Cumhurbaşkanı Erdoğan Suriyeli Mültecilerin Türkiye'ye Kabul Edilmesini Değerlendirdi - Son Dakika
Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan Suriyeli Mültecilerin Türkiye'ye Kabul Edilmesini Değerlendirdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Suriyeli Mültecilerin Türkiye\'ye Kabul Edilmesini Değerlendirdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rumen mevkidaşı Klaus Werner Iohannis ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “Hiçbir zaman geleni ve gelecek olanı geri çevirmediğimiz gibi kapılarımızı da kapamadık ve açık kapı politikası ile bu sürece devam ettik” dedi.

01.04.2015 15:41

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rumen mevkidaşı Klaus Werner Iohannis ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Hiçbir zaman geleni ve gelecek olanı geri çevirmediğimiz gibi kapılarımızı da kapamadık ve açık kapı politikası ile bu sürece devam ettik" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Romanya'nın başkenti Bükreş'te Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Werner Iohannis ile ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında temasları kapsamında gerçekleştirilen ikili görüşmelerde iki ülke ilişkilerinin yanı sıra bölge konularına da değinildiğini ifade ederek, "Tabi ikili ilişkilerimizin çeşitli yönlerini ele alma fırsatını bulurken Suriye, Ukrayna Karadeniz, Balkanlar, enerji bunları da görüşme imkanımız oldu. Biliyorsunuz bizim güneyde Suriye, Irak buralarla ilgili sıkıntılarımız var. ve 2 milyon şu anda sığınmacı bizim ülkemizde, bunun 1 milyon 700 bini Suriye'den 300 bini Irak'tan ve şu ana kadar yaptığımız harcama 5 buçuk milyar dolar. Avrupa'nın tamamında şu anda Suriye'den sığınmacıların sayısına baktığımız üzere Irak da dahil olmak üzere 250 bin. Bizde ise sadece bu iki ülkeden gelenlerin sayısı 2 milyon. Bütün bunların yükünü de Türkiye olarak biz üstlenmiş durumdayız. Peki 'Size hiç Mülteciler Komisyonu'ndan, BM'den destek gelmiyor mu?' Şu ana kadar gelen destek, dış destek 250 milyon dolardı. Yaptığımız harcamaya bakarsak 5 buçuk milyar dolardır. Ama biz hiçbir zaman geleni ve gelecek olanı geri çevirmediğimiz gibi kapılarımızı da kapamadık ve açık kapı politikası ile bu sürece devam ettik" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Türk yatırımcıların Romanya'daki yatırımlarının desteklenmesi gerektiğine dikkat çekerek, "Tabi 2011 yılında bizim Romanya ile bu stratejik ortaklık seviyesini yakalamış olmamız inanıyorum ki geleceğe yönelik ticaret hacmini de çok daha farklı bir noktaya taşıyacaktır. Burada bir gerçeği de özellikle vurgulamak istiyorum şu anda yeni yeni yatırımlara girmek isteyen Romanya'da firmalarımız var. Onları da yine aynı şekilde değerli mevkidaşım Iohannis ile görüştük ve dedik ki önleri açılırsa mesela şu anda burada bir firmamız 200 milyon Euroluk bir yatırma girmek istiyor. Çok önemli bir asım. Bir diğer ise şu anda mevcut yatırımlarını daha da ileri bir noktaya taşımak istiyor. Bunlar Türkiye-Romanya arasındaki ilişkileri farklı bir yere taşırken ciddi bir istihdam Romanya için meydana getirecektir. Bu istihdam alanını da zaten Romanya değerlendirecektir diye düşünüyorum" ifadesini kullandı.

Türkiye ile Romanya arasındaki kültürel bağların son derece kuvvetli olduğuna vurgu yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"Bunlarla beraber burada tabi Yunus Emre Kültür Merkezlerimiz şu anda özellikle Bükreş ve Köstence'de faaliyette, Romanya'daki Yunus Emre Kültür Merkezleri ile İstanbul'daki Dimitri Kantemir Kültür Merkezi, kültürel ilişkilerimize gelişmede çok ciddi katkılar sağlamıştır. İnşallah önümüzdeki dönemde bu alanda çalışmalarımız da yoğunlaştıracağız. Bir diğer noktada da özellikle Romanya'dan özellikle Türkiye'de eğitim öğretime gitmek isteyenlerin sayısı 40, gerek lisan gerek lisansüstü, doktora eğitim öğretimi alıyorlar. Bu sayıyı daha da arttırmaya açığız, müracaatı olacak gençler olursa bunların değerlendirmesi rahatlıkla yapılabilir. Buradaki bazı yatırımlar noktasında bizim TİKA adlı kuruşumuz özellikle Dobruca'da tarihi eserlerin onarımı, restorasyonu bunları yapmak suretiyle yine buraya bir cazibe merkezi oluşturacaktır. Bunu da özellikle değerli dostumla paylaştık. Tüm Rumen dostlarımıza özellikle burayı evlerimiz gibi hissettiren misafirperverlikleri sebebiyle tekrar teşekkür ederim"

