balina Avında 138 Pilot Balina Öldürüldü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (2)