Dünya Gıda ve Tarım Örgütü’nün Roma’da gerçekleştirilen zirvesinde 1 milyar insanın açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna ve gıda fiyatlarındaki yükselişin küresel bir felakete yol açabileceğine dikkat çekildi. BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun, açlığın yıllık faturasının 20 milyar dolar olduğunu belirterek, "Açlık onlarca yıldır uğruna savaştığımız her şeyi aşağılıyor" dedi.
BİRLEŞMİŞ Milletler’e (BM) bağlı Dünya Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FOA) ev sahipliğinde, küresel gıda krizine çözüm bulmak amacıyla İtalya’nın başkenti Roma’da gerçekleştirilen zirvede, yaklaşık 1 milyar insanın açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtildi. 44 dünya lideri ve 151 ülkenin temsilcisinin katılımıyla 3 Haziran tarihinde başlayan zirvenin ikinci gününde, gıda fiyatlarındaki yükselişin küresel bir felakete yol açabileceğine dikkat çekilirken, gıda krizinin açlıkla savaşta 20 milyar dolarlık faturaya neden olduğu kaydedildi.
Gıda üretimini artırmalıyız
Dünya liderleri ve uluslararası organizasyonların biraraya geldiği üç günlük zirvede açıklamalarda bulunan BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun, 2030 yılına kadar gıda üretiminin yüzde 50 oranında arttırılması gerektiğine işaret ederek, gıda ticaretinin önündeki engellerin kaldırılmasının da zorunlu bir hale geldiğini vurguladı. Yüksek ham petrol ve gıda fiyatları nedeniyle açlıkla mücadelenin daha da zorlaştığına dikkat çeken Ban Ki-Mun, "Dünyada açlığın önüne geçebilmek için gıda üretimini arttırmamız gerekiyor. Bunun için de her yıl 15-20 milyar dolarlık bir bütçeye ihtiyaç var" diye konuştu. Bu kaynağın önemli bir bölümünün küresel açklık sorununa duyarlı ülkelerden geleceğini söyleyen Ban Ki-Mun, ancak Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Ticaret Örgütü ve kalkınma bankalarının da desteğine ihtiyaç duyulduğuhu belirtti.
Çabuk harekete geçmeliyiz
Küresel gıda krizine çözüm bulmak için çok çabuk bir şekilde harekete geçilmesi gerektiğinin altını çizen Ban Ki-Mun, "Gıda krizi söz konusu olunca hata yapmak seçeneklerimiz arasında yer almıyor. Hata yapmanın sonuçları kaldırabileceğimizden çok büyük olacaktır" dedi. Dünya Bankası’nın raporuna göre son 3 yılda ikiye katlanan gıda fiyatlarının neden olduğu krize çözüm bulmak için Roma’da gerçekleştirilen zirvenin çok olumlu geçtiğini söyleyen Ban Ki-Mun, şöyle konuştu: "Zirve şimdiden bir başarı olarak görülmelidir. BM’ye üye ülkeler sorunun çözümü için sorumluluk alarak, gerekli siyasi iradeyi göstereceklerini ve önümüzdeki yıllarda tarıma yatırım yapacaklarını belirttiler. Açlık onlarca yıldır uğruna savaştığımız herşeyi aşağılıyor. Çabuk ve tek bir vücut olarak harekete geçmek bizim görevimizidir."
Engeller yoksula zarar
Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick de zirvede yaptığı açıklamada, serbest ticaretin önündeki engellerin kaldırılmasının gıda fiyatlarındaki yükselişin önüne geçeceğine işaret ederek, "Ticaretin önündeki engellerden en fazla yoksul ülkelerin canını yakıyor" dedi. İhracatın üzerindeki yasak ve kısıtlamaların kaldırılması için uluslararası çağrıda bulunan Zoellick, şunları söyledi: "Yasaklar, kotalar ve gümrük vergileri insani gıda ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için kaldırılmalı. Kaldırılamıyorsa bile bu engeller yumuşatılmalı. Çabuk davranmalıyız. 7-9 Temmuz tarihleri arasında Japonya’da gerçekleştirilecek olan G8 ülkeleri zirvesine kadar bu engellerden en fazla etkilenen 20 ülke için uygulamaya geçmeliyiz."
Obezlerin dünya ekonomisine maliyeti de 20 milyar dolar
DÜNYA Gıda ve Tarım Örgütü Başkanı Jacques Diouf, zengin ülkelerin tarım sübvansiyonları ve aşırı gıda tüketimi için milyarlarca dolar harcadığını belirterek, "Dünyadaki obezler (aşırı kilolular) tarafından tüketilen fazla gıdanın yıllık maliyeti 20 milyar doları buluyor. Buna bir de obezite nedeniyle ortaya çıkan çeşitli hastalık ve ölümlerin 100 milyon dolarlık maliyetini eklememiz lazım" dedi.
1.2 milyar dolarlık bağış 75 milyon insanı doyuracak
BM’ye bağlı Dünya Gıda Programı’nın Başkanı Josette Sheeran ise yoksul ülkelerdeki insanların yiyecek alamadıklarını belirterek, cömert bağışlardan sağlanan kaynakların küresel gıda krizinden olumsuz etkilenen 60 ülkeye yardım olarak ulaşacağını söyledi. Artan bağışlara paralel olarak daha fazla insanın açıklık tehlikesinden kurtulacağını anlatan Sheeran, son yapılan 1.2 milyar dolarlık bağışla açıklıkla karşı karşıya olan 75 milyon insana yiyecek sağlayacaklarını kaydetti. Sheeran ayrıca, İslam Kalkınma Bankası’nın yükselen gıda fiyatları ile baş edebilmeleri için yoksul Müslüman ülkelere beş yıl içinde 1.5 milyar dolar yardımda bulunma kararını çok olumlu karşıladıklarını söyledi. Bu yardım çerçevesinde, Afganistan, Bangladeş, Nijerya ve Moritanya gibi ülkelere gübre ve tarım makinaları satın almaları için yardım edilecek.
Son Dakika › Dünya › Açlık Her Şeyi Aşağılıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?