Alınacak ufak önlemlerle evin tozlanması azaltılarak daha sağlıklı mekanlar elde edilebilir.
Özellikle ilk katlarda oturanların sorunu olan dışarıdan gelen tozlar için alınacak birkaç önlemle hayat kolaylaştırılabilir. Camlara takılacak dokuma sinekliklerle toza karşı önlem alabilirsiniz. Oldukça sık dokulu olan sineklikler, tozun bir nebze olsun içeri ulaşmasını engelleyecektir, hızla tozlanacak olan dokuma sineklikleri sık sık değiştirebilir veya yıkayarak yeniden kullanabilirsiniz. Yapışkanlı olan bu sineklikleri kullanamayacağınız kapı gibi alanlarda daha geniş dokulu metal sineklikleri tercih edebilir veya sürekli kullandığınız geçiş alanlarına tül takarak önlem alabilirsiniz. Balkonunuzda ve cam önlerinde bulunan panjurları da sık sık temizleyerek dışarıdan gelen tozu azaltabilir, evin tozlanması sorununa mani olabilirsiniz.
Temizlik esnasında ev süpürmeye zaman ayırmanız önerilmektedir. 30 dakikadan az olmayacak süpürme seanslarında kapı arkalarına, mobilya aralarına özellikle önem vermelisiniz. İyi bir süpürme işlemi ile evin tozlanması ortalama yüzde 20 oranında azalacaktır. Süpürgenizi su filtreli veya Hepa filtreli seçerek süpürülen tozların makineyi temizlerken ortama dağılmasını engelleyebilirsiniz. Yatak altları ve halı altlarını da süpürerek toz kaynaklarını azaltabilirsiniz.
Evleri sık sık havalandırmak da sağlık için önerilen yöntemler arasında yer alır. Özellikle bahar aylarında evin ısınmasında kullanılan peteklerin içlerini temizleyerek tozların yuvalandığı en yaygın alanlardan birinden kurtulabilirsiniz. Temizlediğinizde peteklerde biriken toza inanamayacaksınız!
Evdeki tozların büyük kısmı tekstil ürünlerine tutulur. Perdeler, nevresimler, paspaslar ve giysiler uzun süre temizlenmediğinde toz kaynağına dönüşür. Bu tür tekstil ürünlerini yüksek ısıya dayanıklı seçerek çamaşır makinesinde 60 derecede yıkadığınızda tozlar ölür. Daha düşük sıcaklıklar maalesef toz üzerinde etkili değildir. Yastık, yatak ve koltuk gibi toz yuvası olabilecek alanları da birkaç ayda bir profesyonel makinelerle yıkatmanız tavsiye edilir.
Kumaşla kaplı olan her mobilya her 3 ayda bir mutlaka akar öldürücü temizlik maddeleri ile temizlenmelidir. Cam ve aynalarda sürekli oluşan tozdan şikayetçiyseniz, toz tutmayan silikon bazlı temizleyicilerden kullanarak bu alanlardaki tozlu görünümün üstesinden gelebilirsiniz. Mobilyalarınızda, parke, sehpa ve masalarınızda da toz almak için toz engelleyici silikonlu temizlik ürünlerini tercih edebilir, kimyadan da destek alarak evlerinizi tozdan hızlıca arındırabilir, yeni akarlara karşı alanları korumaya alabilirsiniz.
Son Dakika › Dekorasyon › Evinizin Daha Az Tozlanması İçin Öneriler - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?