BASIN BÜLTENİDİR.
İran ve Hindistan’dan birçok markayı temsil eden iki otomotiv heyeti ile bir araya gelen Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), bu iki ülkeye ihracatı artırmanın yanı sıra ikili işbirliklerinin de gelişmesine katkı sağlayacak.
OİB Başkanı Orhan Sabuncu, “Ekonomi artık doğuya kayıyor ve 2020 yıllarında dünyanın en büyük ekonomileri doğuda olacak. Biz şimdiden atacağımız adımlarla bu pazarlarda yerimizi almalıyız” dedi.
Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), İran’dan Bursa’ya gelen 4 farklı firmanın katılımıyla gerçekleşen Otomotiv Alım Heyeti ile Hindistan Otomotiv Üreticilerine bağlı 20 üyeyi aynı gün içerisinde Uludağ İhracatçı Birlikleri’nde ağırladı. İranlı ve Hintli işadamlarıyla Türk sanayicilerini bir araya getiren görüşmelerde, Türkiye ile İran ve Hindistan arasındaki ticari faaliyetleri artıracak gelişmeler masaya yatırıldı.
Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) konferans salonunda gerçekleşen görüşmelerde, İran’dan gelen Saipa Diesel Supplying Automotive Parts Co., ASR-E-Bahman Commercial Co. ile Bahman Diesel Co. ve Shahab Khodro Company şirketlerinin alım heyetleri, aralarında Borçelik, SKT A.Ş., Beltan Vibracoustic, Erkurt ve Valeo gibi Bursa’da otomotiv yan sanayi sektöründe faaliyet gösteren 73 firmadan 100’ü aşkın firma temsilcisiyle iki gün boyunca görüşmeler gerçekleştirecek.
İranlı ve Türk firmalar arasında otomotiv yan sanayi üzerinde gerçekleşen görüşmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu, ikili görüşmelerin İran’la Türkiye ve özellikle Bursa arasında var olan ticari ilişkileri daha da geliştireceğini söyledi.
İran’a ihracat artacak
İkili görüşmelerdeki asıl amacın, İran’la henüz istenilen düzeyde olmayan ticari ilişkileri, otomotiv yan sanayi dalında daha da geliştirmek olduğunu belirten Sabuncu, “İran’dan özellikle petrol ve doğalgaza dayalı enerji ürünleri alıyoruz. İki ülke arasındaki ticari dengeleri sağlayabilmek için İran’a yaptığımız ihracatı daha da artırmamız gerekiyor. Bu alanda en önemli fırsatlardan biri otomotiv yan sanayi” dedi. Günümüzde Türkiye’nin ihracatını çeşitlendirmesi ve geliştirmesi adına batıdan farklı pazarlara yönelmesinin hayati önem taşıdığına da değinen Sabuncu, otomotiv yan sanayi konusunda özellikle İran’ın bu pazarlardan biri konumunda olduğunu dile getirdi.
Türkiye’nin rekabetçilik konusunda otomotiv ana ve yan sanayi ihracatında dünyada söz sahibi ülkeler arasında olduğunu belirten Sabuncu, günümüzde İran, Hindistan ile Çin gibi ülkelerin çok büyük pazarlar konumuna geldiğini ve bu pazarlarda rekabetçiliğin korunmasının gerekliliğine vurgu yaptı.
Kendimizi dünyaya ispatladık
Konuşmasında otomotiv ana sanayi sektöründe temsilcilerden oluşan İran heyetinin Bursa’yı tercih etmesine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Sabuncu, “Bizim ürünlerimiz tüm dünya pazarlarında gerek yan sanayi ihracatı gerekse de yan sanayinin ana sanayiye temin ettiği ürünler neticesinde kendini kabul ettirmiş durumda. Yan sanayi ürün ihracatının yanı sıra dünyanın 170 ülkesine yaptığımız ihracatla da kendimizi dünyaya ispatlamış durumdayız” şeklinde konuştu.
İran’dan gelen Otomotiv Alım Heyeti iki günlük bir program çerçevesinde, Bursa’da faaliyet gösteren 120 otomotiv yan sanayi firması ile parça alımı konusunda ikili görüşmeler yapılacak. İran Otomotiv Alım Heyeti’nde yer alan firmalardan Bahman Group Proje Yönetmeni Amirhossein Recaiy, Bursa’yı tercih etmelerinde, Bursa’nın Türkiye sanayisinde önemli bir yere sahip olmasının etken olduğunu ifade etti. İranlı otomotiv firmaları olarak yeni pazar arayışı içine girdiklerini belirten Recaiy “Bursa gelişmiş otomotiv yan sanayisi, kaliteli ürünleri ve uygun fiyatları ile bizim için cazip bir pazar” dedi.
Otomotivde Türk-Hint işbirliği masaya yatırıldı
Hindistan Otomotiv Parça Üreticileri Birliği’ne bağlı 20 üye ile de bir araya gelen OİB, otomotiv yan sanayi alanında Türkiye ve Hindistan arasında oluşturulabilecek iş birliğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Hindistan’daki ve denizaşırı ülkelerdeki firmalar arasında görüşmeleri organize eden ACMA’nın üyesi olan heyet, Türk otomotiv yan sanayi ile işbirliği geliştirmek ve Türk iş tatbikatlarını anlamak amacıyla OİB’in üyesi olan firmalar ile ikili görüşmelere başladı.
Otomotiv parçaları endüstrisindeki gelişmelerde Türkiye'nin tecrübelerinden yararlanmak, Türk otomotiv endüstrisinin teknoloji düzeyini, kaliteyi, üretkenliğini ve AR-GE’ yi gözlemlemek, Türkiye’deki üreticilerle uzun dönemli çalışma ortamı oluşturmak ve stratejik ortaklıklar hakkında araştırmalarda bulunmak amacıyla Türkiye’ye gelen Hindistan heyeti; araç üreticileri, yan sanayi ve yedek parça üreticileri, Türk AR-GE enstitüsü ve aile şirketi olarak girişimde bulunan firmaları ziyaret edecek.
Otomotiv hızla yükseliyor
OİB Başkanı Orhan Sabuncu, Türkiye’nin 1980’li yıllardan bu yana ihracat odaklı bir politika izlediğini belirterek “Bu politikanın gereği olarak zaman içerisinde tarım ürünleri yerini sanayi ürünlerine bırakmıştır ve bu sanayi ürünleri içerisinde otomotivin payı hızlıca artmıştır” dedi.
Türkiye’nin AB ülkeleri arasında yedinci büyük otomotiv üreticisi olduğunun altını çizen Sabuncu “Türkiye ürettiği bu araçların yüzde 72’sini ihraç etmektedir. 2009 yılında Türk otomotiv endüstrisinin ihracatı 16,8 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. 2009 yılı itibariyle Türkiye AB 27 ülke grubu içerisinde hafif ticari araçta birinci, otobüs üretiminde ise ikinci sırada yer almaktadır. Biz, Türkiye ile Hindistan arasındaki ilişkilerin güçlenmesini ve bunun dış ticaret rakamlarına yansımasını temenni ediyoruz” şeklinde konuştu.
Son Dakika › Basın Bültenleri › Otomotiv Endüstrisi Gözünü İran ve Hindistan Pazarına Dikti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?