Batılı Medya, Türkiye'deki İnternet Yasasını, Gazetecinin Sınır Dışı Edilmesini Konuşuyor - Son Dakika
Dünya

Batılı Medya, Türkiye'deki İnternet Yasasını, Gazetecinin Sınır Dışı Edilmesini Konuşuyor

Batılı Medya, Türkiye\'deki İnternet Yasasını, Gazetecinin Sınır Dışı Edilmesini Konuşuyor

Türkiye'deki olup bitenler, Batı medyasında geniş yer almayı sürdürüyor.

09.02.2014 11:13

Türkiye'deki olup bitenler, Batı medyasında geniş yer almayı sürdürüyor. Tartışmalı internet yasasına ve buna yönelik protestolara dikkat çekilirken attığı bir tweet nedeniyle Azeri bir gazetecinin sınır dışı edilmesi için "Medyaya son baskı silahı" gibi yorumlar yapılıyor.

-BBC: "TÜRKİYE'DE İNTERNETE ERİŞİM ZATEN KISITLANMIŞTI"-

Yeni internet yasasını protesto amacıyla İstanbul'da düzenlenen gösteriyi izleyen BBC, polisin, hükümetin internet üzerindeki "kontrolünü sıkılaştıran" düzenlemeleri, "hükümet sansürü" diyen protestoculara karşı tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz kullandığına, göstericilerin ise polise havai fişek ve taş attığına dikkat çekti.

"Cumhurbaşkanı, yasayı onaylamaması için baskı altında" savını da dile getiren BBC, internet yasasına ilişkin hükümet ve muhalefetin argümanlarını aktarıp yasanın içeriğine ilişkin bilgi verdikten sonra "Türkiye'de internete erişim zaten kısıtlanmış durumda, binlerce site bloke edildi" dedi ve Twitter ve Facebook'un geçen yıldaki gösteriler sırasında yaygın biçimde kullanıldığını anımsattı.

-WSJ: TÜRKİYE'DE SON BASKI SİLAHI"-

ABD'nin çok satan gazetesi Wall Street Journal, Azeri gazetecisi Mahir Zeynalov olayını anlatırken "Türkiye'nin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni bir tehdit ile, yani sınır dışı edilmekle, yabancı gazetecilere yönelik baskıyı artırdı" görüşünü öne sürerken yabancı gazeteciler için Erdoğan'a "en açık biçimde eleştirenler" nitelemesini yaptı.

Söz konusu adımın, "Sayın Erdoğan'ın, Türkiye'nin siyasi ve ekonomik sorunlarından uluslararası medyayı sorumlu tuttuğu bir dönemde" atıldığını yazan gazete, 2013 yılının ortasında bu yana "hükümetin, (Wall Street) Journal, BBC, Bloomberg, The Economist ve Reuters'ın yayınlarını hedef aldığını" savundu.

WSJ, Gezi olaylarına, ekonomideki sorunlar ve yolsuzluk soruşturmalarına işaret ederek Türk hükümetinin geçen yılın Haziran ayından bu yana "uluslararası ve yurt içi baskıların altında olduğunu" öne sürdü. Gazete, Türkiye'de yabancı gazetecilere daha önce uygulanan baskılara değinirken de 1990 yıllarında Aliza Markus ve Andrew Finkel haklarında açılan davaları anımsattı.

-NYT: "TWİTTER'DEN HÜKÜMETİ ELEŞTİREN GAZETECİ SINIR DIŞI"-

ABD'nin büyük gazetelerinden New York Times de, "Türkiye, Twitter üzerinden hükümeti eleştiren gazeteciyi sınır dışı etti" başlığıyla verdiği geniş haberinde Zeynalov'a ilişkin sürecini anlattıktan sonra milyonlarca dolar nakit ile dolu ayakkabı kutuları dahil iddiaların yayınlanması üzerine "yolsuzluk iddiaları hükümeti sarstığını" yazdı.

Türk yetkililerinin ise, Gülen Hareketinin "hükümeti devirmeyi" amaçladığını savunduklarını kaydeden gazete, " Hükümet, Sayın Zeynalov'a karşı, Türk Parlamentosu'nun internet üzerindeki kontrolünü sıkılaştırıp sitelerin mahkeme kararı olmadan bloke edilmesini mümkün kılan ve Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nün dediği "internet kullanıcılarının kitlesel denetimi'ne izin veren bir düzenlemeyi onayladığı sırada harekete geçti. Düzenleme, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, veto etmezse önümüzdeki iki hafta içinde yasallaşmış olacak" ifadeleriyle nokta koydu.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Dünya Batılı Medya, Türkiye'deki İnternet Yasasını, Gazetecinin Sınır Dışı Edilmesini Konuşuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement