Arjantin'in çeşitli şehirlerinde binlerce kişi, hükümetin dolar politikasını ve Cristina Kirchner'in yeniden seçilmesini sağlayabilecek anayasa reformu protesto ediyor.
2001 krizinde tencere ve tavalarıyla günlerce hükümeti protesto edip peşpeşe 6 hükümet düşüren Arjantinliler, yeniden meydanlarda. Ancak bu kez, Cristina Kirchner hükümetini protesto edenlerin talebi ne maaş artışı ne de ekonomik şartların düzeltilmesi. Protestoların ana teması gibi eylemciler de kriz dönemindekilerden oldukça farklı. Katılımcıların büyük çoğunluğunu Buenos Aires'in Recoleta, Bario Norte ve Palermo gibi üst sınıfların yaşadığı semtlerin sakinleri.
Cristina Kirchner, 2008 tarım krizinden sonra ilk kez tüm ülkeye yayılan protestoların temel hedefi oldu. Arjantin'in çeşitli şehirlerinde düzenlenen ve özellike Buenos Aires'te yoğunlaşan eylemlerde hükümetin dolar politikası ve Cristina Kirchner'in yeniden seçilmesini sağlayabileck anayasa reformu protesto edildi.
EYLEM ÇAĞRISI SOSYAL MEDYADAN YAPILDI
Buenos Aires, Cordoba, Mar del Plata, Mendoza şehirlerinden yapılan eylemlerin çağrısı twitter ve facebook üzerinden yapıldı. Muhelefet partileri de eylemi desteklediler.
"Biz % 46'yı temsil ediyoruz ve Cristina'nın bizi yıkıma götürecek politikalarından nefret ediyoruz" sloganıyla Plaza de Mayo alanında buluşan binlerce Arjantinli, Kirchner hükümetinin son dönemde dolar alımına getirdiği kısıtlamaları ve anayasa reformunu protesto etti.
2011 yılında yüzde 54'lük oy oranıyla ikinci kez başkan seçilen Cristina Kirchner'den henüz yeniden bir açıklama gelmemesine rağmen, Arjantinliler'in büyük bölümü, tıpkı Carlos Menem döneminde olduğu gibi hükümetin Cristina'nın yeniden seçilmesine olanak sağlayabilecek bir anayasa reformuna gideceğine inanıyor.
Cristina Kirchner hükümeti, cari fazla vermesine rağmen makasın giderek daralmasıyla ithalatı kısıtlayıcı önlemler aldı. Sonrasında da ülkeden sıcak para çıkışının engellenmesi için yurtdışı çıkışlarında dolar alımını zorlayıcı tedbirlere başvurdu. Bu tedbirler, emlak alışverişinin geleneksel olarak dólar üzerinden yapıldığı ülkede paralel piyasanın doğmasına yol açtı. Resmi piyasada 1 dolar 4,67 Arjantin pesosu (ARS)'dan işlem görürken, kara borsada 6.30 ARS'a kadar alıcı bulabiliyor. Kirchner hükümetinin dolar politikası, özellikle üst sınıflardan büyük tepki görüyor.
Son Dakika › Dünya › Arjantin Yeniden Protestolarla Sarsılıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?