O, Mars gezegeni üzerindeki yeni gözümüz…
Avrupa'nın dev Mars projesi ExoMars, 14 Mart 2016 tarihinde, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Rusya Federal Uzay Ajansı (RFSA)'nın ortak çalışmasıyla hayata geçirildi. ExoMars Uzay Aracı kızıl gezegende yaşamın olup olmadığını araştırmak üzere Proton-M roketi ile Mars'a fırlatıldı.
Kazakistan'ın Baykonur üssünden fırlatılan uzay aracı, Mars'ta yaşam izleri aramayı ve gezegenin biyolojik ve jeokimyasal geçmişini araştırmayı hedefliyor.
Exomars'ın yolculuğu yedi ay sürdü, 1 6 Ekim'de ise Mars'a ayak bastı.
ESA'da bilim adamı ve danışman Mark McCaughren: "TGO sondamızla oraya kadar giderek bu gazların nereden geldiğini ölçmek, mevsimlere göre değişimini görmek istiyoruz. Yüzeydeki kökenleri tespit etmeyi amaçlıyoruz. Ardından bu gazın jeolojik doğal bir fenomenden, yüzeyin altındaki kayalardan gelip gelmediğini daha heyecanlısı bir hayat kaynağı olup olmadığını görmek istiyoruz." dedi.
Kızıl gezegende "yüzey aracı" görevini üstlenen Schiparelli yörüngeye giren araçtan ayrılarak, ateşleme sistemi sayesinde yavaşlamaya başlayacak. Ardından "darbe emici minderlerinin" sayesinde kızıl gezegene yumuşak bir iniş gerçekleştirecek.
Best wishes to the ESA_EDM team as they try to resume contact with the Mars lander Schiaparelli pic.twitter.com/YsaD2iFHTy— Physics World (PhysicsWorld) 19 octobre 2016
Bu aracın indiği bölgede hem toz taneleri incelenerek elektriksel kuvvetleri ölçülecek hem de aracın iniş ve frenleme sistemindeki kalitesi test edilecek.
J-10 avant l'arrivée de #Schiaparelli sur #Mars. Moins de 6 minutes avant de toucher le sol. #ExoMars ESA_EDM pic.twitter.com/ra2pbkBbmO— Schorn (schorn17) 9 octobre 2016
Şu ana kadar Mars üzerine uzay araç indirmeyi başaran sadece Amerikalılar olmuştu. Mars'ın yerlisi haline gelen Opportunity 2004'te Curiosity ise 2012'de fırlatılmış, uzayda hala araştırmalarına devam eden keşif robotları en son selfie yani özçekim fotoğraflar göndermişti.
Selfie do robot Opportunity, q está explorando Marte (e non é coña, nin o d Marte nin o do selfie) pic.twitter.com/pJRdEx5XYs— Jorge Mira (@JorgeMiraUSC) 17 avril 2014
ExoMars başarılı olursa ilk defa NASA'nın göndermediği bir robot Mars'ta inceleme yapabilecek.
Aslında Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Rusya 2020'de Ay'ın karanlık yüzünde kalıcı bir üs kurmayı amaçlıyor. Bu nedenle Shiaparelli'nin inişi 2020'de fırlatılacak çok daha pahalı bir aracın fırlatılışı ve eksiklerini görmek için sadece prova niteliği taşıyor.
Dört yıl sonra hedef yine "Mars'ta hayat var mı?" sorusuna cevap bulmak olacak.
Kaynaklar: http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/ExoMars/ExoMars_on_its_way_to_solve_the_Red_Planet_s_mysteries
http://www.esa.int/spaceinimages/Images/2016/10/Parachute_for_Mars
Auteur:
Tags:Gepost: 19 oktober 2016
Son Dakika › Dünya › Exomars: Rusya ve Avrupa'nın Mars İstilası Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?