Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, "Uluslararası toplum, Suriye'deki şiddetin sona ermesi için gerekli eylemlerde bulunmalı" dedi.
"Model Ortaklık ve Yeni İşbirliği Alanları" teması ile Washington'da başlayan Türk Amerikan Konseyi'nin (ATC) 31'inci yıllık konferansına katılan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, ABD'li meslektaşı Leon Panetta ile konferansın akşam yemeği oturumunda konuştu.
Konferansta, bölgesel ve küresel sorunların çözümünde müttefik iki ülke arasındaki stratejik ortaklığa değinildi. Yemeğe, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone ve Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan'ın yanı sıra TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve çok sayıda üst düzey davetli katıldı.
"YAKIN İŞ BİRLİĞİMİZİN DEVAMI, TERÖRİZMLE MÜCADELE İÇİN ÖNEMLİDİR"
Bakan Yılmaz, yemekte yaptığı konuşmasında, Türkiye ve ABD'nin küresel özgürlük, barış gibi ortak amaçlara ulaşmayı hedefleyen sağlam ilişkilere sahip olduğunu söyledi. Yılmaz; demokrasi, özgürlük, insan hakları ve serbest piyasada pek çok ortak değerlere sahip olan Türkiye ve ABD'nin, ortak tarihten gelen çok yönlü ilişkilerle birbirine bağlı olduğunu ifade etti. Türkiye ve ABD'nin dünyada barış ve istikrarı amaçlayan iki önemli devlet olduğunu belirten Yılmaz, Türkiye'nin Atatürk'ün, "Yurtta sulh, dünyada sulh" ideallerinin peşinde olduğunu ifade etti.
"Türkiye ve ABD ile arasındaki ittifakı, NATO ve BM gibi uluslararası organizasyonlardaki yakın iş birliği ile kanıtlamıştır" diyen Yılmaz, Türkiye'nin NATO bünyesindeki 60. yılında olduğunu ve ittifaka desteğini sürdürmeye devam edeceğini belirtti. Terörizmle mücadelede ABD'nin önde gelen destekçilerden olduğunu belirten Yılmaz, terörün silinip atılması için ABD-Türkiye iş birliğinin gerekli olduğunu söyledi.
Yılmaz, "Bu alanda ABD'nin desteğinden memnuniyet duymaktayız. Yakın iş birliğimiz ve koordinasyonumuzun devamı, terörizmle mücadele için önemlidir" dedi.
"ULUSLARARASI TOPLUM, SURİYE'DEKİ ŞİDDETİN SONA ERMESİ İÇİN GEREKLİ EYLEMLERDE BULUNMALI"
Arap Baharı'nın başlamasından bu yana Türkiye'nin Arap ülkeleriyle yakın diyalog ve iş birliği içinde olduğunu belirten Yılmaz, "Bölgede, öyle veya böyle demokratik dönüşüm kaçınılmaz" dedi. Bazı rejimlerin halklarına uyguladığı şiddettin kabul edilemez olduğunu söyleyen Yılmaz, Esad rejimine atıfta bulunarak sürdürülebilir güvenlik ve istikrarın halkın isteklerinin sağlanabilmesi ile mümkün olacağını ifade etti.
Suriye konusunun Türkiye için önemli olduğunu söyleyen Yılmaz, Esad rejiminin meşruiyetini yitirdiğini ve Kofi Annan'ın çabalarının başarısızlığa uğradığını belirterek, "Uluslararası toplum, Suriye'deki şiddetin sona ermesi için gerekli eylemlerde bulunmalı. Hızlı hareket etmek, hepimizin kolektif sorumluluğudur" dedi. Halkına şiddet uygulayan Esad rejimine daha fazla zaman tanınmasının masum insanların ölümüne neden olacağını belirten Yılmaz, "Esad rejiminin izole edilmesi için daha fazlası yapılmalı" dedi.
"İKİ ÜLKE ARASINDAKİ İLİŞKİLER KRİTİK ÖNEM TAŞIYOR"
İki ülke arasındaki ilişkilere değinen ABD Savunma Bakanı Leon Panetta ise, "İki ülke arasındaki ilişkiler, uzun vadede hem iki ülkenin hem de dünyanın güvenliği açısından hiç bu kadar kritik önem taşımadı. Türkiye ve ABD her alanda birlikte çalışmaktadır" dedi. Türkiye'nin Afganistan'da önemli rol oynadığını söyleyen Panetta, Kabil'de 12 Türk askerinin öldüğü helikopter kazasından dolayı derin üzüntü duyduğunu yineledi.
İki ülkenin terörle mücadelede paslaştığını belirten Panetta, "Türkiye, El Kaide ve militanlarının Afganistan'da barınmasına engel oluyor. ABD de Türkiye'nin PKK ile mücadelesine dönük güçlü dayanışma gösteriyor" dedi. Terör örgütü PKK ile mücadelesinde Türkiye'ye yardım etmeye devam edeceklerini ifade eden Panetta, "Şu hususu net olarak dile getirmek isterim; PKK, Türkiye ve Türk halkını tehdit etmeye devam ettiği müddetçe, bu tehditle mücadele için gereken kapasiteleri Türkiye'ye sağlamayı sürdüreceğiz" diye konuştu.
ABD ve Türkiye'nin, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki demokratik değişim dalgasını desteklemek için birlikte çalıştığını belirten Panetta, Esad rejiminin acımasız şiddet eylemlerinin iki ülke için de kaygıya yol açtığını ifade etti. Suriye'deki durumun karmaşık olduğunu belirten Panetta, "Esad'ın iktidarı terk etmesi, Şam'da düzenli bir siyasi değişimin hayata geçmesi ve halkının acılarına son verilmesi için baskı uygulamada Türkiye ve uluslararası toplumla birlikte çalışmaya devam edeceğiz" dedi.
"TÜRKİYE VE ABD, İRAN'IN NÜKLEER SİLAH SAHİBİ OLMASINI ÖNLENMEYE DÖNÜK ORTAK SİYASİ HEDEFİ PAYLAŞIYOR"
İran'ın, nükleer faaliyetlerinin kendisini güvenli değil, tam tersine daha az güvenli hale getireceğini ifade eden Panetta, Türkiye'nin İran yönetimine baskı uygulanmasına yönelik çabalarını takdir ettiğini söyledi. İstanbul'da gerçekleşen P5+1 görüşmelerine ev sahipliği yapmasından dolayı memnuniyetini dile getiren Panetta, "Türkiye ve ABD, İran'ın nükleer silah sahibi olmasını önlenmeye dönük ortak siyasi hedefi paylaşıyor" dedi.
Türkiye ile İsrail'in ilişkilerini yenilemesi ve onarmasının önemli olduğunu belirten Panetta, iki ülkenin Orta Doğu'da barış ve istikrarın iki güçlü demokratik ülkesi olduğunu belirtti.
Panetta, "İş birliğinden kazanılacak çok şey var, yokluğunda ise kaybedecek çok şey var. Şimdi Türkiye-İsrail ilişkilerini eski haline taşımanın ve birlikte çalışmanın zamanı" dedi. - WASHINGTON
Son Dakika › Dünya › Bakan Yılmaz Atc'nin Akşam Yemeği Oturumunda Konuştu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?