İtalya'nın ekonomi başkenti Milano'da düzenlenen 'Türkiye Fenomeni' toplantısına katılan Ak Parti Şanlıurfa Milletveki ve Akdeniz İçin Birlik Parlamenter Asamblesi (AİBPA) Türk Grubu Başkanı Doç. Dr. Zeynep Karahan Uslu, "AB'yi Suriye konusunda çok daha etkin bir tutum almaya davet ediyoruz" dedi.
Milano Ticaret Odası, İtalyan Ortadoğu'da Barış Merkezi (CIPMO), UniCredit ve Avrupa Komisyonu Milano Temsilciliği işbirliğiyle gerçekleştirilen 'Türkiye Fenomeni' toplantılarının ikincisinde 'Türkiye: Avrupa ve Akdeniz'e ekonomik entegrasyon' konusu ele alındı. Toplantıya, Uslu'nun yanısıra Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Hakkı Akil, Türk - İtalyan İş Konseyi ve Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, TÜSİAD Onursal Başkanı ve Organik Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aldo Kaslowski, Avrupa Türk İş Dünyası Konfederasyonu (UNITEE) Başkanı Adem Kumcu, Türkiye-Mısır İş Konseyi Başkanı Zuhal Mansfield, eski büyükelçi Carlo Marsili, Gazeteci Murat Yetkin, Ermenegildo Zegna Grubu Başkanı Paolo Zegna ve UniCredit Genel Başkanı Roberto Nicastro katıldı.
Toplantının ilk bölümünde açılış konuşmasını Büyükelçi Hakkı Akil yaptı. Akil, Türkiye'nin AB sürecini önmsediğini, ancak en az Türkiye'nin AB'ye olduğu kadar, AB'nin de Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu söyledi, "Diğer bölgelerle ilgilenmemiz başka anlamlara gelmemeli. Bu AB için de bir avantajdır" dedi. Türkiye Fenomeni Projesi Bilim Koordinatörü ve İtalya'nın Ankara eski Büyükelçisi Carlo Marsili, AB'nin içinde bulunduğu krizin genilemesine engel olduğunu ancak ekonomik açıdan güçlü bir aday olan Türkiye'nin bir an önce bünyeye dahil edilmesi gerektiğini vurguladı.
TÜRKİYE ÇÖZÜM OLDU
Türkiye'de Yapı Kredi Bankası'yla önemli bir yatırım payı olan UniCredit Bankası'nın Genel Direktörü Roberto Nicastro, Türkiye'nin kriz, özellikle Avrupa'nın içinde bulunduğu kriz döneminde 10 milyonu aşkın müşteri ağı ve sağlam bankacılık altyapısıyla kendileri için sorundan çok çözüm olduğunu belirtirken, Gazeteci Murat Yetkin'in "Türkiye'de kalıyor musunuz?" sorusunu, "Kesinlikle kalıyoruz. Türkiye'de kalmak bizim için bir avantaj ve onurdur" ifadesini kullandı.
TÜRK GİRİŞİMCİLERDEN 800 BİN İSTİHDAM
Avrupalı Türk İş Dünyası Konfederasyonu Başkanı Adem Kumcu, Avrupa bünyesinde 20 ülkedeki Türk kökenli girişimcilerin oluşturduğu 61 derneği temsil ettiklerini söyleyerek, "Avrupada yaşayan 5.5 milyon Türk kökenli vatandaş var. 144 bin Türk kökemli Avrupalı girişimci, 115 sektörde, 800 bin kişiye istihdam sağlıyor. Bunu yapabilen bir kesimi halir görmek hatalıdır, değişmelidir" dedi.
FİLİSTİN İŞGALİ RAHATSIZ EDİCİ
Toplantının ikinci bölümünde sözalan Doç. Dr. Zeynep Karahan Uslu, "Akdeniz havzasına yani yaklaşık yarım milyar insanın yaşadığı bu havzaya baktığımızda gerek bizim, gerek İtalya gerekse üyelik sürecinde olduğumuz AB açısından etkinliğimizi arttırma hedefimiz şüphesiz ki var" dedi. Konuşmasında İsrail- Filistin sorununa da değinen Uslu, "İsrail'in Filistin'de sürdürdüğü işgalin ürettiği hem siyasi hem de insani handikaplar kabul edilmez boyutlardadır ve bölge içinde büyük problemler yaratmaktadır. Ortada ayrışmış bir Akdeniz ve ayrışmış bir havza fotoğrafı vardır. Bu tabiki tüm ortak değerler ve ortak çıkarlar adına rahatsız edici bir durumdur" dedi.
