Nilüfer Belediyesi, 'İş Koçu Destekli Engelli İstihdam Projesi' ile down sendromu, otizm ve zihinsel engeli olan bireyleri iş hayatına kazandırıyor. Projenin başarılı örneklerinden biri olan Gülcan, iş koçlarının rehberliğiyle bağımsız çalışmaya başlamasıyla dikkat çekiyor.
İTÜ, anne karnındaki bebeklerde down sendromunu yapay zeka ile hızlıca tespit ediyor.
Denizli Down Sendromu Derneği, Balıkesir Down Sendromlular Halk Oyunları ve Dans Festivali'ne katılarak büyük beğeni topladı. Festival, down sendromlu bireylerin yeteneklerini sergileme ve sosyalleşme imkanı sunarak toplumda farkındalık oluşturmayı amaçlamaktadır.
İzmir'de yaşayan down sendromlu Deniz Ayçe Karagöz, bir vakıf üniversitesinin Turizm İşletmeciliği bölümünden mezun olduktan sonra annesinin işlettiği eczanede çalışmaya başladı. Aynı zamanda bir fabrikada da haftanın 2 günü görev yapan Karagöz, İzmir Down Sendromu Derneği'nde yönetim kurulu üyesi olarak da aktif bir rol üstleniyor. Karagöz'ün annesi, kızının başarılarından gurur duyduğunu belirtiyor ve eğitimin önemini vurguluyor.
Hatay'ın İskenderun ilçesinde, Türkiye Down Sendromu Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Cansu Korkmaz tarafından özel gereksinimli bireylerin yasal haklarının ele alındığı bir seminer düzenlendi. Seminerde, eğitim, sağlık ve sosyal haklar konusunda katılımcılar bilgilendirildi. Korkmaz, dernek olarak deprem bölgesinde çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.
Antalya Büyükşehir Belediyesi, Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü kapsamında etkinlik düzenledi. Down sendromlu çocuklar, eğlence, spor ve müzik eşliğinde keyifli saatler geçirdi.
Düzce İl Jandarma Komutanlığına bağlı ekipler, Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü kapsamında özel eğitim uygulama okulunda eğitim gören öğrencileri ziyaret etti. Ekipler, çocuklarla yakından ilgilenerek sevgi dolu bir gün geçirdi.
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sosyal Gelişim Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, özel çocuklarla bir araya gelinerek Down Sendromu farkındalığı oluşturuldu.
İzmir'in Çeşme ilçesinde, 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü nedeniyle özel çocuklar için etkinlikler düzenlendi. Çeşme'deki tarihi Aya Haralambos Kilisesinde düzenlenen programda, özel çocuklar ve aileleri keyifli dakikalar geçirdi.
Mardin'in Midyat ilçesinde, Dünya Down Sendromlular Farkındalık Günü dolayısıyla etkinlik düzenlendi. Midyat Belediyesi tarafından Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinliğe, Kaymakam Ömer Faruk Özdemir, Belediye Başkanı Veysi Şahin, özel eğitim okullarından öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı. Midyat Rehberlik ve Araştırma Merkezi'nde psikolojik danışman Seda Kaya, down sendromu hakkında toplumsal farkındalık oluşturmak ve down sendromlu bireylere karşı olumlu tutum ve davranışları teşvik etmek amacıyla 21 Mart'ın Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü ilan edildiğini belirtti. Programda down sendromlu bireylere yönelik etkinlikler gerçekleştirildi.
Artvin Valisi Cengiz Ünsal, 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü dolayısıyla Özel Eğitim Anaokulunu ziyaret etti. Yenimahalle Ortaokulu binasındaki anaokuluna gelen Vali Ünsal, özel gereksinimli çocuklarla vakit geçirdi. Ünsal, down sendromlu bireylerin yaşam kalitesinin artırılması ve toplumda farkındalık oluşturmanın önemine değindi.
Çıldır Anaokulu, 21 Mart Down Sendromu Farkındalık Günü'nde çeşitli etkinlikler düzenledi. Etkinlikler kapsamında down sendromu hakkında bilgilendirici videolar izlendi ve çocuklara çorap kalıpları verilerek renklendirmeleri sağlandı. Çocukların yaptığı çoraplarla bir farkındalık panosu oluşturuldu ve down sendromu farkındalık bileklikleri yapıldı.
Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy, 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü dolayısıyla düzenlenen iftar programına katılarak Down sendromlu çocuklar ve aileleriyle bir araya geldi. Vali Aksoy, programda yaptığı konuşmada, Down sendromlu bireylerin toplumda daha iyi anlaşılması ve desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Minik konuklarıyla yakından ilgilenen Vali Aksoy, programın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy, İl Milli Eğitim Müdürlüğü Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Bölümü tarafından düzenlenen iftara katılarak Down sendromlu çocuklar ve aileleriyle bir araya geldi. Aksoy, konuşmasında farkındalık yaratmanın önemine vurgu yaparak, toplumda daha iyi anlayış ve birlikte hareket etme gerekliliğine dikkat çekti.
Gölcük Down Sendromlular Derneği üyesi özel bireyler, Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü'nde Gölcük Belediyesi'nin konuğu olarak at binme etkinliği gerçekleştirdi.
Vakıfbank Genel Müdürlüğü'nde gerçekleştirilen etkinlikte, Down Sendromlu bireylerin yapay zeka destekli tablolardan oluşan 'Sanat ve Biz' sergisi açıldı. Keremcem, Elif Buse Doğan ve Ümit Yılmaz'ın yanı sıra down sendromlu sanatçıların da sahne aldığı konser düzenlendi. Etkinlikte, engelli bireylerin hayatın her alanını paylaştıkları vurgulandı.
Düzce Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü, 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü münasebetiyle Yeşil Düzce Özel Eğitim ve İş Uygulama Okulu tarafından düzenlenen etkinlikte özel çocuklarla bir araya geldi.
Muğla Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri, 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü'nde Down Sendromlu bireyleri Kışla Parkı'nda ağırladı. Ekipler, bireylere trafik şapkası, düdük, oyuncak polis arabası, bebek ve trafik dedektif kartı dağıttı. Temel trafik kuralları hakkında bilgilendirme yapıldıktan sonra müzik eşliğinde eğlenceye devam edildi.
Down Sendromlular Günü, 2012 yılından bu yana Birleşmiş Milletler tarafından resmi olarak kutlanıyor. Sendroma neden olan 21. kromozomun, iki yerine üç kopya olması nedeniyle (Trizomi 21) yılın üçüncü ayının 21. günü belirlendi. Bu yılın teması ise “Kalıplaşmış Görüşlere Son” başlığını taşıyor. Down sendromlu kişiler hakkındaki önyargıların ve yerleşik fikirlerin değiştirilmesi amaçlanıyor. Down sendromu, genetik bir bozukluk olup, kişilerin hücrelerinde 46 yerine 47 kromozom bulunmasına neden olur. Down sendromlu kişilerin fiziksel özellikleri, sağlıkları ve öğrenim süreçleri farklılık gösterebilir. Down sendromlu kişilerin yaşam kalitesi, bakım ve sağlık ihtiyaçlarının karşılanmasıyla iyileştirilebilir.
Kırklareli'nde düzenlenen 21 Mart Dünya Down Sendromu farkındalık günü etkinlikleri kapsamında Bilal Yapıcı Özel Eğitim ve Uygulama Merkezi öğrencileri tarafından hazırlanan bayrak sergisi törenle açıldı. Vali Birol Ekici'nin de katıldığı sergide, down sendromlu öğrencilerin hazırladığı koro da performans sergiledi. Ekici, öğrencilerin farkındalık oluşturma çabalarını takdir ederek tebrik etti.
Kırklareli Gençlik ve Spor Müdürlüğü tarafından 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü dolayısıyla düzenlenen yüzme yarışmasında dereceye giren öğrenciler ödüllerini aldı. Yarışmaya katılan down sendromlu sporcuların mutluluğu ise gözlerden kaçmadı.
Bozüyük Belediyesi tarafından '21 Mart Down Sendromu Farkındalık Günü' dolayısıyla düzenlenen 'Baharın Renkleri' etkinliğinde öğrenciler resim çalışması yaptı.
Aydın İl Jandarma Komutanlığı, 'Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü' dolayısıyla Didim ilçesindeki Cemal Ergenekon Ortaokulu'nda eğitim gören down sendromlu çocukları ziyaret etti. Ziyarette çocuklara Türk bayrağı ve jandarma şapkası hediye edildi.
Şemdinli Kaymakamı Ali Ekber Ateş, 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü dolayısıyla down sendromlu çocukları evlerinde ziyaret etti. Ateş, down sendromu hakkında toplumsal farkındalığın artırılması gerektiğini belirtti ve down sendromlu bireylerin sosyal yaşama katılımlarının sağlanmasının herkesin sorumluluğu olduğunu vurguladı. Ziyaretten dolayı down sendromlu çocuklar da Ateş'e teşekkür etti.
Amasya'da 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü etkinlikleri kapsamında, Amasya Spor Salonu'nda down sendromlu çocuklarla öğrenciler arasında futsal maçı düzenlendi. 11-15 yaş arası 25 down sendromlu çocuk ve 20 ilkokul öğrencisinin katıldığı karşılaşmaların ardından Amasyasporlu futbolcular, down sendromlu çocuklara Amasyaspor forması hediye etti. Etkinlikte, Amasya Gençlik Spor İl Müdürü Haşim Murat Öztürk ve Beden Eğitimi Öğretmeni Gökhan Kaya da konuşma yaparak, down sendromlu çocuklarla birlikte olmanın önemine vurgu yaptılar.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki Spor İstanbul, 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü'nde down sendromlu bireylerle spor etkinliği düzenledi. İBB Esenler Spor Kompleksi'nde yapılan etkinlikte down sendromlu bireyler parkur yarışları ve basketbol gösteri maçı gerçekleştirdi. Etkinlik sonunda katılımcılara madalya ve tişört takdim edildi.
Muş Belediyesi, 21 Mart Dünya Down Sendromu Günü dolayısıyla Ali Kuşçu Özel Eğitim Okulu bünyesinde eğitim alan özel çocuklara sinema etkinliği düzenledi. Belediye Başkanı Feyat Asya, toplumun her kesimine yönelik faaliyetlerle gönüllere dokunmayı amaçladıklarını belirtti ve engelli kardeşlerinin yanında olmaya devam edeceklerini vurguladı.
Malatya'da, 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü etkinlikleri kapsamında Turgut Özal Üniversitesinde düzenlenen etkinlikte, down sendromlu bireylere aşçılık ve diğer meslek yüksek okulu programlarında eğitim olanağı sağlandığı belirtildi. Etkinlikte, down sendromlu bireylerin seracılık, hasat, seramik uygulamaları, müzik eğitimi ve laboratuvar gezileri gibi farklı alanlarda eğitim aldığı ve mezun olduğu vurgulandı. Malatya Down Sendromlular Dernek Başkanı, down sendromlu bireylerin güzel şeyler başarabileceğini ifade ederken, etkinlikte şiir okuma, halk oyunları ve çeşitli gösterilerin gerçekleştirildiği belirtildi.
Beykoz Belediyesi tarafından düzenlenen etkinliklerde down sendromlu çocuklar için eğlenceli faaliyetler gerçekleştirildi. Etkinlikler kapsamında çocuklar ebru sanatı, dans, kutu oyunları gibi etkinliklere katıldı. Programın sonunda doğum günü pastası kesilip hediyeler dağıtıldı.
Malatya'da, 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü etkinlikleri kapsamında doktor önlüğü giyen down sendromlu bireyler, Battalgazi Devlet Hastanesi'nde hastaları muayene etti. Hastane yönetimi, down sendromlu bireyleri ve ailelerini misafir etti ve onlara hayallerindeki doktorluk deneyimini yaşatmayı amaçladı.
Adıyaman'ın Besni ilçesinin kaymakamı, 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü dolayısıyla Down Sendromlu bireyleri evlerinde ziyaret etti. Kaymakam, Down Sendromlularla sohbet ederek onlarla güzel zaman geçirdi ve toplumun duyarlı olması gerektiğini vurguladı.
21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü dolayısıyla down sendromlu çocuklar, Tokat İl Jandarma Komutanlığını ziyaret etti.
İzmir'de, 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü dolayısıyla Balçova'daki bir alışveriş merkezinde Mado şubesinde etkinlik düzenlendi. Down sendromlu bireylerin hazırladığı müzik dinletisi ve gösterileriyle down sendromunun önemine dikkat çekildi. MADO Ege Bölge Müdürü Mustafa Alabey, down sendromlu bireylerin toplum içindeki yerini güçlendirmek için MADO'nun sosyal sorumluluk projesi kapsamında bu bireyleri istihdam ederek toplum içerisinde daha aktif yer almaları için çalışmalar yaptıklarını belirtti.
Tokat İl Jandarma Komutanlığı ve Türkiye Down Sendromu Derneği iş birliğiyle, 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü dolayısıyla anlamlı bir etkinlik düzenlendi. Jandarma personeli, çocuklarla bir araya gelerek onlara kumaş boyama etkinliği ve jandarma araçları hakkında bilgilendirme yaptı. Ayrıca, Erzak Tespit Köpeği ve Bomba Arama Köpeği tarafından yapılan gösteri büyük ilgi gördü.
Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Başkan Çolakbayrakdar, down sendromlu bireylerin yanında olduklarını ve onların hayat standartlarını yükseltmek için çaba sarf ettiklerini belirtti.
21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü'nde, Tokat İl Jandarma Komutanlığı ve Türkiye Down Sendromu Derneği iş birliğiyle çocuklarla bir araya gelindi. Ziyaret kapsamında çocuklar, jandarma personeli tarafından sıcak bir karşılama ile ağırlandı ve kumaş boyama etkinliği düzenlendi. Down sendromlu çocuklar, özel olarak hazırlanan kumaşlara jandarma resimleri yaparak emeklerini sergiledi. Etkinlik boyunca, jandarma personeli çocuklara trafik kuralları, asayiş konuları ve zırhlı araçlar hakkında bilgilendirme yaparken, çocuklar jandarma araçlarına binerek unutulmaz bir deneyim yaşadı. Ayrıca, etkinlikte yapılan erzak tespit köpeği ve bomba arama köpeği gösterisi büyük ilgi gördü. Renkli çoraplar giyilerek oluşturulan farkındalık ise etkinliğe ayrı bir renk kattı.
Bursa Down Kardeşliği Derneği ile Bursa Çerkes Kültür Derneği, 21 Mart Dünya Down Sendromu Günü dolayısıyla ortak iftar programı düzenledi. İftara down sendromlu bireyler, aileleri ve destekçileri katıldı. Etkinlik, toplumsal farkındalığı artırmak amacıyla büyük bir adım olarak değerlendirildi.
Bingöl Özel Eğitim Uygulama Okulu'nda eğitim gören Down sendromlu bireyler, 21 Mart Down Sendromu Farkındalık Günü etkinlikleri kapsamında sembolik olarak bir günlüğüne polis oldu. Toplum Destekli Polislik Şubesi ekipleri, çocuklara üniforma giydirerek, trafik denetimleri ve kimlik kontrolü gibi uygulamalara katılmalarını sağladı. Bu etkinlikle Down sendromlu çocukların hayallerine destek verilerek toplumda farkındalık oluşturuldu.
Düzce Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen 21 Mart Down Sendromu Farkındalık Günü etkinlikleri kapsamında 'Hepimiz Aynıyız Spor Oyunları' düzenlendi. Turnuvada down sendromlu gençler, masa tenisi, boks, kort tenisi ve mısır deliği oyunlarını oynadı. Etkinlik sonunda ödül töreni düzenlenerek tüm down sendromlu çocuk ve bireylere sertifika takdim edildi.
Sivas'ın Şarkışla ilçesinde düzenlenen Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü etkinliğinde, Şarkışla Nenehatun Mesleki Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri ve özel eğitimli öğrenciler, kamu kurumlarını ziyaret etti. Ziyarette down sendromlu çocuklar, kurum amirlerine rozet taktı. İlçe Milli Eğitim Müdürü Ekrem Yurt, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü'nü kutladı.
Gaziantep'te, Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Down Sendromlular Derneği, Medical Point Gaziantep Hastanesi ve Hasan Kalyoncu Üniversitesi desteğiyle düzenlenen '21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü' etkinlikleri kapsamında down sendromlu çocuklar için eğlenceli etkinlikler düzenlendi. Çocuklar yüz boyama, futbol, kutu oyunları gibi faaliyetlerle keyifli vakit geçirdi.
Gaziantep'te, Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Down Sendromlular Derneği, Medical Point Gaziantep Hastanesi ve Hasan Kalyoncu Üniversitesi desteğiyle '21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü' etkinlikleri düzenlendi. Down sendromlu çocuklar yüz boyama, futbol, kutu oyunları gibi eğlenceli faaliyetlerle vakit geçirdi.
Düzce'de 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü dolayısıyla Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından bir etkinlik düzenlendi. Kentteki bir özel eğitim uygulama okulunda gerçekleştirilen 'Hepimiz Aynıyız Spor Oyunları' etkinliğinde down sendromlu bireyler masa tenisi, boks, kort tenisi ve mısır deliği oynadı. Etkinlik sonunda down sendromlu bireylere sertifika verildi.
Gaziantep'te, "21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü" kapsamında Engelsiz Yaşam Merkezi ve Türkiye Down Sendromu Derneği tarafından düzenlenen etkinliklerde çocuklar yüz boyama, futbol, kutu oyunları gibi aktivitelerle eğlendi. Ayrıca, down sendromlu çocukların ailelerine yönelik bilgilendirme seminerleri düzenlendi ve renkli çoraplar giyilerek sosyal medyada farkındalık kampanyası başlatıldı.
Trabzon'da down sendromlu çocuğu olan Ensar Öztürk'ün girişimleriyle kurulan Trabzon Down Sendromu Derneği, aileleri bir araya getirerek çocukların sosyalleşmesini sağlıyor. Dernek çatısı altında halk oyunları ve tiyatro gösterileri düzenlenirken, özel bireyler bazı iş yerlerinde de çalışmaya başladı. Dernek, down sendromlu çocuğu olan ailelere destek olmayı ve sosyal faaliyetlerden faydalanmalarını sağlamayı hedefliyor.
Tokat'ta bir güzellik merkezi, Down sendromlu kız çocukları ve annelerine ücretsiz cilt bakımı hizmeti sundu. Down Sendromu Derneği Tokat Şube Başkanı Seyhan Yazıcı Çoluk, etkinliğin Down sendromlu bireylerin toplumla birlikte hareket etmesi için yapıldığını belirtti. Güzellik merkezinin kapılarını açan Tuğba Akbaba'ya teşekkür eden Çoluk, etkinlikte 10 aile ve 10 genç bulunduğunu söyledi. Akbaba ise bu uygulamanın sosyal sorumluluk projesi olduğunu ve çocukların annelerini motive etmek amacıyla yapıldığını ifade etti. Etkinlikten memnun olan aileler de teşekkürlerini dile getirdi.
21 Mart Dünya Down Sendromu Günü dolayısıyla Down sendromlu çocuk ve gençler, TOGÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Yılmaz'ı ziyaret etti. Ziyarette Down sendromu farkındalığının önemi vurgulandı ve 21 Mart'ta yapılacak panel hakkında bilgi verildi. Ayrıca, farkındalık için farklı renkteki çoraplarla fotoğraf çekimi yapıldı.
DOSD Meram, 17-19 Şubat 2024 tarihleri arasında Konya'da gerçekleştirilen Uluslararası Acil Akademik Tıp Kongresi'ne katıldı. Merkez ve down sendromlular hakkında bilgilendirmelerin yapıldığı stant katılımcıların en çok dikkatini çeken bölümlerden biri oldu.
Çanakkale'de Down Sendromlu Basketbol Milli Takımı, down sendromu konusunda farkındalık için kent protokolüyle basketbol maçı yaptı. Takımın programları çerçevesinde üniversite ve Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu işbirliğiyle, sporcular down sendromuna dikkati çekmek için kent protokolüyle basketbol oynadı. Karşılaşma sonrası takımlar birbirlerine anı madalyalarını takdim etti.
Türkiye Down Sendromu Derneği'nin 'Geleceğe +1 Akademi Merkezleri Projesi' kapsamında down sendromlu bireyler, özel ihtiyaçlı kişi ve aileleri eğitim atölyelerinde buluşturdu. Deprem bölgesinde çalışmalara devam eden dernek yetkilileri, Adıyaman'da gün boyu renkli sahnelerin yaşandığı akademi merkezinde çeşitli etkinlikler düzenledi.
Adıyaman'da down sendromlu çocuklara hizmet veren 'Geleceğe +1 Akademisi'nde özel gereksinimli bireylere yönelik atölye çalışmaları devam ediyor. Türkiye Down Sendromu Derneği tarafından hayata geçirilen akademi, down sendromlu bireyler başta olmak üzere tüm özel gereksinimli kişilere ve ailelerine birçok atölye ve danışmanlık hizmeti sunuyor. Ayrıca, depremden etkilenen bölgelerde de akademi açılarak destek sağlanıyor.
Türkiye Down Sendromu Derneği, İstinye Üniversitesi işbirliği ve TÜBİTAK desteğiyle düzenlenen 'Down Sendromlu Bireyler İçin Fahri Öğrenci Projesi' kapsamında üniversitede ders alan down sendromlu 9 öğrenci, eğitimlerini tamamladı. Proje kapsamında down sendromlu öğrenciler, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü'ne katılarak pastalarını sundu. İstinye Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, projenin engelli dostu üniversite hedeflerine katkı sağladığını belirtti. Proje aynı zamanda bilimsel çalışmayı da kapsıyor ve diğer üniversitelere örnek olacak bir pilot çalışma olarak değerlendiriliyor.
Türkiye Down Sendromu Derneği ve İstinye Üniversitesi iş birliğiyle hayata geçirilen Fahri Öğrenci Projesi kapsamında down sendromlu öğrenciler, bir vakıf üniversitesinde eğitim alıyor. Proje sayesinde öğrenciler, üniversitenin 3 bölümünde 4 derse katılarak tam zamanlı bir öğrenci gibi eğitim görüyor. Projenin amacı, down sendromlu bireylerin topluma katılımını artırmak ve farkındalığı artırmaktır. Proje sonunda öğrencilere fahri öğrenci sertifikası verilecek ve çalışmanın diğer üniversitelerde de yaygınlaştırılması hedeflenmektedir.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Polonya'da fetüsüne Down sendromu teşhisi konan hamile kadının kürtaj olamamasının özel ve aile hayatı haklarını ihlal ettiğine karar verdi. Mahkeme, Polonya hükümetinin kadına tazminat ödemesine hükmetti.
Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu tarafından düzenlenen Down Sendromu, Mental ve Otizm Türkiye Şampiyonası'nda Aydınlı sporcular çeşitli dallarda Türkiye 3'üncüsü olarak derece aldı. Aydın'da elde ettikleri birinciliklerle Antalya'daki yarışmaya katılmaya hak kazanan sporcular, Aydın'ın sporcu potansiyelini ve gösterdikleri performansı göstererek gelecekte daha büyük başarılara gebe olduğunu kanıtladılar.
Fethiye Sporfest'in Ölüdeniz Open Water yarışmalarında Türkiye Özel Sporcular Down Sendromu Yüzme Milli Takımı sporcuları Gökhan Kotan ve Cenk Keçeoğlu da yer aldı. 1.5 kilometrelik parkurda yüzen down sendromlu yüzücüler, yüzmeyi çok sevdiklerini ve olimpiyat şampiyonu olmayı hedeflediklerini belirttiler.
Konak Belediyesi'nin gelenek haline gelen Halk Oyunları Şenliği, 17. kez gerçekleştirildi. Başkan Abdül Batur, Anadolu'nun her yöresinden halk oyunları sergileyen ekipleri kutladı ve cumhuriyetin ilkelerini gelecek kuşaklara taşıyacaklarını vurguladı. Şenlikte Temiz Kalpler Down Sendromu Derneği çocukları da yer aldı.
Balıkesir Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı bünyesindeki Atlı Spor Topluluğu ve BAÜN Down Sendromu Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliğiyle down sendromlu bireyler ve ailelerine özel olarak hippoterapi etkinliği düzenlendi. Etkinliğe Balıkesir Şubesi Türkiye Sakatlar Derneği de katıldı.
Özel Denizli Cerrahi Hastanesi hekimlerinden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Suat Gencer, ikili tarama testinin gebelikte herhangi bir olumsuzluk olup olmadığının erken bildirmesi noktasında önemli bir test olduğunu söyledi. İkili tarama testi, hamileliğin 11. ile 14. haftaları arasında uygulanan bir testtir ve down sendromu için riskli bir durumun olup olmadığını belirlemek için yapılan bir uygulamadır. Op. Dr. Gencer, test sonucunun olumsuz olarak neticelenmesi, bebeğin down sendromlu olduğu anlamına değil, riskin yüksek olduğu anlamına gelmektedir. Sağlıklı gebelik için ikili tarama testinin ihmal edilmemesi gerektiğini belirten Op. Dr. Gencer, testin gebelerin tercihine göre yapıldığını ve cinsiyet belirlenemediğini söyledi.
N Kolay 18. İstanbul Yarı Maratonu ve 4. Maraton İzmir'e katılan gönüllüler, deprem bölgesinde yaşayan down sendromlu 32 çocuğa burs kazandırdı. Türkiye Down Sendromu Derneği İdari Koordinatörü Cahit Anar Özgörüş, maratonlarda destek olan herkese teşekkür etti.
Kahramanmaraş'ta bir grup müzisyen deprem sonrası konteyner kentte kalan down sendromlu kızı müzik eşliğinde eğlendirerek moral verdi. Sosyal çalışmalara gönüllü olarak destek verdiklerini belirten yerel sanatçı Yusuf İslam, 'Duyduğumuz ve gördüğümüz kadar her kesi mutlu etmeye çalışıyoruz. Özel kardeşimizi sevindirmeye çalıştık' dedi. Down sendromlu Esra Eren ise etkinlik sayesinde çok mutlu olduğunu ve eğlenceli vakit geçirdiğini kaydetti.
? ABD'de Down Sendromlu çocuklar için Ulusal Down Sendromu Derneği (NDSS) ile işbirliğinde Down Sendromlu Barbie üretildi.
Ulusal Down Sendromu Derneği (NDSS) ile işbirliğinde Down Sendromlu çocuklar için Barbie oyuncağı üretildi. NDSS, amaçlarının daha fazla çocuğun kendilerini Barbiede görmesini sağlamak olduğunu belirtti. Barbie'nin tasarımı NDSS'nin rehberliği ve gerçek dünya deneyimleriyle şekillendirildi. Barbie'nin pembe kolyesi, Down sendromuyla ilişkili özelliklere neden olan genetik materyal 21. kromozomun üç kopyasını temsil ediyor.
Tokat'ta polisler tarafından 'Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü' nedeniyle en büyük hayali polis olmak isteyen Funda Çetin'e jest yaptı.
21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü nedeniyle düzenlenen atletizm müsabakaları büyük ilgi gördü.
Alanya Belediyesi, 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü çerçevesibde down sendromlu çocukları yenilenen balon parkta buluşturdu.
21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü çerçevesinde Kaynarca'da bulunan özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde eğitim gören down sendromlu öğrenciler Kaynarca İlçe Jandarma Komutanlığı ekiplerinin misafiri oldu.
- Kayserispor'dan anlamlı ağırlama Sarı-kırmızılılar milli takım arasında çalışmalarını sürdürüyor Milli arada çalışmalarını sürdüren Kayserispor, 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü'nde down sendromlu çocukları ağırladı.
Adliyede down sendromlu personele pasta kesildiSAMSUN Samsun Bafra Adliyesinde Batuhan Bilgin'e '21 Mart Down Sendromu Farkındalık Günü'nde pasta kesildi.
Bozüyük Belediyesi tarafından 21 Mart Down Sendromu Farkındalık Günü nedeniyle özel bir etkinlik düzenlendi.
Derince'de Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte, özel çocuklar lise öğrencileriyle birlikte kimya laboratuvarı ve elektrik atölyesinde eğlenceli deneyler yaptı.
DENİZLİ (İHA) – Denizli'de 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü etkinliğinde Merkezefendi Belediyesi tarafından Engelsiz Yaşam Akademisi'nde eğitim gören down sendromlu özel öğrenciler için at çiftliği gezisi düzenlendi.
Bahçelievler Belediyesi, 21 Mart Down Sendromu Farkındalık Günü'ne özel etkinlik düzenledi.
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü dolayısıyla down sendromlu milli basketbolcularla bir araya geldi.
SAMSUN'da '21 Mart Dünya Down Sendromu Günü' kapsamında toplumsal farkındalığı artırmak amacıyla yürüyüş düzenlendi.
Adana'da polisler 'Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü' nedeniyle özel çocuklarla etkinlik yaptı.
Konak Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde açılışı gerçekleşen Biz’im Fotoğraf Sergisi, Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü’ne dikkat çekti.
Erzurum Valisi Okay Memiş Down Sendromu Farkındalık Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.