Kaliforniya Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof Bazı devletlerin, uluslararası tarihleri şiddet ile dolu olduğu gerekçesiyle "dövüşkolik" (fightaholic) oldukları iddia edilirken bu devletler arasında Türkiye de sayıldı. Kaliforniya Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Zeez Maoz, İsrail gazetesi Yedioth Ahronoth tarafından yayımlanan "İsrail, savaş bağımlısı" başlıklı makalesinde İsrail'in İran'a yönelik bir saldırının "adil bir savaş" olmayacağı görüşünü de dile getirdi.
Yedioth Ahronoth'un, siyaset bilim uzmanı Prof. Zeez Maoz imzasıyla yayımladığı uzun makalede İsrail'in yaptığı savaşlar ve askeri operasyonların, güç kullanımının diplomasinin çözemeyeceği sorunları çözebileceği yönündeki yanlış inanca dayandığı savunulurken şiddet bağımlısı devletlerin üç gruba ayrılabileceği belirtildi.
Prof. Maoz, birinci grupta, "uluslararası tarihleri baştan sona kadar şiddetle dolu, eski ve daimi dövüşkolik" olarak nitelediği "İngiltere, Fransa, ABD veya Rusya gibi büyük güçler ile Türkiye ve Yunanistan gibi daha küçük güçler"e yer verdi.
İkinci grup ise, Almanya, Japonya ve İtalya gibi eskiden "dövüşkolik" olsa da daha sonra ıslah edilmiş olan devletlerden oluşurken üçüncü grupta ise "genç dövüşkolikler" olarak adlandırılan "İsrail, Mısır, Suriye, Irak, Hindistan veya Pakistan gibi ülkeler sıralanıyor.
Bu arada, Prof. Maoz, malakesinde İsrail'in iki Lübnan savaşı, Güney Lübnan işgali sırasında gerçekleştirdiği askeri operasyonlar ve Gazze'deki Hamas'ı hedef alan iki operasyonunun da "güç kullanımının, diplomasinin çözemeyeceği sorunları çözebileceği yönündeki yanlış inanca dayandığını" savunurken butün bu operasyonların ortak noktasını ise, İsrail'in asgari askeri ve siyasi hedeflerine ulaşamamasının oluşturduğunun altını çizdi.
Prof. Maoz ayrıca, İsrail'in, nükleer programı bahanesiyle İran'a saldırması halinde bunun "adil bir savaş" olmayacağını vurguladı. - Ankara
Son Dakika › Dünya › ABD'li Profesör: Türkiye Dövüşkolik - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?