Kahramanmaraş, Direkli Mağarası kazılarından elde edilen buluntularla bir arkeoloji sergisi düzenledi.
Kahramanmaraş'ın Onikişubat ilçesindeki Direkli Mağarası'nda arkeolojik kazı yapan araştırma ekibi, 14 bin 500 yıllık olduğu değerlendirilen mezar buldu.
Kahramanmaraş'ta yapılan kazılar sonucunda Direkli Mağarası'nda 12 bin yıl öncesine ait bir mezar bulundu. Kazıların başkanı Doç. Dr. Cevdet Merih Erek, bu yılın kazılarının depremden sonra sınırlı bir ekip ile gerçekleştirildiğini belirtti. Bölgede 2007 yılından bu yana devam eden kazılarda 3. mezarın bulunduğunu ifade eden Erek, mezarların sadece birinde iskeletin bulunduğunu, diğerlerinin boş olduğunu söyledi. Mezarların dört köşe ve 90 derece açıyla taşlarla yapıldığını belirten Erek, bu dönemdeki insanları genellikle 'avcı-toplayıcılar' olarak nitelendirdiklerini ekledi.
Kahramanmaraş'taki Direkli Mağarası'nda devam eden kazılarda yaklaşık 14 bin 500 sene önce kullanılan tarım aletlerine ulaşıldı.
Kahramanmaraş'ta 13 yıldır devam Direkli Mağarası'ndaki kazıların bu yılki bölümü yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri altında başladı.
Kahramanmaraş'ta 12 yıldır devam Direkli Mağarası'ndaki kazıların bu yılki bölümü başladı.
Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesindeki Keçemağara'da 4 yıldan bu yana sürdürülen arkeolojik kazılarda, Roma dönemine ait kolye ile delikli taş yonga bulundu.
Kahramanmaraş'taki Direkli Mağarası'nda bulunan Üst Paleolitik döneme ait taştan dilginin, mağaranın günümüzden 14 bin yıl öncesine dayanan tarihinin, milattan önce 30 binlere kadar inebileceğini gösterdiği bildirildi.
Kahramanmaraş'ta paleolitik ve pleistosen (buzul çağına) dönemlerine ait kalıntılar ve aletlerin bulunduğu Direkli Mağarası'nda devam eden kazılarda yaklaşık 14 bin yıllık ayı ve sansar kafatasları bulundu.
Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde 3 yıldan bu yana sürdürülen arkeolojik kazı çalışmalarında Roma dönemine ait yerleşimine rastlandı.
Kahramanmaraş'ta 11 yıldır devam eden Direkli Mağarası'ndaki kazılarda, mağara içi ilk yapı örneklerine ulaşıldı.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Gazi Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cevdet Merih Erek ile röportaj Mağaradan çıkan bulguların kazı ekibince arşivlenmesi Direkli Marası'nda kazı çalışması Mağaranın detayları Dünya bilim insanlarının gözü Direkli Mağarası'nda Paleotik çağa ait çeşitli aletlerle kemirgen hayvanların diş ve iskelet kalıntılarını barındıran Kahramanmaraş'taki Direkli Mağarası, dünya bilim insanlarını da heyecanlandırıyor Gazi Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Erek: "Dünyanın her tarafındaki bir bilim insanın buradaki mağara çalışmasından haberdar olması ve inceleme yapması Direkli Mağarası'nı dünya çapında bir merkez olmaya doğru götürüyor" İSMAİL HAKKI DEMİR - Yaklaşık 2,5 milyon yıl öncesine ait çakı, kalem, delici gibi aletlerle kemirgen hayvanların iskelet kalıntılarına rastlanan Kahramanmaraş'taki Direkli Mağarası, dünya bilim insanlarını heyecanlandırıyor.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: - Mağara kazısından detaylar, - Gazi Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cevdet Merih Erek ile röportaj, - Taş boncuğun fotoğrafları, Anadolu'ya göçün sırrı "taş boncuk"larda gizli- Kahramanmaraş'taki Direkli Mağarası kazılarında bulunan taş boncukları inceleyen bilim insanları Anadolu'ya göçü araştırıyor- Gazi Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Erek: - "Taşın Doğu Akdeniz'deki birçok istasyonda bulunduğunu öğrendik.
Kahramanmaraş Kültür ve Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı, Karahüyük’te kazı çalışmalarının izninin alındığını, Keçemağra Mahallesinde bulunan mağaralar ve kazı çalışmaları için de ödeneğin ayrıldığını bildirdi.
Kahramanmaraş'taki Direkli Mağarası'nda yürütülen kazılarda ortaya çıkan insan kemiklerinden alınacak örneklerin DNA analizi yapılacak Gazi Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erek: "Bu çalışma bize bölgede yaşayan insanların genetik özelliklerinin ne kadarlık bir alana yayıldığını.
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.