Yapılan araştırmalar, Türklerin sosyal ağlarda ziyaretçi başına 8,6 saat geçirdiğini gösteriyor. Bu yoğun kullanım sonucunda, kaçınılmaz şekilde yöneticiler sosyal ağlarda çalışanların karşısına çıkıyor. Yenibiris.com'un yeni bir anketine göre, çalışanların çoğu sosyal ağlarda yöneticisiyle arkadaş olmuş ya da onu takip eder durumda. Ancak bu durum zaman zaman çalışanda baskı oluşturabiliyor.
Yurtdışından örnekler buna somut deliller sunuyor. Japonya'da çalışanlar yöneticilerini takip etmek için baskı altında kaldıklarını söylüyor. Ülkenin önde gelen gazetelerinden Yomiuri'nin haberine göre çalışanlar, üst düzey yöneticilerinin sosyal medya baskısı altında. İnternet araştırma şirketlerinden Macromill'in geçen şubat ayında 500 Facebook kullanıcısı arasında yaptığı bir araştırmaya göre, bu kişilerin yüzde 42'si üst düzey isimlerin arkadaşlık teklifinden rahatsızlık duyuyor. Kadın çalışanlar arasında bu oran yüzde 54'e çıkıyor. Ayrıca habere göre, Yokohoma'daki bir şirkette yarı zamanlı olarak çalışan bir kişi, yöneticisinden "Facebook kullanıyor musun? Bana arkadaşlık teklifi gönder" şeklinde bir mesaj aldı. İstemeyerek de olsa bu isteği kabul eden çalışan daha sonra yöneticisinden "gönderilerini beğenmesi" yönünde bir mesaj daha aldı. Gazeteye konuşan çalışan, "İşyerinde olmadığım zamanlarda yöneticimi düşünmek istemiyorum" şeklinde görüş belirtti. Aynı baskıya maruz kalan başka bir kişi de, "Yöneticimi Facebook listesinden çıkarsam işyerindeki ilişkilerim bozulacak. Başka seçeneğim olmadığı için gönderilerini beğenmek durumunda kalıyorum" diye konuştu.
Yenibiris.com üyeleri arasında e-posta yoluyla yapılan bir dizi anketle çalışanlara, yöneticilerini sosyal ağlarda takip edip etmedikleri ve bunun nedenleri soruldu. Sonuçlara göre, katılımcıların yaklaşık yüzde 72'si yöneticisiyle sosyal ağlar üzerinde arkadaş olmuş ya da onu takip ediyor. Çalışanların yüzde 58'i arkadaşlık talebinin yöneticisinden geldiğini söylüyor. Yöneticiyle bağlantı kurma nedeninin başında ise "fikirlerini/paylaşımlarını merak etme" var. Yüzde 12'si ise yöneticinin ısrarı üzerine takibe başlamış. Katılımcıların yüzde 40'ı, yöneticisini sosyal ağlarda sadece sessizce takip ettiğini, paylaşımları hakkında fikir yürütmediğini söylüyor. Yöneticisinin ısrarı üzerine onu ekleyen/takip eden çalışanlardan birkaç yorum şöyle:
Oyun istekleri yüzünden iş yapamadım
Özel bir şirkette kurumsal iletişim departmanında çalışan Z.C. (23) yöneticisinden gelen oyun istekleri yüzünden kendini baskı altında hissettiğini söylüyor. "Ondan gelen her şeyi kabul etmek zorundaymışım gibi geliyor. Hatta mesai saatlerinde beni arayıp 'isteği kabul eder misin?' dediği bile oluyor. Aramız kötü olmasın diye kabul ediyorum" diyor.
İstediğimi paylaşamıyorum
Pazarlama departmanında çalışan A.H. (31) ise ekleme talebinin yöneticisinden geldiğini söylüyor ve "Arkadaş listemde olduğu için paylaşımlarımda kendimi rahat hissetmiyorum" diyor. Onun paylaşımlarını ve özel hayatına dair fotoğraflarını gördükten sonra yöneticisine farklı baktığını söyleyen A.H. şunları söylüyor: "Aramızdaki kurumsal bağ bozulmuş gibi geliyor."
Onun beğeneceği şeyler paylaşıyorum
Bir şirkette stajyer olarak çalışan B.Ç. (20) yöneticisiyle Twitter'dan birbirlerini takip ettiği için paylaşımlarını rahatça yapamadığını, hatta yöneticisinin düşünceleri doğrultusunda paylaşımlarda bulunduğunu belirtiyor. "Yanlış anlaşılmaktan ve eleştirilmekten korktuğum için Twitter'da düşüncelerimi yansıtamıyorum, yöneticim olduğu için takipten de çıkamıyorum" diyor.
Son Dakika › Basın Bültenleri › Sosyal Medyada Yönetici-çalışan İlişkisi Baskıya Dönüşebiliyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?