Zirvenin sonuç bildirisinde İsrail'in Gazze'ye giden yardım gemisi konusuna yer verilmeyerek, dönem başkanı olarak Türkiye'nin sözlü başkanlık açıklaması yapması ve bu konuya orada atıfta bulunması kararlaştırıldı.
Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, sonuç bildirisinde zirvenin gündemindeki diğer konulara yer verildi.
İsrail'in üyesi bulunduğu konferansın sonuç bildirisinde oybirliği gerektiği için, bu ülkeyi kınayan bir karar çıkartmak teknik olarak mümkün olmadı.
Bu nedenle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün zirve sonunda ele alınan konuları toparlayacağı, diğer konuların yanı sıra İsrail'in saldırısına da değineceği belirtiliyor.
Türkiye'nin tepki ve hassasiyetinin, ayrıca uluslararası vicdanın sesinin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından dile getirilmesi bekleniyor.
Bu arada, gözlemci olarak toplantıya katılan ABD Temsilcisinin konuşma yapmamasına olumlu açıdan bakılıyor.
Zirveden notlar...
Çırağan Sarayı'nda düzenlenen zirveye katılan konuk devlet ve hükümet başkanları, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev tarafından karşılandı.
Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yanlış anlamaların ortaya çıkmasının, sorunların çatışmalara dönüşmesinin önlenmesinin en etkin yollarından birinin diyalog olduğunu belirterek, "Bu anlayışla CICA dönem başkanlığımızda Asya'da işbirliğine dayalı diyalog ve güven ortamını oluşturabilmek için çaba sarf etmeyi öngördük" dedi.
Erdoğan-Ahmedinecad ile görüştü
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, zirve kapsamında İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad ile bir araya geldi.
Görüşmede, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve İran Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki de hazır bulundu.
Zirveye Afganistan, Azerbaycan, İran, Kazakistan, Makedonya, Moğolistan ve Ukrayna Cumhurbaşkanı, Irak ve Vietnam Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Rusya Federasyonu Başbakan, Kuveyt Veliaht Prens, Kamboçya Başbakan Yardımcısı, Çin Devlet Konseyi Üyesi diğer 8 ülke ise dışişleri bakanı, bakan, özel temsilci, bakan vekili ve büyükelçi düzeylerinde katıldı.
Toplantıda BM, İKT, NATO, AGİT ve AKPM gibi uluslararası örgütlerin temsilcileri de yer aldı.
1992 yılında Kazakistan tarafından başlatılan AİGK girişiminin dönem başkanlığı, bu zirve ile 2010-2012 yılları için Kazakistan'dan Türkiye'ye geçti.
Türkiye'nin dönem başkanlığını üstlenmesiyle Almatı'da yerleşik sekreteryanın sevk ve idaresi için kıdemli bir Türk diplomatının İcra Direktörü olarak atanması da planlandı.
Son Dakika › Dünya › Asya Zirvesi'nden Önemli Mesajlar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?