ABD Başkanı Barack Obama, 11 Eylül terör saldırısında yıkılan ikiz kulelerin bulunduğu ve bugün ''sıfır noktası'' olarak adlandırılan yerin yakınında cami inşa etme projesi ile ilgili söylediklerinin arkasında olduğunu belirtti.
Ohio'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Obama, ''Sözlerinin arkasında olduğunu'' ifade etti.
Obama, projeye ilişkin olarak, ''ABD'deki Müslümanlar, dinsel vecibelerini yerine getirirken, ABD'deki herkesin sahip olduğu haklara sahiptirler'' demişti. Projeye karşı çıkanlar, Obama'nın bu sözlerine tepki göstermişti.
Haftalar süren tartışmadan ve Beyaz Saray basın sözcüsü Robert Gibbs'in, "Başkan yerel karar alma organlarını ilgilendiren meselelere karışmak istemiyor" açıklamasının ardından, Obama konuya balıklama daldı.
Beyaz Saray iftarı için hazırladığı konuşmada, "Bu meselenin uyandırdığı duyguları anlayabiliyorum. Sıfır Noktası gerçekten de kutsal bir yer" dedi. Ancak Obama sözlerine şöyle devam etti: "Burası Amerika ve din özgürlüğüne bağlılığımız sarsılmaz. Bu ülkede her dinden insanın varlığının memnuniyetle karşılanması ve hükümetleri tarafından farklı muamelelere uğramayacakları gerçeği, kimliğimizin temelidir" dedi.
Yemekte Türkiye'yi, Washington Büyükelçisi Namık Tan izinde olduğu için Maslahatgüzar Süleyman Gökçe temsil etti. Yemekte, aralarında Müslüman büyükelçi ve diplomatlar, ülkedeki Müslüman toplum temsilcileri, Kongre'nin iki Müslüman üyesinden biri olan Andre Carson ile birlikte 100'ü aşkın davetli hazır bulundu.
Beyaz Saray iftarları Thomas Jefferson'a kadar dayanan bir gelenek.
Obama'nın yardımcıları özel olarak yaptıkları açıklamalarda, Başkan'ın her zaman 11 Eylül camisine gönülden destek verdiğini ancak Beyaz Saray'ın yerel yetkililer planla ilgili kararlarını verene kadar yorum yapmaktan kaçındığını belirtti.
BELEDİYE BAŞKANI DA DESTEK VERİYOR
Geçen hafta New York City belediyesi yetkilileri, projenin inşa edilmesinin önündeki son engeli de kaldırdı. Belediye Başkanı Michael Bloomberg de projeye açık desteğini sundu.
İnşa edilecek sosyal merkez ve bünyesindeki cami ABD'de İslam, 11 Eylül ve din özgürlüğü konusunda, aradönem seçimlerinin de yaklaştığı bir dönemde çok ciddi bir tartışma başlattı.
New York'ta Cumhuriyetçi vali adayı ve eski bir Temsilciler Meclisi üyesi olan Rick Lazio Obama'nın sözlerine cevap veren bir açıklama yayımlayarak, "Başkan New Yorkluları dinlemiyor" dedi.
Lazio, New York City'de 100'den fazla cami olduğu düşünüldüğünde bunun bir din meselesi değil, emniyet ve güvenlik meselesi olduğu ortadadır" dedi.
PALİN TEPKİ GÖSTERMİŞTİ
Alaska'nın eski vadisi ve eski Cumhuriyetçi başkan yardımcısı adayı Sarah Palin de projeyi "gereksiz bir provokasyon" olarak nitelendirip "barış yanlısı Müslümanları" projeyi reddetmeye davet etti.
Yahudi lobisi ADL de merkeze karşı çıktı.
Obama açıklamalarında 11 Eylül'ü planlayan teröristlerle İslam arasındaki ayrımın artını çizdi. "El Kaide'nin ülküsü İslam değildir, örgüt İslam'ın tahrifinden başka bir şey değildir" diyen Obama, El Kaide'nin dünyada diğer dinlerin mensuplarından çok Müslüman öldürdüğünü ve bunların arasında İkiz Kuleler'de ölen Müslümanlar olduğunu da belirtti.
PENTAGON'DA DA İFTAR VAR
"Müslüman Amerikalılar ordumuzda şerefle görev yapıyor" diyen Obama, önümüzdeki hafta da Pentagon da yapılacak iftarın "Irak'ta hayatını kaybeden üç Müslüman Amerikalı askerin anısına bir saygı duruşu olacağını" belirtti.
Obama başkan seçilmeden önce Müslüman dünyasıyla ilişkileri düzeltme sözü vermiş, Guantanamo Hapishanesini kapatmak gibi adımlar atmıştı. Geçen yıl Kahire konuşmasında da Başkan, "yeni bir başlangıç" sözü vermişti.
Ancak son dönemde Obama'nın Müslümanları hayal kırıklığına uğrattığı yönündeki açıklamalar ve söylentiler yayılıyor.
Son Dakika › Dünya › 'Cami Sözümün Arkasındayım' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?