Almanya'nın Köln kentinde geçen hafta Eyalet Mahkemesi'nin adam yaralama suçu kapsamına girdiği gerekçesiyle sünneti yasaklaması, ülkede yaşayan Türkler'in büyük tepkisine neden oldu.
Müslüman bir ailenin 4 yaşındaki oğullarını sünnet ettirdikten iki gün sonra çocukta kanama görülmesi üzerine Köln Savcılığı, doktor hakkında dava açmıştı. Sünnet etme eyleminin ceza yasasının 223. maddesine göre yaralama kapsamına girdiğini belirten mahkeme, doktorun yaptığı eylemle yasadan haberi olmadığından doktora ceza vermemişti. Mahkemenin aldığı karar Almanya'da yaşayan Türkler ve diğer Müslümanlar arasında büyük tepkiye neden oldu. Başta Sosyal Demokrat Parti olmak üzere Yahudi cemaati ve birçok kuruluş da, mahkemenin aldığı kararın yanlış olduğunu dile getirdi.
Almanya'da yaşayan Abdullah Aktaş, "Bir Müslüman'ın sünnet olması gerekiyor. Hıristiyanlar çocuklarını sünnet ettirmiyorsa o bizi ilgilendirmez. Bunlar insan hakları diyorlar, fakat insan haklarına uymuyorlar" diye konuştu.
Yıllardır Almanya'da yaşadığını belirten Dürdane Özçelik, "Doktorları suçlu buldukları için doğru bir karar" dedi.
Mustafa Erdoğan ise, "Biz dinimize göre geleneklerimizle yaşamak istiyoruz. Avrupa gibi böyle bir ülkede sünnet yasağının uygulanmaya konulması gurur verici bir şey değil, üzücü bir durum. Biz de dinimizi yaşamak istiyoruz, sünnet İslam dininde uygulandığı gibi burada da uygulanmasını istiyoruz. Doktorların sünnete evet demesini istiyorum, böyle bir kararı kınıyoruz" yorumunda bulundu.
Engin Şiir, "Bana sorarsanız doğru değil. Yıllardır bu ülkede Müslümanlar yaşıyor. Bu bölgeye küçük İstanbul diyorlar. Bu zamana kadar birçok insan sünnet oldu, bir kişi yaralandı diye sünnetin yasaklanmasını saçma buluyorum" dedi.
Almanya Türk Toplumu Başkanı Kenan Kolat ise, Köln Eyalet Mahkemesi'nin verdiği kararı düzeltmenin başka yolları olduğunu belirterek‚ "Mahkemenin aldığı karar bir kere yanlış bir karar. Yüzyıllardır Müslümanlar ve Yahudiler sünnet oluyor. Yahudiler sekizinci günde çocuklarını sünnet ettirmek zorundalar. Müslümanlar arasında da sünnet, Peygamberin sünneti olarak geçtiği için Kur'an'da yer almamasına rağmen bu bir gelenek, dini gereklilik ve zorunluluk. O bakımdan sünnetin bu şekilde yasaklanıyor olması çok yanlış. Karar kesinleşti ama en üst mahkemede sonuçlanmadığı için bu kararın ileride böyle kalacağı anlamına gelmiyor" diye konuştu.
Kolat, "Bundan sonra ne olabilir? Bir başka yerde başka bir dava açılarak bunu üst mahkemeye götürmek, kesin olarak belli bir sonuca getirmek olabilir. Almanya'da yasal bir düzenlemeye gitmektir. Bizim yaklaşımımız budur. Alman Merkez Yahudi Konseyi ile yaptığımız görüşmede, onların da böyle bir düşünceleri var. Yahudiler bir taraftan, biz diğer taraftan, yani ceza yasasında yaralama suçu olan bölüme bir ek yapılarak 'sünnet' konusunun bu kapsama girmediği yazılabilir" dedi.
Çocuğunu sünnet ettirmek istediğini fakat mahkeme kararını duyduktan sonra kaygılandığını belirten Ayfer Öztürk ise, oğlu Enes ile birlikte Dr. İsmail Nevzat Tuncay'a giderek bilgi aldığını söyledi. Mahkeme kararını anlamakta güçlük çektiğini vurgulayan Öztürk, "Yeni çıkan yasa (mahkeme kararı) bana hiç iyi gelmedi. Bu karar geleneklerimize hiç uymuyor, oğlumu sünnet ettirmeyi düşünüyordum, doktor kabul etmedi. Beklemek lazımmış ya da Türkiye'de sünnet ettireceğim" diye konuştu.
Konuyu "çok karışık bir durum" sözleriyle yorumlayan Dr. Tuncay ise, "Alman Mahkemesi sünneti vücuda yapılan izinsiz bir yaralama olayı olarak gördü, yaralama suç oluyor. Alman makamlarının görüşü, sünnet yaparsan vücudu yaralarsın, bu kararla dini durum ve gelenekleri bir kenara atıyorlar. Bu karar böyle devam edemeyecek. Acaba İslam dinini kabullenemiyorlar mı diye düşünüyor insan, gerçi mahkemeler bağımsız. Çok sıkıntılı bir durum tabii, halka hizmeti biz veriyoruz, sağlıkla ilgili hizmeti biz veriyoruz. Sonbahara kadar beklemek gerekiyor, sis bir dağılsın bakalım, belki 'sünnet turizmi' başlar. Çözümler bulunacak. Belki de sınırlarda sünnet kinikleri açılacak, belki biz de oralara gideriz" dedi.
Diğer yandan Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, sünnet yasağıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Köln Eyalet Mahkemesi'nin aldığı karar uluslararası şaşkınlığa yol açtı" dedi.
Almanya'da yılda yaklaşık 40 bin çocuk sünnet oluyor. - BERLİN
Son Dakika › Dünya › Almanya'da Türklerden Sünnet Yasağına Büyük Tepki - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?