Uluslararası Profesyonel Koçluk Derneği (UPKD-ICF Türkiye), 'Koçluk Buluşmaları'nın ilkini, PERYÖN - Türkiye İnsan Yönetimi Derneği işbirliği ile 23 Eylül tarihinde Bahçeşehir Üniversitesi'nde gerçekleştirdi. Düzenlenen etkinlikte hayatın her alanı ile temas eden koçluk mesleğinin, kurumsal yapılardaki yansımaları "Yetenek Yönetimi ve Koçluk" konulu bir panel ve "Yeniden Yapılanma, Küçülme Sürecinde Koçluk" konulu söyleşi ile gündeme taşındı.
Prestijli koçluk organizasyonu ICF - International Coach Federation'ın Türkiye yapılanması Uluslararası Profesyonel Koçluk Derneği (UPKD – ICF Türkiye), hayatın her alanı ile temas eden koçluk mesleğinin kurumsal yapılar içindeki yansımalarının masaya yatırıldığı Koçluk Buluşmaları'nın ilkini PERYÖN – Türkiye İnsan Yönetimi Derneği işbirliği ile Bahçeşehir Üniversitesi'nde gerçekleştirdi.
Farklı sektörler ve alanlardaki kurumların koçluk uygulamaları, koçluk ihtiyaçları ve koçluk çözümleri üzerine odaklanan buluşma serisinin ilk ayağında, insan kaynakları departmanlarının koçluk mesleğine olan bakışını sorgulandı. ICF Türkiye ve PERYÖN - Türkiye İnsan Yönetimi Derneği işbirliğiyle gerçekleştirilen buluşma "İnsan Kaynakları ve Yetenek Yönetiminde Koçluk" temasına odaklandı.
Buluşmanın açılış konuşmaları UPKD – ICF Türkiye Başkanı Naci Demiral ve PERYÖN Yönetim Kurulu Üyesi ve Uluslararası İlişkiler Temsilcisi Yiğit Oğuz Duman tarafından yapıldı. Buluşmaların bundan sonra belli periyotlarda gerçekleştirileceğini anlatan UPKD – ICF Türkiye Başkanı Naci Demiral, "Koçluk günümüzde artık bir meslek olarak resmen kabul edildi. Bizde bu yöndeki yeterlilik çalışmalarına devam ediyoruz. Şu anda 460 kayıtlı üyemiz ve 121 ICF ünvanlı koçumuz bulunuyor. ICF onaylı eğitimlerin Türkiye'de verilmeye başlanmasından bu yana yaklaşık 2 bin 500 kişi ICF onaylı kurumlardan koçluk eğitimi aldı. Bu yıl içinde ICF onaylı kurumlara koçluk eğitimi almak için yaklaşık 500 kişinin başvuru yapacağını tahmin ediyoruz" dedi.
Açılış konuşmasını yapan diğer bir isim olan PERYÖN Yönetim Kurulu Üyesi ve Uluslararası İlişkiler Temsilcisi Yiğit Oğuz Duman ise; "Koçluk kavramı, tüm İK yöneticilerin sahiplenmesi gereken bir konu. Kurumlar için koçluk almak gelecek yönetimi için büyük değer taşıyor. Koçluk ve mentorluk uygulamaları, İnsan Kaynaklarının en önemli rolü olan gelecek yapılandırmasında kritik bir rol oynuyor" dedi.
Buluşma kapsamında "Yetenek Yönetimi ve Koçluk" konulu bir panel de düzenlendi. Carrefoursa İK Direktörü, İcra Kurulu Üyesi ve PERYÖN Etik Kurul Başkanı Asena Yalınız, Bayer İK Eğitim Yöneticisi Biran Yılancıoğlu, Vodafone Türkiye Yetenek Geliştirme Direktörü Bülent Bayram ve PERYÖN Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Çağlayan Aktaş'ın panelist olarak katıldığı panelin moderatörlüğünü ise Hürriyet İK Editörü, Gazeteci Burcu Özçelik üstlendi. Panelde; hem kurum hem de çalışan gözünde değişen koçluk algısı, şirketlerin koç seçimi yaparken dikkat ettikleri noktalar, koçluk alan kurumlardaki değişen başarı grafikleri ve yetenek yönetiminde koçluk kavramı konuşuldu.
Koçluk kavramının yaklaşık 10 yıldır insan kaynakları birimlerinin gündeminde olduğunu anlatan Carrefoursa İK Direktörü, İcra Kurulu Üyesi ve PERYÖN Etik Kurul Başkanı Asena Yalınız, "Koçluk ilk yıllarda sadece tepe yöneticilerin faydalandığı bir kavram idi. Bugün kurumların tüm çalışanlarının kendini geliştirmek için tercih ettiği bir yöntem oldu" dedi.
Farklı okullardan eğitim almış koçlarla çalıştıklarını anlatan Bayer İK Eğitim Yöneticisi Biran Yılancıoğlu ise "Şirketimizde özel bir koç havuzumuz bulunuyor. Çalışanlarımız çalışacakları koçu kendi seçiyor. İşbirliği yapacağımız koçları seçerken gerekli akreditasyonları tamamlamış ve kendini hala geliştiren kişiler arasından tercih yapmaya, farklı okullarda eğitim alan farklı ekollerden gelen kişilerle çalışmaya özen gösteriyoruz" dedi.
Koçların değişim yönetiminde de çok önemli rol oynadıklarını anlatan PERYÖN Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Çağlayan Aktaş, "Değişim pozisyon gözetmeksizin çalışanlar üzerinde baskı kuran bir kavramdır. Koçluk hizmeti almak bu süreçte kişilerin yaşadığı stresi negatif bir kavram olmaktan çıkartarak, motivasyona dönüştürür" dedi.
Panelde söz alan diğer bir isim olan Vodafone Türkiye Yetenek Geliştirme Direktörü Bülent Bayram ise "Koçluk algısı günümüzde hem kurumlar hem de çalışan gözünde değişime uğradı. Artık insanlar koçluk almanın gelişim için ne kadar değerli olduğunun bilincinde. Çalışanlarımız kendi koçlarını kendileri seçiyor. Koçluk hizmeti almak yetenek yönetimini de daha verimli noktalara taşıyor" dedi.
Buluşmanın ikinci bölümünde ise "Yeniden Yapılanma ve Küçülme Sürecinde Koçluk" konulu bir söyleşi düzenlendi. Vaka odaklı gerçekleşen söyleşide DELPHI Automotive Systems Türkiye Eski Ülke Direktörü, Yönetici Koçu Cenk Doğru, söz aldı. Doğru, yeniden yapılanma döneminde koçluk almanın sürece olan pozitif etkilerini katılımcılarla paylaştı. 1. Koçluk Buluşması soru ve cevaplarla son buldu.
Son Dakika › Basın Bültenleri › Koçlar ve İş Dünyasını Buluşturan Etkinlik - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?