ABD'nin En Büyük Eyaletinden İzlenimler - Son Dakika
Dünya

ABD'nin En Büyük Eyaletinden İzlenimler

ABD\'nin En Büyük Eyaletinden İzlenimler

ABD'de 4 Kasım Seçimleri Öncesinde, Ülkenin Nüfus Açısından En Büyük Eyaleti Kaliforniya Dertli; Ekonomik Kriz En Çok Bu Eyaleti Vurmuş Durumda.

15.10.2008 11:16

ABD’de 4 Kasım seçimleri öncesinde, ülkenin nüfus açısından en büyük eyaleti Kaliforniya dertli; ekonomik kriz en çok bu eyaleti vurmuş durumda.

Kaliforniya’nın en büyük, ABD’nin New York’tan sonraki ikinci kalabalık kenti Los Angeles’ta geçirdiğimiz altı günde, edindiğimiz en güçlü izlenim bu;

Kentteki tüm inşaatlar durmuş, kent dışında yeni kurulan mahalleler bomboş. İnsanlar, mortgage taksitlerini ödeyemedikleri için bankalar evlere el koymuş ama, yeniden alıcı bulmak ne mümkün...

Dolayısıyla bankalar krizde, insanlar icra takibinde.

Okyanus kıyısında daha bir yıl önce fiyatları milyon dolarlarla dile getirilen sahil evlerinin fiyatları bile yarı yarıya düşmüş, ama alan yok...

Kenti vuran asıl dalga ise, son finansal krizden önce gelmiş;

Ağır sanayi yerini servis sektörüne bırakınca, milyonlarca insan işsiz kalmış.

Los Angeles Çağdaş araştırmalar Merkezi direktörü Fernando J Guerra’ya göre, on yıllarca Meksida ve diğer Latin Amerika ülkelerinden, Çin’den, Vietnam ve Kore’den sürekli göç alan Los Angeles’ta işler tersine dönmüş; Şimdilerde uzun zamandır ülkede yaşayan göçmenler bile ülkelerine dönmeye hazırlanıyor; Tersine göç başlamış durumda.

 

OBAMA “AÇIK ARA” ÖNDE

 

Cumhuriyetçi Vali Arnold Schwarzenegger'in eyaleti, yaklaşık 40 milyon nüfuslu Kaliforniya’da, 4 Kasım seçimlerinde ise tek favori kesinlikle Demokrat Başkan Adayı Barrack Obama.

Gerek eyaletteki gazeteciler, gerekse akademisyenler Obama’nın başkanlık seçimlerini, demokrat adayların ise Kaliforniya’daki kısmi Kongre seçimlerini kazanacaklarına emin. Bilinmeyen, “Demokratlar ile Cumhuriyetçiler arasında ne kadar oy farkı olacağı...”

Los Angeles CBS’den Dave Bryan’a göre, eyalet o kadar “Demokrat” ki,  iki Başkan Adayı Barrack Obama ve John McCain’in Kaliforniya’ya kampanya boyunca sadece “ugradılar”. Oyları arttırmak için çaba harcamak yerine sadece “uğramalarının” nedeni ise, kampanyaları için para toplamak. Bryan, “Hem Obama, hem McCain kampanya finansmanlarının büyük kısmını burada t opladılar. Obama kesin kazanacağından emin olduğundan, McCain ise hiç şansı olmadığını bildiğinden, toplanan paraları buraya harcamayı hiç düşünmedier. Kısacası, parayı biz verdik ama kampanya Ohio gibi hala kararsız eyaletlerde yapıldı“ dedi.

Güney Kaliforniya Üniversitesi profesörlerinden Jonanhan Wilcox da aynı fikirde. Wilcox’a göre “adaylar Kaliforniya’yı ATM gibi kullanıp, paraları başka eyaletlerde harcadılar.”

 

MÜSLÜMANLAR SIKINTIDA

 

“Beyaz Amerikalı”dan çok, Latin Amerikalı ve meksika kökenlilerin yaşadığı Los Angeles’ta, siyahlar nüfusu da yaklaşık yüzde 20.

Eyalette bir milyona yakın da Müslüman yaşıyor. Ama 11 Eylül’den sonra hayatları oldukça zorlaşmış. Amerikan-İslam ilişkileri Konseyi (CAİR) sözcüsü Münira Syeda, yaşanan zorlukların, son beş yılda Müslümanlara yönelik ayrımcılığın, hakaretin ve hatta saldırının hiç olmadığı kadar artması olduğunu vurguladı.

Ve ekledi;

“CAİR olarak biz, ayrımcılığa uğrayan Müslümanlara yasal destek veriyoruz. Aslında son başvurduğumuz çare mahkemeye gitmek. Ama birkaç yıldır açtığımız mahkeme sayısını hatırlayamayorum bile...”

Orange County İslam Enstitüsü Samer Soubra’nın 11 eylül sonrasındaki ayrımcılık konusunda verdiği örnek çok daha çarpıcı;

“11 Eylül olduğunda, burada camimizi inşa ettiriyorduk. Ancak New York’taki saldırıların ardından Müslümanlara karşı öyle bir tepki oluştu ki, uzun zaman camiyi inşa ettirecek işçi bulamadık. Hepsi, saldırıya uğrayacaklarından korkuyorlardı. Sonra, polis koruması altında inşaatı bitirebildik...”

 

YÜKSEK MAHKEMEDEKİ HZ MUHAMMED RÖLYEFİ

 

CAİR’in de, İslam Enstitüsü’nün de tek sorunu Kaliforniya’daki Müslümanların durumu değil. Ayn zamanda, tüm ABD’deki Müslümanların haklarını korumaya, İslam dininin “savaş değil, barış dini olduğunu” anlatmaya çalışıyorlar.

Ama sorunlar çok;

Mesela, İslam dininde yasak olmasına rağmen, ABD yetkililerinin Hz. Muhammed’in resmini ya da heykelini yapmalarını, üstelik bunu kamu binalarına ya da okul kitaplarına koymalarını engelleyemiyorlar.

Şu ana kadar yapılan çalışmalar sonucunda New York Yüksek Mahkemisi’ndeki Hz. Muhammed heykeli kaldırılmış, okul kitaplarından da İslam Peygamberi’nin temsili resmi kaldırtılmış.

Ama hala, tüm ABD’nin en önemli federal kurumunda, ABD Yüksek Mahkemesi’ndeki HZ Muhammed rölyefi duvarda durmaya devam ediyor.

Rölyefte, Hz Muhammed sol elinde Kur’an, sağ elinde ise kılıçla resmedilmiş. Rölyefte ayrıca Konfiçyüs, Charlemagne ve Hz Musa’nın da resimleri yer alıyor.Rölyef, Amerikan yetkililere göre, “dünyaya adalet getirmiş kişilere saygı” amaçlı yapılmış. Ama Hz. Muhammed’in yüzünün çizilmesinin Müslümanlara ve Müslüman peygamberine saygısızlık olduğunu kimse düşünmemiş.

ABD’deki müslümanların rölyefin kaldırılması için çabaları şu ana kadar başarısız. Alınan tek sonuç ise, Hz. Muhammed rölyefinin altındaki “İslam’ın kurucu” ibaresinin, “İslam Peygamberi” olarak değiştirilmesi....

 

 

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya ABD'nin En Büyük Eyaletinden İzlenimler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement