İrlanda referandumundan çıkan hayır, Avrupa Birliği’nde reform sürecini bir kez daha dondurdu.
Dün Brüksel’de biraraya gelen AB Devlet ve Hükümet Başkanları, atılacak muhtemel adımları masaya yatırdılar. Üç seçenek ortaya çıktı. Ya İrlanda, en geç Haziran 2009’a kadar bir kez daha sözleşmeyi halka götürecek, ya İrlanda "by pass" edilerek sözleşme "onaylayan" ülkeler nezdinde hayata geçecek, ya da "çok vitesli bir Avrupa"nın önü açılacak.
2005 yılında Fransa ve Hollanda’daki referandumlarda reddedilen Avrupa Anayasası taslağının ardından bazı maddeler yumuşatılarak oluşturulan Lizbon Antlaşması İrlanda referandumundan sonra rafa kaldırıldı. Almanya Başbakanı Angela Merkel, "çok vitesli Avrupa" fikrine karşı olduğunu belirterek, AB’nin genişleyebilmesi için Lizbon Antlaşması’na ihtiyaç olduğunu vurguladı.
İrlanda Başbakanı Brian Cowen, "kısa zaman içinde" bu soruna çözüm bulacak bir formülleri olmadığını kaydetti.
Fransa devrede
Reddedilen Anayasa taslağı ve Lizbon Antlaşması’nın ardından üçüncü bir belge oluşturmak ya da ’iki sınıflı’ bir Avrupa yaratmak seçenekleri hiç kimseye çekici gelmiyor. AB’nin işleyişi şimdilik mevcut Nice Antlaşması’yla sağlanacak. Kriz yönetimi ise, AB Dönem Başkanlığı’nı 1 Temmuz’da Slovenya’dan devralacak olan Fransa’ya kalacak.
Zor durumdalar
İrlanda Başbakanı Brian Cowen, referandumdan çıkan "hayır" yüzünden zor durumda. Fransa, Komisyon Başkanı Barroso’yu da AB’yi seçmen için yeterince cazip hale getirememekle suçluyor.
Son Dakika › Dünya › AB'de Üç İhtimal - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?