Uslu ayrıca, "Arap Baharını bütün gücümüzle destekliyoruz. Arap baharının etkilediği ülkeler arasında etki ve yansıma farklılıkları var, fakat aynı zanmanda oluşmakta olan yeni dengeler ve istikrar var" diyerek sözlerini, şöyle sürdürdü:
"Bu aşamada Suriye'ye değinmeden geçemeyiz. Suriye bizim 400 yıl Osmanlı adaleti altında yaşamış bir kardeş coğrafyamızdır. Bugün topraklarımızda 27 binden fazla Suriyeli ülkemize savaş şartlarından dolayı göçetmiştir ve ülkemiz himayesinde yaşamaktadır. Bugün AB'nin de dost ülke İtalya'yı da da çok daha aktif bir tutum almaya davet ediyoruz şüphesiz. Artık Suriye rejimini, Annan Planı'nı belirli bir takvim çerçevesinde uygulayacak yeni kararlar kabul etmesi için BM'in zorlama zamanı çoktan gelmiş geçmiştir."
Uslu ayrıca, "Biz komşularımızla sıfır sorun politikamızın halklarla sıfır sorun arzumuzdan doğduğunu ifade etmeliyiz. Yanıbaşımızda bir adaletsizlik varsa, buna şüphesiz sıfır ilke anlayışıyla duyarsız kalmayız" dedi.
Gazeteci Murat Yetkin de bir harita eşliğinde yakın dönemdeki siyasi ve ekonomik değişim sürecini değerlendirip, Avrupa'nın giderek yaşlanan nüfusunun ekonominin büyümesine yönelenik adımlar atılmasında önemli engellerden biri olduğunu belirtti. Yetkin, "Bizim ekonomik gücümüze ihtiyacınız var. ya ham alacaksınız, yada pişmiş alacaksınız. Ham alırsanız daha fazla sindirim sorunu yaşarsınız. En iyisi pişmiş alın, fazla gecikmeden" dedi. Bir dönem Türkiye'nin AB üyeliğine çok önem verdiklerinin altını çizen Yetkin, "Şimdi olsa da olur, olmasa da olur şeklinde bakıyoruz" diye konuştu.
ALTERNATİF ÇÖZÜM, AKDENİZ
Milono'nun kalbi Duomo Meydanı'na komşu UniCredit Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıda Türk - İtalyan İş Konseyi ve Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay da mükemmel bir İtalyanca ile yaptığı konuşmasında, İtalya ve Türkiye arasında ekonomik ilişkilerin önemine değindi.
Toplantının ardından DHA muhabirine konuşan Okyay, Akdeniz ülkelerinin kültür ve coğrafya ortaklığını, ekonomik alana daha etkin yansıtması gerektiğini vurguladı. Okyay, "Öncelikle İtalya, Fransa ve İspanya çekişmeyi bırakıp, denge kurmalı ve Türkiye'yle birlikte diğer gelişmekte olan ülkeleri de eş düzeyde ortak kabul etmeli. Olası bir birlik, kriz dönemini yaşayan ekonomilere alternatif bir çözüm olabilir" dedi. Okyay, deprem bölgesine yakın olan İtalya'daki fabrikalarının felaketten etkilenmediğini belirterek, "Biz ucuz atlattık ama önemli seramik firmaları üretimlerini durdurmak zorunda kaldı" dedi. Türkiye'de kısa vadede havacılık ve savunma alanındaki yatırımlara ağırlık vereceklerini de sözlerine ekleyen Okyay, bu alanda yapılanması devam eden İzmir'deki fabrika inşaatının da yıl sonuna kadar tamamlanacağını söyledi.
Son Dakika › Dünya › AB'ye Suriye Daveti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?