"HEDEFİMİZ 10 MİLYAR DOLARDI"

Erdoğan, Romanya'da karşılaştığı ilgiden memnun olduğunu ifade ederek, "Değerli dostlarım özellikle buraya ayağımızı bastığımız andan itibaren müstesna bir ev sahipliği le karşı karşıya kaldık. ve şuanda da gerekli ikili görüşmemiz de gerekse heyetler arası görüşmede Türkiye-Romanya arasındaki siyasi ilişkileri, Türkiye-Romanya arasındaki askeri ilişkileri, bunun yanında ekonomik, ticari, kültürel ilişkileri değerlendirme fırsatımız oldu. tabi siyasi noktada öncelikle Romanya'nın AB üyeliği sürecinde bize vermiş olduğu destek nedeniyle kendilerine çok çok teşekkür ediyorum, şahsım ve milletim adına. Hele hele bundan sonra inanıyorum ki dönem başkanlığında Romanya, Türkiye'ye karşı desteğini daha da arttıracaktır. Çok daha kararlı bir desteği o süreçte de biz Romanya'dan bekliyoruz. Tüm bunların dışında tabi bizim bir diğer dayanışma alanımız askeri alandır. Askeri alanda NATO'da beraberiz. NATO'daki işbirliğimiz, her türlü dayanışmamız bugüne olduğu gibi bundan sonra da kararlı bir şekilde karalı bir şekilde devam edecektir. NATO operasyonel kapasitesi ile ilgili olarak komuta ve kontrol merkezinin burada kurulması ve buna Türkiye'den de istenen destek konusunda gerek Dışişleri Bakanlığımız gerekse Silahlı Kuvvetlerimiz gerekli görüşmeleri yapıyorlar, değerlendirmeleri yapıyorlar. Bakışımız da bu konuda müspettir ve bunun nihai kararı verilecek, kendilerine de bu süratle bildirilecektir. Romanya bir gelişim içerisinde bu gelişmeyi de yerinde tespit etmekte ayrıca memnunuz" dedi.

Türkiye ve Romanya arasındaki ikili ilişkilere de dayanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, " Şunu söylemem lazım Türkiye- Romanya ekonomik alanda, ticari alanda şu anda ticari hacmine baktığımız zaman çok normal bir yapıyı görüyoruz. 6,3 milyar dolar gibi bir ticaret hacmine sahibiz. Hedefimiz daha önce yine Romanya ile yaptığımız görüşmelerde 10 milyar dolardı. Şu anda da değerli dostumun da ifade ettiği gibi bunu, 10 milyar doları yakalayınca daha da yukarı seviyeler çıkarabilmektir. Türk yatırımcıların Romanla ile olan münasebetlerinin geçmişi 120 yılı bulmuştur. Bu 20 yıl içerisinde de 10 milyar dolar gibi bir yatırımı görmekteyiz. tabi yeterli mi bana göre yeterli değil. Daha da arttırmamız mümkün. Romanyalı yatırımcıların da yanı şekilde Türkiye'de yatırımları ve her iki ülkenin yatırımcılarının bir dayanışma içerisinde gerekirse üçüncü ülkelerde girmeleri inanıyorum ki aramızdaki ilişkileri daha da güçlü kılacaktır. Bizim diplomatik ilişkilerimize baktığımız zaman 137 yılı buluyor. Yani 197 yıllık diplomatik ilişkide geçmişimiz var, bunu tabi çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Kaldı ki bizler birbirine uzak ülkeler değiliz ve Karadeniz'in bir yanında Türkiye bir yanında Romanya diyebiliriz böyle bir durumuz var. Bu dostluğumuzu bu adeta kıyıdaşlığımızı çok çok farklı bir şekilde zenginleştirmemiz ve geliştirmemiz gerekiyor" açıklamasını yaptı.

"VİZELER BİRÇOK ŞEYİ ENGELLİYOR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk ve Rumen toplumu arasında sevgi sabğı olduğuna dikkat çekerek, "Türk ve Rumen toplumlarının birbirlerine karşı gönül bağları ileri seviyede. Biz buraya her gelişimizde kendimizi asla yabancı topraklarda değil, dostlarımızın arasında ikinci evimizde görüyoruz. Bunu da Romanya halkının Türkiye'ye olan özellikle turizmde olan ilgi ve alakasında çok açık net görüyoruz. Yani 450 bin turistin 2010 yılında Türkiye'ye gelmiş olması bunun çok açık net bir ifadesidir. Hatta heyetlerarası görüşmelerde de söyledim eğer vizeler kalkarsa Türkiye'den de buraya gelecek olan turistlerin sayısı adeta bir patlama gösterebilir. Ama bu vizeler birçok şeyi engelliyor bundan dolayı da Türk halkı da buraya istediği şekilde gelemiyor" dedi. - BÜKREŞ

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Cumhurbaşkanı Erdoğan Suriyeli Mültecilerin Türkiye'ye Kabul Edilmesini Değerlendirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement