Edvard Radzinsky, tarihi gerçeklere dayanan popüler olmuş 40'dan fazla kitabın yazarı. Yazar, 1990'lı yıllardan itibaren Tarihin Gizemleri serisini kaleme aldı. İngilizceye tercüme edilen kitapları, Çar II. Nicholas, II. Aleksandr, Rasputin ve Joseph Stalin'in biyografilerini içeriyor.
Edvard Radzinsky, Büyük Ekim Devriminin 100. yıl dönümünde euronews için Galina Polonskaya'nın sorularını yanıtlıyor.
Galina Polonskaya, euronews:
"Rusya ile bağlantısı olmayan ve aslında bir göçmen olan Lenin'in başarısını nasıl açıklayabilirsiniz? O zamanlar İnternet de yoktu. Bunu nasıl başarabildi?"
Edvard Radzinsky, Tarihçi-Yazar:
"O, arzunun, fanatizmin ve fikrin karışımı olan bir adamdı. Devrim sonrasında sosyalizmin tüm pencerelerden insanlara bakacağına inandı. Devrimin dezavantajı süngüsü olmayan bir düşünce olması. Bu yüzden fanatik fikirlere sahip sosyalist devrimin zaferine inanan Lenin sahneye çıkabildi."
"Engels'in yazdıklarını pratiğe geçirme hedefini kendinde edindi. Bürokrasiden nefret ederken bir anda kendisini yeni parti bürokrasisi tarafından kuşatılmış buldu. Bir arazinin bile işlerini yönetmemişken birden bütün bir ülke kucağına düştü. Her zaman çılgınca ve öfkeli bağırarak konuşurdu. Neden bağırdığı hakkında hiçbir şey bilmezdi. Sonu korkunç oldu, fikirleri çöktü. Smolny'de iktidar varsayımını kutlayan bütün büyük devrimciler, devrimin ana yasasıyla yüzleşmek zorunda kaldılar. Fransız devrimci Vergniaud tarafından ilan edilen Devrim ilk kurbanlarını kendi çocuklarından seçer gerçeği hayata geçmiş oldu."
"Vladimir Lenin, "Dikkat edin! Tanrılar susuz." dediğinde bunun etrafındakileri etkilemeyeceğini düşündü. Fakat böyle olmadı. Zinoviev, Kamenev, ve sonra Buharin, etrafındaki tüm yakın dostları kurban gitti. Mahkemeler kuruldu. Hepsi de devrim yasalarına göre yargılandı. Tarih şaka yapmaya bayılır. Her biri Ekim Büyük Salonunda devrimin 20'nci yıl dönümünde mahkeme karşısına çıktı."
euronews:
"Anketlere göre Rusların çoğu herhangi bir Devrime karşı oldukça olumsuz bakıyor. Bu tarihten ders aldıkları anlamına geliyor mu?"
Radzinsky:
"Bir ömür boyuna sığacak benzersiz bir ülke. 70 yılda rejim üç kez değişti. Önce imparatorluk, sonra, bolşeviklik ve günümüzde kurulan rejim. Bunlar sıradan değişimler değildi. Yeni gelen önceki her rejimi en azından ilk anlarda kötüledi. Tabii ki artık devrim kabusa dönüşüyor ve bir noktadan sonra insan devrim yapılmasından bıkıyor."
"Tarihçi Karamizm, Korkunç İvan hakkında kaleme aldığı yazılarında insanların neden onu tahttan indirmediğini anlayamadığını belirtiyordu. Bugün Korkunç İvan'a ait anıtlar kuruldu. Çünkü o sadece çok başarılı bir yönetici idi. Günümüzde pek çok başarılı yöneticimiz var. Ancak bu sadece haberlerde. Şunu bir daha söyleyeceğim ki halkımız artık yapılacak yeni bir devrimin kalmadığını anladı."
Auteur:
Tags: Gepost: 07 november 2017
Son Dakika › Dünya › 70 Yılda 3 Rejim Değiştiren Rusya'da Devrimin 100. Yılı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?