UNESCO'nun internet sitesinde yer alan yazılı açıklamada, Barış Ödülü Jüri Başkanı Denis Mukwege'nin, "2015 yılında başta Suriye, Irak, Afganistan ve Eritre'den gelen 1,2 milyondan fazla mülteciyi kabul etme konusundaki cesur kararı, jüri üyelerini derinden etkilemiştir" ifadeleri yer aldı. Mukwege, mültecileri ülkesine cömertçe kabul eden Merkel'in "tarihe bir ders bıraktığını" vurguladı.
UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay ise Merkel'in mülteci krizi karşısındaki gayretlerini takdirle karşıladığının altını çizerek, "Acı çekmek evrenseldir. Bu yüzden acıları dindirmeye yönelik çözümler de evrensel olmalı. Barışı sağlamak, acı çekenlere kapıları açmaktır." dedi.
Ödülün eski başbakana ne zaman takdim edileceğine ise açıklamada değinilmedi. 2005'ten 2021'e kadar Almanya'yı yöneten Angela Merkel, mülteci krizinin yaşandığı 2015'te diğer Avrupa hükümetlerinin aksine mültecileri ülkeye kabul etmesiyle öne çıkmıştı.
Son 7 yıldır dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke ise Türkiye. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, konuyla ilgili son açıklamasında, "Türkiye'de 3 milyon 650 bin Suriyeli kardeşimiz var. 3 milyon 222 bin mülteci var. 1 milyon 400 bin de ikametli var. 211 bin Suriyeliye vatandaşlık verildi. 120 bini de oy kullanacak" dedi.
Son Dakika › Dünya › Eski Almanya Başbakanı Merkel, sığınmacıları ülkesine kabul ettiği için UNESCO Barış Ödülü'ne layık görüldü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (4)