Erdoğan, Pakistanlı mevkidaşı Nevaz Şerif ile yaptığı ikili görüşme ve heyetler arası toplantının ardından düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Erdoğan konuşmasına, "Pakistan bizim kardeşimiz. Halklarımız arasında derin sevgi bağları var" sözleriyle başladı. Erdoğan, "Kardeşim Şerif göreve gelişinin ardından ikinci yurtdışı ziyaretini geçtiğimiz Eylül ayında ülkeme gerçekleştirmişti. Bu ziyaretten büyük bir memnuniyet duyduk. Bu ziyareti ülkelerimiz arasındaki stratejik ilişkinin ve çok güçlü kardeşlik bağının çok güçlü bir tezahürü olarak kabul ediyoruz" ifadelerini kullandı.
"PAKİSTAN İLE SİYASİ İLİŞKİLERİMİZ GÜÇLÜ ŞEKİLDE DEVAM EDİYOR"
Erdoğan, "Şunu memnuniyetle ifade etmek isterim ki, Pakistan ile siyasi ilişkilerimiz güçlü bir şekilde devam etmektedir. Dolayısıyla güçlü, mükemmel siyasi ilişkilerimizi ortak çıkarlarımız doğrultusunda her alanda geliştirmeye yönelik karşılıklı ziyaretlere büyük önem veriyoruz. Bunu siyasi, askeri, ekonomik, ticari, kültürel, turistik tüm alanlara yayalım istiyoruz" dedi.
Başbakan Erdoğan, "Bugün bunun ilk adımlarını, önemli attık diyebilirim. Zira Sayın Başbakanın ziyareti sırasında gerçekleştirdiğimiz Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin üçüncü toplantısında ikili ilişkilerimizi etraflı bir şekilde ele almıştık. Şimdi bunların daha ileri taşınmasıyla ilgili konuları görüştük, ki siyasi alanda neler yapabiliriz, tercihli ticaret anlaşmasını 2014’ün ilk çeyreğinde gerçekleştirmek, hava, kara, demir yolları ve deniz taşımacılığında ne gibi adımlar atabiliriz, kültürel noktada Yunus Emre Kültür Merkezi gibi bir merkezin Lahor’da açılması, Lahor’da bir konsolosluğun açılması konusu, bunlar bizim ilişkilerimizi çok daha güçlü bir şekilde geleceğe taşıyacaktır" şeklinde konuştu. Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti:
"Kapsamlı ve güçlü ekonomik ilişkiler bu şekide tesis edilirken ticaret hacmimiz de artacaktır. İş forumunda dün değerli kardeşimle, bakan arkadaşlarımızla Lahor’da bir araya geldik. Bu vesile ile TSE ile Pakitan Standartlar ve Kalite Kontrol İdaresi arasınnda TOBB ve Pakistan Demiryolları arasında mutabakat zabıtları imzalandı.
Bugün gerek ikili görüşmemiz, gerekse heyetler arası görüşmelerimizden sonra Sayın Cumhurbaşkanı ile de bir araya geleceğiz. Tabii bu doğrultuda özel sektör ortaklıklarının ve yatırımların teşviki konusnuda her iki tarafın siyasi kararlılığa sahip olduğunu görmekten mutlu olduk. Tabii az önce de Spor ve Afet Yönetimi konularında mutabakat zabıtları imzalandı. İkili ilişkilerimizin yanı sıra bölgedeki ve dünyadaki gelişmeleri değerlendirdik. İnşallah bu ziyaret Türkiye-Pakistan dostluğunu daha güçlendirecek ve daha ileri taşıyacaktır."
ŞERİF: "ERDOĞAN’IN BU ZİYARETİ TÜRKİYE-PAKİSTAN’IN KADİM DOSTLUĞUNU PEKİŞTİRMİŞTİR"
Ev sahibi ülkenin Başbakanı Nevaz Şerif ise, Erdoğan ve Türk heyetini Pakistan’da ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, "Erdoğan’ın bu ziyareti iki ülke arasındaki kadim dostluğu pekiştirmiştir" dedi. Demokratik iki ülke olan Pakistan ve Türkiye’nin ortak yaklaşım ve bakış açılarına sahip olduğunu söyleyen Şerif, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği ile ilişkilerde yeni bir dönem başlattıklarını kaydetti. Şerif, "Sayın Başbakana eşlik eden bu kapsamlı iş heyeti de aynı şekilde Türkiye’deki şirketlerin Pakistan’daki fırsatlara ne kadar ilgi duyduğunu göstermektedir. Dünkü iş forumu bu açık bir şekilde ortaya koymuştur" diye konuştu.
Heyetler arası toplantılarda iki ülkenin menfaatine olan işbirliği imkanlarını görüştüklerini belirten Şerif, "Bugünkü görüşmeler kapsamında yine işbirliğimiz ve ortaklığımızı daha ileriye götürme kararlığını ortaya koyduk, buna ek olarak her iki ülke, etrafında bulunan ülkelerde istikrarsızlık ve çatışmalar var. Pakistan ve Türkiye, istikrarsızlık sözkonusu olduğunda barışı destekleyen bir rol oynamaktadır" dedi.
İŞBİRLİĞİ PROTOKOLLERİNE İMZA ATILDI
Bu arada ortak basın toplantısı öncesinde, iki ülke arasında Afet Yönetim Protokolü ve Spor alanında işbirliğini öngören iki protokol imzalandı.
Son Dakika › Dünya › Başbakan Erdoğan: 'Pakistan Türkiye'nin Kardeşidir' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?