Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, bir dizi temaslarda bulunmak üzere Almanya'nın Berlin kentine gelirken, Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye samimi davranmadığını söyledi.
Bakan Ergün, ziyaretin ilk gününde, Almanya Türk Toplumu (TGD) ve Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD), Bakan Ergün onuruna bir akşam yemeği verdi. Deutsche Bank'ın, Friedrich Salonu'nda verilen akşam yemeğine TGD ve UETD yöneticilerinin yanısıra sivil toplum kuruluşu temsilcileri, siyasetçi ve gazeteciler katıldı. Avrupalı Türk Demokratlar Birliği Başkanı Sinan Kaplan, UETD'nin kuruluşu hakında bilgi verdi. Kaplan, Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde toplam 50 temsilcilikle Avrupa'daki Türk toplumuna hizmet verdiklerini ve yine teşkilatlanma çalışmalarını da hızlı bir şekilde sürdürdüklerini söyledi.
Almanya Türk Toplumu (TGD) Başkanı Kenan Kolat ise, Türkler'in Almanya'da bilim dünyasına yaptığı katkıya dikkat çekerken Alman üniversitelerinde bilimsel çalışma yapan 72'si profesör, 300 den fazla doktoraı yapan bilim insanı olduğunu; bunun yanı sıra 1200'den fazla asistan ya da öğretim görevlesi akademisyenimizin görev yaptığını vurguladı. TGD Başkanı Kolat, Almanya Türk Toplumu olarak bu sene ilk kez toplam 3 farklı alanda bilim ödülleri vereceklerini ekledi.
Daha sonra kürsüye gelen Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, konuşmasına Türkler'in Almanya'nın ekonomisine, sanatına, sporuna ve sosyal hayatına yaptığı katkıları anımsatarak başladı. Bakan Ergün, şöyle dedi:
"Türk Alman Sanayi ve Ticaret Odası'nın verilerine göre, Almanya'da 72 bin Türk işveren var. Bunlar yaklaşık 350 bin kişiyi isdihtam ediyor ve 33 milyar euro'luk ciroya sahipler, 7.5 milyar euro'luk yatırımları var. Aynı zamanda önemli araştırma labaratuarlarının yöneticiliğini yapan hoca, akademisyenlerimiz mevcut. Mesut Özil gibi Fatih Akın gibi spor ve sanat alanında önemli aktörler var. Siyasetçiler uyum gibi konuları tartışıp zaman kaybederken, biz buradaki Türk toplumunun zaten Almanya'nın asli unsurlarından birisi haline geldiğini görüyoruz. Ama Almanya'da siyaset hala entegrasyon meselelerini konuşuyor. Bunun realiteden ziyade birtakım politik arka planları olduğunu onlara hatırlatmak lazım. Gerçek, siyasi anlanda ifade edilenden çok daha farklı."
Türkiye'de ve yurt dışında yaşayan vatandaşların kaderlerinin ortak olduğunu kaydeden Bakan Ergün, şöyle devam etti:
"Türkiye ne kadar güçlü ve huzurlu olursa, yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız da o oranda güçlü ve huzurlu olacaktır. Almanya'da yaşayan vatandaşlarımız Türkiye'nin her gün artan gücünden daha fazla yararlanabilecek. Sizler zaten Türkiye'nin toplam gücüne önemli oranda katkı sağlıyorsunuz."
MAZERETLER ÖNE SÜRÜLÜYOR
Türkiye AB ilişkilerini de değerlendiren Bakan Ergün, Avrupa Birliğinin Türkiye'ye karşı samimi davranmadığını söyledi. Türkiye'nin AB üyeliği konusunda önlerine yeni engellerin, mazeretlerin çıkarıldığını belirten Ergün, şöyle konuştu:
"Şimdi Türkiye'nin nüfusunun yoğun olduğu, nüfusunun yüzde 99'unun Müslüman olduğu gibi birtakım mazeretler öne sürülüyor. Türkiye'nin nüfusu sonradan radikal biçimde artmadı ki, önceden de AB nin öncüsü diğer büyük devletlerle aynı oranda bir nüfusa sahiptik. Sonradan da Müslüman olmadık, başvurduğumuzda zaten müslümandık. Ayrıca Türkiye'nin ekonomik ve sosyal sorunları olduğuğunu öne sürüyorlar. Evet ama zaten o sorunların bu süreçte giderilmesi amaçlanmıyor mu? Avrupa Birliği kazanım sürecinde ülkeler kendilerini siyasi olarak, ekonomik olarak gözden geçirir, çeki düzen verir ve belli standartları yakalar. Zaten bu süreçte amaçlanan budur. Bunlar da yeni bir şey değil. O zaman bu mazeretlerin hiçbirisi geçerli olamaz."
Nihat Ergün, Fransa Almanya gibi ülkelerde bir takım tedirginlik ve dirençlerin var olmasına rağmen AB konusunda bugün Türkiye'nin elinin daha güçlü olduğuna vurgu yaptı.
Yemekten sonra TGD başkanı Kenan Kolat ve UETD başkanı Sinan Kaplan, Bakan Ergün'e, Berlin şehrinin sembolü olan Berlin ayısının bir maketini birlikte hediye etti.
Son Dakika › Dünya › Bakan Ergün: AB, Türkiye'ye Samimi Değil - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?