Okyanus derinliklerinden kozmosun genişliğine kadar, bilim insanları dünyamızı ve uzayı yeni teknolojiler sayesinde daha iyi anlamaya çalışıyor. Futuris'in bu bölümünde deniz, toprak ve uzayın günümüz kaşifleriyle buluşuyoruz.
Denizlerin binlerce kilometre derinliklerinde hayat
Uluslararası bir grup araştırmacı Atlantik Okyanusu'nun ekosistemleri hakkında uzun süren bir araştırma yaptı. ATLAS adlı Projenin koordinatörü Edinburgh Üniversitesi'nden Profesör J. Murray Roberts hedeflerini şu şekilde açıklıyor:
"Okyanuslar bir çok yönden değişikliğe uğruyor. Zamanla daha asitli ve küresel iklim gibi daha sıcak hale geliyor. Ayrıca okyanus akıntılarında da değişmeler oluyor. Bunların nedenini daha iyi anlamamız lazım."
Deniz bilimcileri, okyanuslardaki değişim oranının tarihte eşi benzerinin görülmediğini söylüyor. Değişimin nedenlerini daha iyi anlamak için Kuzey Atlantik derinliklerinde ve çevresinde 25 bölgede bir Avrupa araştırma projesi planlandı.
İspanya Oşinografi Enstitüsü, Deniz ekolojisi uzmanı,Covadonga Orejas Saco del Valle:
"İlk kez bu kadar derine inebildik. Bu robot sayesinde benzersiz görüntüler elde ettik. İnsan gözlerinin daha önce hiç görmediği gizli bölgeleri ziyaret ettik. Böylece organizmaların dağılımını ve toplulukların kompozisyonunu inceleyerek buradaki ekosistemin işleyişi hakkında daha fazla bilgi sağlamış olduk."
Uzaktan kumandalı deniz altı robotları yüksek basınca karşı dirençli. Bu robot, Azores takımadalarının yakınında bir deniz dağını incelemek üzere denizin 2 bin metre altına gönderiliyor.
Profesör J. Murray Roberts "Denizin derinliklerini, gitmeden anlayamazsınız. Deniz altı robotu en derin yerlerde araştırmacıların elleri gözleri oluyor. Bu sayede geniş alanları yüksek çözünürlüklü kameralarla gözlemliyor ve oralarda yaşayan canlı örneklerini incelemek için su yüzüne çıkartabiliyoruz." diyor.
Deniz Biyoloğu Joana Boavida'ya göre temel biyoçeşitlilik alanlarından alınan örnekler, Akdeniz'deki deniz organizmaları ile Atlantik okyanusu arasındaki genetik bağlantıları anlamaya yardımcı oluyor.
"Buralar anlamak ve korumak için kritik öneme sahip alanlar. Canlı topluluklar arasındaki bağlantılar hakkındaki bilgi, sualtı genetik kaynaklarının Avrupa düzeyinde iyi yönetilmesini planlamak için mutlaka gereklidir."
ATLAS Projesi sayesinde elde edilen yeni bilgiler Bu yeni bilgi, okyanusların devam eden iklim değişikliğine ve derin deniz tabanı kaynaklarının gelişmekte olan endüstriyel sömürüye nasıl tepki vereceğini anlamamıza yardımcı olacaktır.
Tarımsal verilerin hasat edilmesi
Tarım sektörünü daha verimli ve aynı zamanda çevre dostu yapmaya çalışan yeni teknolojiler için Avrupa araştırma projesi kapsamında Ukrayna'da bazı çalışmalar yürütülüyor.
Tarım arazilerinin yüksek çözünürlüklü görüntülerini çekmek için özel kamera taşıyan insansız hava araçlarından faydalanılıyor. Araştırmacı Mykola Lavreniuk'a göre bilgisayar tarafından kontrol edilen insansız hava aracı sayesinde uzay uydularının çekeb
Auteur:
Tags:Gepost: 14 november 2016
Son Dakika › Dünya › Denizlerin, Tarımın ve Uzayın Geleceği Üzerine Bir Bakış - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?