Pulitzer ödüllü Avustralyalı yazar Geraldine Brooks’un "People of the Book" (Kitap Ehli) adlı romanı, Dan Brown’un dini ve tarihi sırların peşine düştüğü Da Vinci Şifresi’ne benzetildi.
Kitap, sarhoş bir rahip, kumarbaz bir haham ve Müslüman bir kütüphaneciyi anlattığı için fıkraları andıran bir kadroya sahip olsa da, konusu ve dili çok ciddi.
Brooks, otoriterlerden tam not alan eserinde, Ortaçağ’dan kalan kadim bir belgenin akıbetini kurgusal bir anlatımla okuyuculara aktarıyor. Saraybosna Haggadah’ı diye bilinen 600 yıllık İbranice el yazması, İspanyol engizisyonundan mucizevi biçimde sağlam çıkmıştı. Müslüman kütüphaneciler ise, Saraybosna’ya ulaşan tarihi belgeyi, önce Nazilerden, ardından 1990 yılındaki Sırp bombardımanından korumuşlardı. İkinci Dünya Savaşı sırasında Bosna Milli Müzesi’nin müdürü olan Derviş Korkut, hayatını tehlikeye atarak elyazmasını Zenitsa’ya kaçırıp bir imama teslim etti. Savaş bitene kadar caminin tabanında saklanan belge, 1990’ların başındaki son savaş sırasında Sırplar şehri kuşatınca bu kez bir yeraltı sığınağında saklandı.
ESRARENGİZ ’HAGGADAH’
Yazar ise, romanda, geriye kalan tarihi boşlukları doldurmaya çalışıyor. Belgenin Saraybosna’ya nasıl ulaştığı, Hıristiyan tarihi için neden önemli bir etkisi olduğu ve üzerinde niçin Kuzey Afrikalı bir Müslüman kadın tasviri bulundurduğu, kitabın cevaplamaya çalıştığı sorulardan bazıları. Eski bir savaş muhabiri olan Brooks, romanını dünyadaki tüm kütüphanecilere adadığını söylerken, kurgusunun tarihe gerçeklere dayandığını vurguladı.
"Kitap Ehli", 1350 yılında Barcelona’da yazıldığı sanılan Saraybosna Haggadah’ını konu alıyor. Bugün Bosna Ulusal Müzesi’nde bulunan ve Museviliğin en güzel resimli eserlerinden biri olarak gösterilen 700 milyon dolar değerindeki elyazmasında, Dünya’nın yaratılışından Hz. Musa’nın kavmini Mısır’dan çıkarışına dek birçok olayı resmeden, altın ve bakır yaldızlı tasvirler de var.
Son Dakika › Dünya › Dan Brown'a Yeni Rakip - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?